Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Fejlesztések

    11/4/2020


    2 perc olvasási idő


    Címkék

    technikum
    szakképzés
    pályaorientáció
    duális
    pályaválasztás

Okleveles technikusképzés a megújuló szakképzési rendszerben

Az új szakképzési rendszer lehetőségeiről tartott előadást Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár a XXII. Országos Közoktatási Szakértői Konferencián

Szeptembertől mind szerkezetében, mind tartalmában megújult rendszerben tanulhatnak a szakképzést választó diákok. Az öt éves technikumi és három éves szakképző iskolai képzés mellett elindult előkészítő évfolyamokon nyelvi felkészítés, orientációs fejlesztés és alapkompetencia fejlesztés zajlik. A helyettes államtitkár külön kiemelte az újonnan bevezetésre kerülő okleveles technikusképzés lehetőségét, amely során magasabb szintű szakmai ismereteket sajátíthatnak el a programba jelentkező tanulók. A középfokú és a felsőfokú képzési tartalmak és duális képzés összehangolása által a program nem csak a képzésben részt vevők továbbtanulása során jelent előnyöket kreditbeszámítási lehetőséggel és a felsőfokú képzési idő rövidülésével, hanem a gazdálkodó szervezetek számára is hatékonyabb képzési lehetőséget biztosít. A képzés pilot formában már elérhető például a gépészet ágazatban. Az okleveles technikusképzés folytatásának feltételrendszere a pilot programok tapasztalatait is figyelembe véve már kidolgozás alatt áll.

A konferencián tartott előadásában a szakképző intézményekben megvalósuló, illetve az intézményfenntartást érintő legfontosabb fejlesztésekről számolt be Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke. Tóth Gábortól, az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. módszertani igazgatójától pedig az IKK Zrt. által megvalósított képzési és informatikai programokról, módszertani fejlesztésekről kaphattak tájékoztatást az idén online megrendezett esemény résztvevői.

Képillusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Online is elérhetőek az IKK kiadványai borítókép
Online is elérhetőek az IKK kiadványai

Segítünk, hogy átlásd a szakképzés lehetőségeit

# Tájékoztatók
Miniszteri elismerés borítókép
Miniszteri elismerés

A nemzeti ünnep alkalmával elismerésben részesültek a szakképzésben dolgozók

# Tájékoztatók
Apáczai Ösztöndíj borítókép
Apáczai Ösztöndíj

Az idei első ösztöndíjak már megérkeztek az érintett tanulók számláira

# Tájékoztatók