Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    7/16/2020


    5 perc olvasási idő


    Címkék

    Szakképzési Centrum
    megújítás
    átalakítás

Új szakképzési centrum – új szakképzési rendszer

Magyar Nemzet: Megújuló iskolarendszer várja szeptembertől a tanulókat, még mindig lehet jelentkezni

Szakképzési centrum Esztergomban

Megújuló iskolarendszer várja szeptembertől a tanulókat, még mindig lehet jelentkezni.

Bár a legtöbb nyolcadikos már tudja, melyik középiskolában folytatja tanulmányait ősztől, a rendkívüli felvételin augusztus 31-ig jelentkezhet az a néhány ezer diák, aki első körben sehová nem jutott be vagy időközben meggondolta magát. A szakképzésben sok változás várható, érdemes böngészni, hol maradtak üres helyek.

Tanévkezdésig alakul még a leendő középiskolásokat fogadó intézményi kör, augusztus elején például létrejön az Esztergomi Szakképzési Centrum.

Az országban működő több mint 380 szakképző intézményt így összesen 41 központ irányítja majd. – Magyarországnak szüksége van jól képzett, sikeres fiatalokra, ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy fejlesszük a szakképzést. Azontúl, hogy ősztől a teljes rendszert megújítjuk, az oktatók bérét átlagosan közel harminc százalékkal megemeltük, emellett pedig a tanulók is jelentős ösztöndíjakat kaphatnak, figyelemmel vagyunk a helyi sajátosságokra, igényekre is – magyarázta el lapunknak Schanda Tamás, az innovációs tárca parlamenti és stratégiai államtitkára. A miniszterhelyettes emlékeztetett, hogy az önálló Esztergomi Szakképzési Centrum létrehozását Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője kezdeményezte, mivel a helyi iskolák eddig a tatabányai központ alá tartoztak, a térség földrajzi tagoltsága miatt azonban az új felállásban sokkal jobban ki tudják majd elégíteni a város és a környék képzési igényeit.

A szakképző iskolák életébe országszerte nagy változások köszöntenek be ősztől, hiszen most debütál majd az új szakmajegyzék és a megreformált iskolaszerkezet.

Mint azt korábban megírtuk, szeptembertől 174 féle alapszakma tanulható ingyenesen, ezeket ötéves technikumban vagy hároméves szakképző iskolában tudják elsajátítani a fiatalok. Az első időszakban mindkét iskolatípusban ágazati alapképzés zajlik, ami vizsgával zárul, s ezután szakosodnak a tanulók, illetve kezdik meg a céges környezetben történő gyakorlatozást.

A technikum elvégzésekor egyszerre kap érettségit és szakmai bizonyítványt a diák. A képzéseket lezáró szakmai vizsga sikeres megszerzésekor 150–300 ezer forintos pályakezdési támogatás jár, túl azon, hogy már a tanulmányok teljes ideje alatt is mindenki kap ösztöndíjat. Ez kezdetben 8–15 ezer forint, ami a képzés vége felé, a szorgalmas tanulók esetében eléri a minimálbért is.

Újdonság lesz a leszakadók számára induló orientációs évfolyam: ez egy kompetenciafejlesztő év, amelynek során a nyolcadikból elballagott, ám tanácstalan tanulók eldönthetik, hogy milyen irányba menjenek, hogyan is folytassák a tanulmányaikat. Ugyancsak most indul a lemorzsolódókat célzó Dobbantó program is, ez utóbbi azoknak szól, akik 16 éves korukban még mindig az általános iskola padját koptatják vagy onnan is kibuktak.

Az új rendszerben két alapszakma megszerzése és egy rövidebb ciklusú szakmai képzés elvégzése bárki számára ingyenes. Az oktatók új teljesítményértékelési rendszer alapján kapják – megemelt – bérüket, ez sokak számára százezer forintos többletet jelent.

Különösen a pályakezdők járnak jól, akik akár 75 százalék feletti emelést is elkönyvelhettek. A tanári munka értékelését mostantól pontrendszerben végzik az igazgatók. A képzettség és a szakmai tapasztalat mellett számít például, hogy ki mennyire innovatív és milyen a kollégákkal, szülőkkel, duális partnerekkel való együttműködése.

Előnyt jelent a nyelvismeret, a nemzetközi tapasztalat, és nem mindegy, hogy az oktató tanítványai hogyan szerepelnek a vizsgákon, versenyeken, méréseken. A külsős óraadók óradíja első körben ötven százalékkal nő, de van kormányzati szándék a további emelésre is.

Az ősszel induló új szakképzési rendszerben a felnőttek is rugalmasabb feltételekkel, ingyenesen és rövidebb idő alatt szerezhetnek szakmákat.

A felnőttképzési jogviszonyban nem lesznek közismereti órák, beszámítják viszont a korábbi tapasztalatokat, így az érintettek akár a teljes képzési idő negyven százaléka alatt is megszerezhetik bizonyítványukat, hogy minél előbb munkába állhassanak.

Jelenleg százhetvennégy alapszakma tanulható ingyenesen háromszáznyolcvan intézményben.

 

Hír forrása: Magyar Nemzet/ITM Kommunikáció

Szerző: Csókás Adrienn

Kép illusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

„Közös ügyünk az ápolás” borítókép
„Közös ügyünk az ápolás”

A Magyar Ápolási Egyesület és a Szolnoki Szakképzési Centrum második alkalommal rendezi meg az egészségügyi szakképzésben tanuló 10. és 11. évfolyamos, nappali tagozatos diákok számára, a „KÖZÖS ÜGYÜNK AZ ÁPOLÁS” szakmai versenyét.

# Felhívások
Esélyegyenlőség és társadalmi felzárkózás borítókép
Esélyegyenlőség és társadalmi felzárkózás

Közös szakmai napot tartott az IKK Zrt. és a Piarista Kilátó Központ

# Tájékoztatók
Fenntarthatósági Témahét Önkéntes Program – Iskolák számára borítókép
Fenntarthatósági Témahét Önkéntes Program – Iskolák számára

A Fenntarthatósági Témahét ideje alatt (2024. április 22-26.) a fenntarthatóságért elkötelezett szakemberek és fogadószervezetek is támogatják a pedagógusok munkáját.

# Felhívások