Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    10/27/2020


    3 perc olvasási idő


    Címkék

    vizsga
    képzés
    oktatás
    pályaválasztás

Többen érettségiznek idén szakmai tantárgyakból emelt szinten

A járványügyi szabályok betartásával rendben zajlanak az őszi szakmai érettségi vizsgák

Idén 902 diák kezdte meg érettségi vizsgáját szakmai ismeretekből, ebből 339 fő emelt szinten, ami az előző évhez képest több mint háromszoros növekedést jelent.

A tavalyi adatokhoz képest háromszorosára nőtt az emelt szinten szakmai tantárgyból érettségiző tanulók száma. A legtöbben informatikai ismeretekből vizsgáznak, de változatlanul sokan érettségiznek a közgazdasági és kereskedelmi ismeretekből is. Emelt szinten jelentős erősödést mutat az egészségügyi és a kereskedelmi terület, ahogy a pedagógiai és rendészeti tantárgyakból vizsgázók száma is növekedett. Idén több szakmából vizsgázhattak a tanulók, ugyanis bizonyos ágazatokon belül specializációként jelentek meg új érettségi tantárgyak.

A növekedés fő oka a 2020-tól az alap- vagy osztatlan képzésre jelentkezők számára alapvető és általános felvételi követelmény, hogy legalább egy tárgyból emelt szintű érettségi eredménnyel vagy egy felsőfokú oklevéllel rendelkezzenek. Szakirányú továbbtanulás esetén a jelentkezők az emelt szintű érettségi vizsgaeredmény után járó többletponthoz juthatnak.

Az őszi érettségi az iskolákra vonatkozó járványügyi szabályok betartása mellett zajlik. Ajánlott a maszk viselése és a védőtávolság tartása. Nem vehet részt az érettségin az a diák, aki hatósági karanténban van, igazoltan beteg vagy a testhőmérséklete a beléptetéskor végzett kötelező vizsgálatkor meghaladja az országos tisztifőorvos által meghatározott mértéket.

A magyar gazdaság versenyképességének további fejlődéséhez kiválóan képzett szakemberekre van szükség minden ágazatban. A 2020-ban induló 5 éves technikumi rendszer bevezetése még vonzóbbá tette a szakképzést. A technikus szakmai vizsga után, annak eredményétől függően járó pontszámok jelentősen javítják a fiatalok szakirányú felsőoktatásba való felvételének esélyeit.

 

Hírforrás: ITM

Képillusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Hol a MI helyünk? borítókép
Hol a MI helyünk?

Webináriumsorozatunk folytatódik

# Tájékoztatók
Tovább emelkedik a szakképzésben dolgozók bére borítókép
Tovább emelkedik a szakképzésben dolgozók bére

A 2023. évi kétlépcsős bérfejlesztést követően a 2024. évben is tovább emelkedik a szakképzésben dolgozók bére.

# Tájékoztatók
Online is elérhetőek az IKK kiadványai borítókép
Online is elérhetőek az IKK kiadványai

Segítünk, hogy átlásd a szakképzés lehetőségeit

# Tájékoztatók