Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  # Tájékoztatók

  9/28/2020


  5 perc olvasási idő


  Címkék

  pályaválasztás
  pályaorientáció
  szakma

A kormány is segíti a pályaválasztást

Magyar Nemzet: Alig kezdődött el a tanév, a végzősöknek már a felvételire is gondolniuk kell

A jól ismert kompetenciamérés és fittségi teszt mellett új központi mérés jelenik meg a diákok életében ettől a tanévtől. Az oktatási tárca mostantól valamennyi nyolcadikos továbbtanulási elképzeléseit kötelezően felméri még a középiskolai felvételi előtt, hogy segítsen a fiataloknak eligazodni a választható szakmák világában, illetve a diákok személyiségének és elképzeléseinek megfelelő iskola kiválasztásában.

Megjelent a napokban az Oktatási Hivatal (OH) honlapján az a pályaválasztást támogató kérdőív, amelyet mostantól minden tanévben kötelezően kitöltetnek az általános iskolák végzős évfolyamain tanuló diákokkal. Az országos pályaorientációs vizsgálat elnevezésű felmérés 86 kérdésből áll, amelyet a 14 éves korosztály életkori sajátosságai alapján állítottak össze. A továbbtanulást megalapozó személyes tanulói kompetenciák vizsgálata a köznevelési törvény értelmében mostantól jogszabályi kötelezettség, ebben a tanévben október 12-ig kell felmérni a nappali tagozatos nyolcadikosok beállítottságát. A felmérést lehetőség szerint az iskolában kell elvégezni, de az online kérdőív adott esetben otthonról is kitölthető.

A válaszok alapján a tanulók visszajelzéshez jutnak arról, hogy milyen fontos tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek az erősségeik, ez pedig hozzájárul önismeretük fejlődéséhez – hangsúlyozza közleményében az OH. Visszajelzést kapnak a fiatalok arról is, hogy tipikusan milyen pályákon, továbbtanulási területeken tudják felhasználni és továbbfejleszteni az erősségeiket.

A mérőeszköz rámutat továbbá arra is, milyen szempontokat szükséges mérlegelni a leendő középiskola kiválasztása során, valamint fontos információt közvetít a pályák és a képzések világáról (milyen érdeklődés, készségek és tulajdonságok fontosak az adott területen).

A teszt során a diákoknak eldöntendő kérdésekre kell válaszolniuk, például hogy szívesen dolgoznak-e csapatban, foglalkoznának-e állatokkal, jó-e a kézügyességük, érdekli-e őket a programozás, van-e érzékük a művészetekhez, milyen a tanulmányi átlaguk. Rákérdeznek továbbá arra is, hogy a kitöltő könnyen alkalmazkodik-e az elvárásokhoz, gond nélkül megmondja-e a véleményét másoknak, szokták-e őt vezetőnek választani, vagy inkább azt szereti, ha pontosan megmondják, mi a feladata.

Tájékoztatásában az OH kiemeli: a kérdésekre nincs jó vagy rossz válasz, de az eredmény sokat segíthet a megfelelő életpálya kiválasztásában, különösképp, ha azt a szülővel vagy szakemberrel is megbeszélik a gyerekek. A kérdőív megválaszolásakor kapott visszajelzésben nemcsak az szerepel, hogy mely ágazatok érdekelhetik a diákot, hanem konkrét iskolákat is ajánl a program a szóba jöhető szakmák elsajátításához.

A teszt kitöltése kötelező – erre 45 perc áll rendelkezésre –, az eredmény ugyanakkor semmire sem kötelezi a tanulókat, pusztán ötleteket ad a mérlegeléshez, az érdeklődéshez, felkészültséghez leginkább illeszkedő lehetőség kiválasztásához, ám senkinek nem kell a javasolt szakirányt megjelölnie a felvételin. A kitöltés anonim, de mindenki kap egy mérési azonosítót, amivel igazolni tudja, hogy részt vett a felmérésben. Egy azonosítóval csak egyszer tölthető ki a teszt.

A központi kérdőív mellett más segítséget is igénybe vehetnek a továbbtanulás kapujában álló fiatalok. Túl azon, hogy az iskolák maguk is rendszeresen szerveznek pályaorientációs napokat, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) most egy szakképzést népszerűsítő telefonos alkalmazással is jelentkezett.

A Szakmavilág app a 12–14 éves diákokat szólítja meg, akik az alkalmazás segítségével megismerhetik az országban fellelhető valamennyi szakmát, böngészhetnek a felkészítő iskolák listáiban is, egyúttal kiválasztva a számukra legmegfelelőbb intézményt. A nyolcadikosoknak érdemes mielőbb számba venniük a lehetőségeiket, mert bár a tanév még csak néhány hete kezdődött el, a felvételi már nincs is olyan messze. A középiskolák október 20-ig hozzák nyilvánosságra a jövő évre vonatkozó felvételi tájékoztatójukat.

A központi felvételi vizsgára pedig 2020. december 4-ig jelentkezhetnek a diákok.

 

Hírforrás: Magyar Nemzet

Képillusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

November 9-11. között került sor a ReferNet éves plenáris ülésére Thesszalonikiben borítókép
November 9-11. között került sor a ReferNet éves plenáris ülésére Thesszalonikiben

A Cedefop (Európai Szakképzésfejlesztési Központ) által működtetett ReferNet azon intézmények hálózata, amelyek információt nyújtanak a nemzeti szakképzési rendszerekről és szakpolitikákról. A projekt november 9-én Thesszalonikiben ünnepelte 20 éves működését, amelyet az éves plenáris ülés követett november 10-11-én.

# Tájékoztatók
A Cedefop 3. szakpolitikai tudásmegosztó fórumának eredményei borítókép
A Cedefop 3. szakpolitikai tudásmegosztó fórumának eredményei

A Cedefop 2022. november 22-23-án tartotta a szakképzésben oktatók – iskolai és vállalati képzőhelyek oktatói -, valamint az iskolaigazgatók és tanulók felmérését előkészítő pilot kutatás értékelését

# Tájékoztatók
Rugalmas tanulási utak módszertani támogatása borítókép
Rugalmas tanulási utak módszertani támogatása

Internetes tudásmegosztó felület

# Tájékoztatók