Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  # Tájékoztatók

  10/4/2021


  3 perc olvasási idő


  Címkék

  szakképzés
  diák
  SzakképzésiCentrum

Szakképzés fejlesztés Kárpátalján

A határon átnyúló szakmai oktatásban már több mint háromszáz kárpátaljai fiatal vesz részt.

Harmadik tanévét nyitja a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Mátészalkai Szakképzési Centrum közös programja, amelynek célja, hogy a határon túli magyar fiatalokat bevonja a magyarországi szakképzés területén zajló innovációs folyamatokba, és ezáltal hozzájáruljon a határon túli magyar nyelvű szakképzés versenyképességének növeléséhez, a magyar közösségek megerősödéséhez, továbbá erősítse a magyarországi vállalkozások határon túli területeken történő beruházásainak esélyeit.

 

„A főiskola és a szakképzési centrum között az együttműködés eredményeként hatékony tudáscsere valósul meg, amely mindkét fél hasznára válik. A program egyszerre járul hozzá a tanulók későbbi elhelyezkedéséhez és a szakoktatói gárda tudásának és tapasztalatának elmélyítéséhez” – emelte ki köszöntőjében Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár, a főiskola Egán Ede Szakképzési Centruma tagintézményeinek Nagydobronyban rendezett közös ünnepi tanévnyitó rendezvényén.

 

A program 2019-ben száz fő bevonásával indult el. A képzésben részt vevők száma és az elsajátítható szakmák köre évről évre bővült – a program jelenleg nyolc ágazatban várja az érdeklődő diákokat.

 

A megnövekedett beiskolázási mutatók új iskolák építését, felújítását is generálják. 2020. októberben anyaországi támogatásból megújult a szakképzés céljait szolgáló iskolaépület Tiszapéterfalván, ahol jelenleg kollégium építése is zajlik. Beregszászon pedig, szintén anyaországi támogatással, egy egykori általános iskola felújított épülete fog otthont adni a Szakképzési Centrumnak. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Miniszterelnökség a kárpátaljai képzőhelyekre gépeket és szerszámokat biztosított, amelyek mind a hatékony gyakorlati képzést támogatják.

 

Forrás: IKK

Fotó: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola


Érdekes lehet számodra

WorldSkills 2022 borítókép
WorldSkills 2022

Ezüstérmes lett egy magyar diák a szakmák világversenyén

# Tájékoztatók
A Cedefop kutatása a korai iskolaelhagyásról kulcsfontosságú az uniós fellépés szempontjából borítókép
A Cedefop kutatása a korai iskolaelhagyásról kulcsfontosságú az uniós fellépés szempontjából

A Cedefop korai iskolaelhagyás elleni tevékenysége az Európai Unió Európai Oktatási Térségre vonatkozó megújított stratégiájának középpontjában áll (2021-2030).

# Tájékoztatók
Rugalmas tanulási utak módszertani támogatása borítókép
Rugalmas tanulási utak módszertani támogatása

Internetes tudásmegosztó felület

# Tájékoztatók