Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  # Tájékoztatók

  10/7/2022


  2 perc olvasási idő


  Címkék

A „Szakképzés jövője” Cedefop projekt fejleményei

A kutatásba és a hálózatépítésbe való beruházásra lesz szükség ahhoz, hogy a szakképzés előtt álló kihívásokat lehetőségekké tudjuk alakítani - állapították meg a Cedefop „Szakképzés jövője” projektje keretében rendezett szakértői találkozón

A "Szakképzés jövője Európában: Út a szakmai kiválósághoz" című műhelymunkát szeptember 8-9-én rendezték meg Bonnban, a német Szövetségi Szakképzési Intézetben (BIBB), ahol nemzetközileg elismert szakképzési kutatók vitatták meg a Cedefop "A szakképzés jövője" projektjének legfontosabb megállapításait.
 

A részt vevők egyetértettek abban, hogy a Cedefop "A szakképzés jövője" című projektjének 2023-ban kezdődő következő szakasza jelentős szerepet játszhat a terület kutatásának előremozdításában. A projekt által a változó európai szakképzési környezetről gyűjtött anyagokra építve fejlesztettek összehasonlító kutatást támogató módszertant.
 

A szakértői megbeszélések témái az alábbiak voltak:

 • A szakképzési rendszerek és tantervek összehasonlítása
 • Változások a szakképzésben
 • A munka világának változása, valamint a szakképzés és a továbbképzés jövőbeli szerepe
   

A kutatásnak meg kell ragadnia és elemeznie kell a szakképzésben jelenleg végbemenő alapvető változásokat, amelyek példája az iskolarendszerű szakképzés (IVET) és a továbbképzés közötti változó kapcsolat, valamint a felsőfokú szakképzés növekvő jelentősége.
 

A konferencia előadásanyagai elérhetőek itt.
 

Forrás: Cedefop
Képillusztráció: Cedefop


Érdekes lehet számodra

November 9-11. között került sor a ReferNet éves plenáris ülésére Thesszalonikiben borítókép
November 9-11. között került sor a ReferNet éves plenáris ülésére Thesszalonikiben

A Cedefop (Európai Szakképzésfejlesztési Központ) által működtetett ReferNet azon intézmények hálózata, amelyek információt nyújtanak a nemzeti szakképzési rendszerekről és szakpolitikákról. A projekt november 9-én Thesszalonikiben ünnepelte 20 éves működését, amelyet az éves plenáris ülés követett november 10-11-én.

# Tájékoztatók
Sir Christopher Pissarides Nobel-díjas közgazdász gondolatai a munka világáról a digitális korszakban borítókép
Sir Christopher Pissarides Nobel-díjas közgazdász gondolatai a munka világáról a digitális korszakban

A Nobel-díjas közgazdász a Cedefop Skillset and match podcastjében exkluzív, átfogó interjúban osztotta meg előremutató nézeteit a munka jövőjéről, az automatizálásnak a munkahelyekre gyakorolt hatásáról, Európa elkötelezettségéről az élethosszig tartó tanulás mellett, a 2. európai készség- és munkahelyfelmérés (2nd European skills and jobs survey, ESJS2) eredményeiről és más témákról.

# Tájékoztatók
SzakMÁzz! Budapest kiállítás 2022 borítókép
SzakMÁzz! Budapest kiállítás 2022

Az esemény kiemelt célja a szakképzés népszerűsítése a választható ágazatok és szakmák bemutatásával.

# Tájékoztatók