Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  #Tájékoztatók

  10/7/2022


  2 perc olvasási idő


  Címkék

A „Szakképzés jövője” Cedefop projekt fejleményei

A kutatásba és a hálózatépítésbe való beruházásra lesz szükség ahhoz, hogy a szakképzés előtt álló kihívásokat lehetőségekké tudjuk alakítani - állapították meg a Cedefop „Szakképzés jövője” projektje keretében rendezett szakértői találkozón

A "Szakképzés jövője Európában: Út a szakmai kiválósághoz" című műhelymunkát szeptember 8-9-én rendezték meg Bonnban, a német Szövetségi Szakképzési Intézetben (BIBB), ahol nemzetközileg elismert szakképzési kutatók vitatták meg a Cedefop "A szakképzés jövője" projektjének legfontosabb megállapításait.
 

A részt vevők egyetértettek abban, hogy a Cedefop "A szakképzés jövője" című projektjének 2023-ban kezdődő következő szakasza jelentős szerepet játszhat a terület kutatásának előremozdításában. A projekt által a változó európai szakképzési környezetről gyűjtött anyagokra építve fejlesztettek összehasonlító kutatást támogató módszertant.
 

A szakértői megbeszélések témái az alábbiak voltak:

 • A szakképzési rendszerek és tantervek összehasonlítása
 • Változások a szakképzésben
 • A munka világának változása, valamint a szakképzés és a továbbképzés jövőbeli szerepe
   

A kutatásnak meg kell ragadnia és elemeznie kell a szakképzésben jelenleg végbemenő alapvető változásokat, amelyek példája az iskolarendszerű szakképzés (IVET) és a továbbképzés közötti változó kapcsolat, valamint a felsőfokú szakképzés növekvő jelentősége.
 

A konferencia előadásanyagai elérhetőek itt.
 

Forrás: Cedefop
Képillusztráció: Cedefop


Érdekes lehet számodra

Minőségirányítási tájékoztató 2023/2024 borítókép
Minőségirányítási tájékoztató 2023/2024

Segítség a szakképző intézmények részére

# Tájékoztatók
Módosítások a képzési és kimeneti követelményekben borítókép
Módosítások a képzési és kimeneti követelményekben

A képzési és kimeneti követelményekben történt módosítások nem érdemi jellegű vagy a tanulókra, képzésben részt vevőkre kedvezőbb változásokat jelentenek, így a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény 11.§ (4) bekezdése alapján a folyamatban lévő képzésekre is alkalmazandók. A módosítások 2023. november 21-től hatályosak.

# Tájékoztatók
Miniszteri Elismerő Oklevél borítókép
Miniszteri Elismerő Oklevél

Szakképzésben dolgozók részesültek rangos elismerésben

# Tájékoztatók