Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Fejlesztések

    12/13/2019


    2 perc olvasási idő


    Címkék

    pályaválasztás
    pályaorientáció
    oktatás

Online pályakövetési rendszerrel segíti a pályaválasztást az ITM

A köznevelés és a felsőoktatás közötti átmenetet, a pályaválasztást, valamint a pályaorientációt segíti a diplomantul.hu honlapon elérhető Diplomás Pályakövetési Rendszer

Az online felület objektív, számszerű adatokat mutat arról, hogyan alakult a felsőoktatásban végzettek helyzete a munka világában - mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Ahhoz, hogy egy fiatal jó döntést tudjon hozni a továbbtanulásáról, illetve a szülei, tanárai megfelelő tanácsokkal láthassák el, arra is szükség van, hogy pontos képük legyen a pályakezdők munkaerőpiaci helyzetéről - hangsúlyozta.

A rendszerben 138 ezer végzett hallgató tanulmányi és munkaerőpiaci adatai érhetők el anonim módon. Négy évfolyam információit dolgozták fel, és azokat a szakokat vették figyelembe, amelyeken legalább 15-en végeztek egy évben - ismertette az államtitkár.

A felület az Oktatási Hivatal, a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a Pénzügyminisztérium és a Diákhitel Központ adatai alapján működik, anonimizáltan használva az adatokat - mondta.

Schanda Tamás úgy fogalmazott: most különösen aktuális lehet a diplomantul.hu oldal böngészése azoknak, akik továbbtanulni készülnek, mert hamarosan kezdődik a felvételi időszak.

 

Forrás: MTI

Kép: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Élni a lehetőséggel  borítókép
Élni a lehetőséggel

Oktatás ágazati szakmai napot tartott az IKK

# Tájékoztatók
Miniszteri elismerés borítókép
Miniszteri elismerés

A nemzeti ünnep alkalmával elismerésben részesültek a szakképzésben dolgozók

# Tájékoztatók
Karitatív szakképzés borítókép
Karitatív szakképzés

Iskolát festenek szakképzésben tanulók gyakorlati oktatás keretében

# Tájékoztatók