Kezünkben a digitális jövő

ProjektekOktatói Továbbképzési Rendszer
Kérdések és válaszok
Boritokep
  # Tájékoztatók

  10/4/2021


  3 perc olvasási idő


  Címkék

  SzakképzésiCentrum
  diák
  szakképzés

Szakképzés fejlesztés Kárpátalján

A határon átnyúló szakmai oktatásban már több mint háromszáz kárpátaljai fiatal vesz részt.

Harmadik tanévét nyitja a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Mátészalkai Szakképzési Centrum közös programja, amelynek célja, hogy a határon túli magyar fiatalokat bevonja a magyarországi szakképzés területén zajló innovációs folyamatokba, és ezáltal hozzájáruljon a határon túli magyar nyelvű szakképzés versenyképességének növeléséhez, a magyar közösségek megerősödéséhez, továbbá erősítse a magyarországi vállalkozások határon túli területeken történő beruházásainak esélyeit.

 

„A főiskola és a szakképzési centrum között az együttműködés eredményeként hatékony tudáscsere valósul meg, amely mindkét fél hasznára válik. A program egyszerre járul hozzá a tanulók későbbi elhelyezkedéséhez és a szakoktatói gárda tudásának és tapasztalatának elmélyítéséhez” – emelte ki köszöntőjében Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár, a főiskola Egán Ede Szakképzési Centruma tagintézményeinek Nagydobronyban rendezett közös ünnepi tanévnyitó rendezvényén.

 

A program 2019-ben száz fő bevonásával indult el. A képzésben részt vevők száma és az elsajátítható szakmák köre évről évre bővült – a program jelenleg nyolc ágazatban várja az érdeklődő diákokat.

 

A megnövekedett beiskolázási mutatók új iskolák építését, felújítását is generálják. 2020. októberben anyaországi támogatásból megújult a szakképzés céljait szolgáló iskolaépület Tiszapéterfalván, ahol jelenleg kollégium építése is zajlik. Beregszászon pedig, szintén anyaországi támogatással, egy egykori általános iskola felújított épülete fog otthont adni a Szakképzési Centrumnak. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Miniszterelnökség a kárpátaljai képzőhelyekre gépeket és szerszámokat biztosított, amelyek mind a hatékony gyakorlati képzést támogatják.

 

Forrás: IKK

Fotó: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola


Érdekes lehet számodra

Oktatói béremelés borítókép
Oktatói béremelés

Egy éve keresnek többet a szakképzésben oktatók

# Tájékoztatók
Pályaválasztás előtt a nyolcadikosok borítókép
Pályaválasztás előtt a nyolcadikosok

Pölöskei Gáborné: egy jó szakma ugyanúgy lehet karrierút, mint a diploma

# Tájékoztatók
Rugalmas tanulási utak a szakképzésben – Göd 2.0 pilot program szakmai konferencia borítókép
Rugalmas tanulási utak a szakképzésben – Göd 2.0 pilot program szakmai konferencia

Több mint 120 szakember részvételével valósult meg a Rugalmas tanulási utak a szakképzésben elnevezésű konferencia 2021. szeptember 16-án.

# Tájékoztatók