Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Fejlesztések

    10/8/2020


    4 perc olvasási idő


    Címkék

    Szakképzési Centrum
    szakképzés
    beruházás

Új szakképzési centrum Kárpátalján

Potápi Árpád János: a szakképzés fejlesztése a szülőföldön boldogulást szolgálja

A szakképzés fejlesztése azt szolgálja, hogy a fiatalok a szülőföldjükön boldogulhassanak- hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-nek telefonon nyilatkozva, miután Kárpátalján átadták a Tiszapéterfalvi Szakképzési Centrum új oktatási épületét.

A kétnapos kárpátaljai látogatáson tartózkodó Potápi Árpád János azt mondta: "Magyarországon és az egész Kárpát-medencében nagy erőkkel azon dolgozunk, hogy fejlesszük a szakképzést", mivel az a gazdaságfejlesztési programok és a vállalkozók támogatásának alapja. Tájékoztatása szerint Tiszapéterfalván szakképzési bázist hoznak létre, amelynek egyik eleme a csütörtökön átadott oktatási épület, a másik pedig egy most épülő - mintegy 60 férőhelyes kollégium, ezeket összesen csaknem 340 millió forintos magyar állami támogatással alakítják ki. A tiszapéterfalvi centrumban 27 autószerelést és villanyszerelést tanuló diák kezdi meg tanulmányait, az épületben rajtuk kívül a Tulipán-tanoda is helyet kapott - tette hozzá.

Egy volt kolhoziroda-épületet alakítottak át szakképzési centrummá - közölte a beruházásról az államtitkár, aki - a szerdán átadott kárpátaljai óvodafejlesztésekre is utalva, a kivitelezők munkáját méltatva - kiemelte: a projektekhez biztosított forrásokat nagyon jól hasznosították. A Miniszterelnökségnek az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyaga szerint a kárpátaljai magyar közösség 2013-ban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Pro Agricultura Subcarpathica civil szervezet közreműködésével, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola részvételével kidolgozta az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Programot, amelyhez jelentős anyagi támogatás kaptak a magyar kormánytól. A tervek között szerepel további képzési központok létrehozása Beregszászon és Visken. Ezzel egy olyan szakképzési hálózat jön létre, amely lefedi Kárpátalja történelmi régióit: Ungot, Bereget, Ugocsát és Máramarost. Az Egán Ede Szakképzési Centrumnak négy tagintézete lesz, amelyből elsőként 2019-ben a nagydobronyit nyitották meg, csütörtökön pedig a tiszapéterfalvit - ismertették, arra is kitérve, hogy a beregszászi központ kialakítása is jó ütemben halad.

A Miniszterelnökség azt is közölte, hogy 2015 a külhoni magyar szakképzés éve program keretében minden külhoni régióban elkészültek a szakképzés fejlesztésére vonatkozó koncepciók és cselekvési tervek, amelyek megvalósítását az nemzetpolitikáért felelős államtitkárság folyamatosan támogatja. 2015 óta 145 felszerelt szaktanterem, tanműhely és tangazdaság létrejöttéhez járult hozzá csaknem 1,2 milliárd forinttal, továbbá ötödik éve támogatják a külhoni magyar szakképzős diákok részvételét a "Szakma sztár" versenyen.

Hírforrás és kép: MTI


Érdekes lehet számodra

Apáczai Ösztöndíj borítókép
Apáczai Ösztöndíj

Az idei első ösztöndíjak már megérkeztek az érintett tanulók számláira

# Tájékoztatók
Élni a lehetőséggel  borítókép
Élni a lehetőséggel

Oktatás ágazati szakmai napot tartott az IKK

# Tájékoztatók
Fenntarthatósági Témahét 2024 borítókép
Fenntarthatósági Témahét 2024

Önkéntes program

# Felhívások