Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Svájci-Magyar Együttműködési Program

    11/14/2023


    4 perc olvasási idő


    Címkék

Partnerségi előkészület a Svájci programban

Már folyik a svájci-magyar partnerségi együttműködés kereteinek kialakítása

A szakképzés fejlesztésére 10,536 millió svájci frank áll rendelkezésre a Svájci-Magyar Együttműködési Program II. időszakában, 2029 végéig. A Svájci-Magyar Együttműködési Program az Európai Unión belüli gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez, a gazdasági növekedés és a szociális partnerség erősítéséhez, a fiatalokat érintő munkanélküliség csökkentése járul hozzá. 

A szakképzés a svájci program egyik meghatározó tematikus területeként került nevesítésre. A svájci alapból finanszírozott szakképzési program keretében tervezett fejlesztések hozzájárulnak a Szakképzés 4.0 Stratégia célkitűzéseinek eléréséhez, különösen a szakmai oktatás módszertanának megújításához, a projektalapú oktatás módszertani fejlesztésének és bevezetésének támogatásához; a szakképzési centrumokban megvalósuló pályaorientáció és életpályatanácsadás fejlesztéséhez, a szakképzés minőségének fejlesztése, a duális képzés megerősítése és a szakképzés vonzerejének és munkaerőpiaci jelentőségének fokozása érdekében.

A fejlesztési programok végrehajtására Magyarország leghátrányosabb helyzetű régióiban kerülhet sor az IKK Zrt., mint program operátor szakmai irányításával.

 

A szakképzés-fejlesztési program, hivatalos nevén a Szakképzési program Magyarországon c. támogatási intézkedés javaslat jelenleg előkészítési szakaszban van, azonban már jelentős lépések megtételére került sor az IKK Zrt. részéről, valamint a Svájci Államszövetség Magyarországi Nagykövetség Svájci Hozzájárulási Iroda, másrészt a Nemzeti Irányító Hatóság támogatásával annak érdekében, hogy a svájci-magyar szakképző intézmények közötti együttműködést megalapozó előkészítő munka elkezdődhessen. A kialakításra kerülő partnerség célja, hogy a program végrehajtása során a tervezett módszertani fejlesztésekbe a svájci szakképző intézmények és módszertani központok szakembereinek svájci reformok során megszerzett szakmai tapasztalata beépítésre kerülhessen. 

 

2023. október 24-én szakmai egyeztetés keretében határozták meg a Szakképzési program Magyarországon c. támogatási intézkedés javaslat előkészítésén dolgozó szakemberek, a program eredményes végrehajtásához hozzájáruló azon intézkedéseket, amelyek a svájci és magyar intézmények partnerségi kapcsolatának kialakításához járulnak hozzá.

A rendezvényre a svájci Centre professionnel du Nord vaudois szakképző intézmény képviselője is ellátogatott, akinek szakmai iránymutatásával kerültek meghatározásra a partneri együttműködés lehetséges keretei.

 

A szakmai program eredményesen zárult, a partnerségépítő munka pedig tovább folytatódik, hogy a program tervezett indulásáig létrejöhessen az együttműködés a svájci és a magyar intézmények között. 

 

 

Kapcsolódó tartalmak:

https://svajcialap.hu/

Second Swiss Contribution to selected EU member states (admin.ch)


Érdekes lehet számodra

Segítség álláskeresőknek borítókép
Segítség álláskeresőknek

Hátrányos helyzetűek szakmatanulására nyílik 23 milliárd forintos pályázat

# Tájékoztatók
Módosítások a Képzési és Kimeneti Követelményekben borítókép
Módosítások a Képzési és Kimeneti Követelményekben

Felmenő rendszerben módosult 26 szakma KKK-ja

# Tájékoztatók
Interkulturális megértés és szakmai fejlődési lehetőségek borítókép
Interkulturális megértés és szakmai fejlődési lehetőségek

A Modern Iskola oktatási szakportál áprilisban indult sorozatának célja az, hogy az olvasók betekintést nyerjenek az oktatás különböző színterein dolgozó kollégák munkájába.

# Tájékoztatók