Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    2/13/2020


    7 perc olvasási idő


    Címkék

    orientációsévfolyam
    oktatás
    szakma
    ösztöndíj
    pályaorientáció

Orientációs osztályok indulnak a pályaválasztásban bizonytalan tanulóknak

A 2020/2021-es tanévtől már 25 szakképzési centrum várja a tanulókat orientációs fejlesztésre, amelynek célja, hogy a diákok a képességeikhez illeszkedő szakmaválasztás mellett a szakmatanuláshoz szükséges alapokat is megszerezhessék

Az általános iskola 8. osztályában a tanulók még nem minden esetben állnak készen a pályaválasztásra, gyakran bizonytalanok, hogy melyik iskolába jelentkezzenek, pedig hosszú távon csak abban a szakmában tudunk kiteljesedni, amelyik illeszkedik képességeinkhez, érdeklődésünkhöz és személyiségünkhöz. A pályaválasztási döntés megalapozásához ezért nagyon fontos a reális önismeret és pályaismeret.

Az orientációs, szakképzést előkészítő évfolyam a pályaválasztásban bizonytalan, az általános iskolát kompetenciahiányokkal befejező, magatartási zavarral, tanulási nehézségekkel küzdő diákok számára jelent alternatívát. Olyan tanulóknak szól, akik befejezték az általános iskolát, de felzárkóztatásra szorulnak a további iskolai kudarcok veszélyének csökkentése érdekében. 

Az orientációs osztály elindításának lehetőségét már a 2018-as törvénymódosítás lehetővé tette, így indulhatott el az ITM támogatásával a Piarista Rend Magyar Tartományának pilot programja Gödön 2018-ban. Az kísérleti program indítása népszerűnek bizonyult, a 2019/2020-as tanévre a túljelentkezés négyszeres volt, idén pedig újabb hét iskola csatlakozott a kezdeményezéshez.  Az orientációs osztályban a tanulók mentorálása, alapkészségeinek és kulcskompetenciáinak fejlesztése, pályaorientációjának elősegítése történik rugalmas tanulásszervezési és személyre szabott oktatási formában – mondja ki a szakképzési törvény napokban megjelent végrehajtási rendelete. 

Az orientációs évfolyam nem az általános iskolai tananyag ismétlésére épül. A képzés főbb pilléreit az alapkészségek, a kulcs- és életpálya-építési kompetenciák fejlesztése, továbbá pályaorientációs tevékenységek alkotják. A program kiemelt figyelmet fordít a 21. századi munkavállalói kompetenciák – például együttműködés, csapatmunka, kritikus gondolkodás és problémamegoldás – erősítésére. A fejlesztés célja a diák képességeihez illeszkedő szakmaválasztás mellett a szakmatanuláshoz szükséges alapok megszerzése. Az ágazatok, szakmák megismerése tanműhelyi foglalkozások és vállalati programok keretében, szakoktatók bevonásával történik. A biztos jövőkép és életpálya reménye a tanulók motivációjának erősödését eredményezheti.  

A program nem csak tartalmában, de módszereiben és szemléletében is eltér a klasszikus szakközépiskolai oktatástól. Az oktatás nem hagyományos tantárgyi keretekben, hanem projektszemlélet mentén történik. A cél az erősségek felszínre hozása, sikerélmény megélése. Az oktatók mentorszerepben vesznek részt az oktatásban.  

A siker kulcsa a személyes kísérés, a tanulók fejlődési útjának folyamatos követése. A program segít a tanulóknak önmaguk megismerésében. Mentoruk vezetésével célokat tűznek ki, törekednek azok megvalósítására, és közben megtanulják értékelni eredményességüket, feltárják az eredménytelenség okait. Fejlődik a kommunikációjuk, kreativitásuk, megtanulnak csapatban dolgozni.  

Az előkészítő év befejezését követően a diák képességei és érdeklődése alapján felvételi nélkül folytathatja tanulmányait a választott szakmában. Az orientációs évfolyamon tanuló fiatal szakképzési ösztöndíjra jogosult.

Mit nyer a tanuló, ha elvégzi az orientációs évfolyamot?

  • Az egy éves befektetés a jövőben megtérül: a tanuló az orientációs év során megtapasztalja, hogy mely szakmákhoz érez kedvet, elhivatottságot, mihez van tehetsége, így a megfelelő információk birtokában, megalapozottan tud döntést hozni a szakmaválasztásról.
  • Motiváltan kezdi a szakképzési szakaszt, hiszen azt a szakmát tanulja majd, ami neki való, amit úgy választott, hogy az orientációs év során lehetősége volt megismerni milyen feladatok várnak majd rá.
  • Rálátást szerez a szakmák széles skálájára, ami nemcsak a szakképzési szakaszban válik a tanuló hasznára, hanem munkavállalóként is orientálja majd a fejlődésre, saját maga továbbképzésére.

Mikor válaszd az orientációs előkészítő évfolyamot?

  • ha még nem állsz készen arra, hogy szakmát válassz,
  • ha több minden is érdekel és a jövődet több szakmában is el tudod képzelni,
  • ha nem oda vettek fel, ahova szeretted volna,
  • ha jobban tudsz fejlődni valós, életközeli feladatok megoldása révén, mint a hagyományos iskolai keretek között.

A 2020/2021. tanévre az alábbi 25 szakképzési centrum összesen 36 tagintézménye tervezi az orientációs előkészítő osztály indítását (a tényleges beiskolázás a jelentkezők függvényében alakul majd ki).

Orientációs évfolyam indítását a 2020/2021-es tanévben tervező szakképzési centrumok és tagintézményeik listája a linkre kattintva tekinthetők meg.

Kép: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Megérkeztek a központi írásbeli eredményei borítókép
Megérkeztek a központi írásbeli eredményei

Az Oktatási Hivatal február 9-én hozta nyilvánosságra az idei központi írásbeli felvételi eredményeit.

# Tájékoztatók
Karitatív szakképzés borítókép
Karitatív szakképzés

Iskolát festenek szakképzésben tanulók gyakorlati oktatás keretében

# Tájékoztatók
Erasmus+ webinárium 2023 borítókép
Erasmus+ webinárium 2023

2023 októberében került megrendezésre a csere- és együttműködési lehetőségekről szóló világszintű Erasmus+ webinárium.

# Tájékoztatók