Kezünkben a digitális jövő

ProjektekOktatói Továbbképzési Rendszer
Kérdések és válaszok
Boritokep
  # Fejlesztések

  11/16/2021


  5 perc olvasási idő


  Címkék

  innováció
  fejlődés
  infrastruktúra

Innovációs Központok Magyarországon

A Zala Zone projekt

A szakképzés és felsőoktatás hibridizációjával olyan innovációs kiválósági központok kezdtek létrejönni Magyarországon, ahol a versenyképes technológiák, az azt létrehozó K+F és az azt kiszolgáló felsőoktatási és szakképzési háttér együtt van jelen.  Egy ilyen innovációs központ a Zalaegerszeg mellett létrejött ZalaZone önvezető tesztautópálya Smart City elemmel, kutatási és technológiai központtal. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország az autonóm járművek fejlesztésének egyik európai központjává váljon.

 

A 45 milliárd forintos állami beruházással 265 hektáros területen épülő létesítmény európai szinten is egyedülálló. A pálya hagyományos, elektromos, illetve önvezető járművek és kapcsolódó rendszerek tesztelésére alkalmas. A fejlesztés egyik eleme egy okosváros (Smart City), amely lehetővé teszi a jövő meghatározó technológiáinak belvárosi és külvárosi környezetben történő kutatását és tesztelését, illetve a ZalaZone lett az 5G-s fejlesztések egyik európai központja is. A projekt célcsoportja igen széleskörű, a gazdaság-, a középfokú szakképzés és a felsőoktatás szereplői egyaránt részt vesznek benne, így egy valós ágazati igényeket, kísérleti fejlesztéseket támogató komplex és integrált kutatási infrastruktúra jött létre az innovációs projekttel

 

A magyar tesztpálya jelenleg 50%-os készültségben van, tesztek már zajlanak rajta, azonban a végleges állapotát várhatóan 2021 végére fogja elérni. Az első ütemét 21 milliárd forintból építették meg és 2019. májusában készült el. Ennek részeként 2019. szeptemberében, a SmartField fejlesztési projekt keretében átadták a ZalaZone Kutatási és Technológiai Központot, amely 135 főnek biztosít munkahelyet, és „"inkubációs központként működik". Az autonóm közlekedéssel kapcsolatos zalaegerszegi kutatások valamint az egyetemek, szakképző központok  és  vállalatok együttműködésének fő helyszíne. 

 

Számos kapcsolódó felsőoktatási képzési forma, duális képzési program, továbbá egyetemekkel, középiskolákkal létrejött támogató együttműködés segíti a projekt sikerességét, így megvalósul a felső és középfokú oktatás szinergiája, illetve biztosítani lehet a magasan képzett munkaerő utánpótlását.

 

A Zalaegerszegi SzC  és tagintézményei is konkrét szereplői az együttműködésnek, hiszen a 2019/2020 tanévben 8 zalaegerszegi gépész cég, amelyek duális képzést végeznek, kiviszi a tanulóikat a tesztpályára gyakorlati órákra. 

 

Az együttműködés hatékony résztvevője a Budapesti Műszaki Egyetem (BME), a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) és a Veszprémi Pannon Egyetem is, mivel egyetemi tanárok a tagintézmények érdeklődő tanulóit felkészítik a felsőoktatásra, ezzel is presztízst adva a szakképzésben rejlő lehetőségeknek. Az együttműködés kiterjed a tanárok továbbképzésére is: a BGE-n végzett mérnökök, informatikusok a Zalaegerszegi SzC informatika tanárait fogja a következő tanévben továbbképezni. Az együttműködés nem csak regionális szinten valósul meg, hiszen az ország más részeiből hetente szerveznek szakmai kirándulásokat a tesztpályára. Ez havi szinten cca. 1000 fő tanulót érint

 

A ZalaZone a határokon átnyúló együttműködéseket, mobilitási programokat is lehetővé tesz. Ennek keretében egy magyar-osztrák-szlovén együttműködési megállapodás révén kialakítanak egy nemzetközi közúti tesztfolyosót a Zalaegerszeg-Graz-Maribor háromszögben.

 

A fejlesztésnek köszönhetően az elmúlt négy évben 4000 új munkahely jött létre a városban, és 2,5 százalékra csökkent a munkanélküliség.

 

Forrás: Refernet

Képillusztráció: ShutterStock


Érdekes lehet számodra

Hatalmas magyar siker a EuroSkillsen borítókép
Hatalmas magyar siker a EuroSkillsen

A szakmák Európa-bajnokságának idén Graz adott otthont

# Tájékoztatók
Szakképzési pont Miskolcon borítókép
Szakképzési pont Miskolcon

Képzési információs és élményközpont nyílt a belvárosban

# Fejlesztések
Iskolafelújítás Sopronban borítókép
Iskolafelújítás Sopronban

Háromszázmillióból újult meg a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium

# Fejlesztések