Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  #Tájékoztatók

  2/24/2020


  3 perc olvasási idő


  Címkék

  bér
  diák
  átalakítás
  duális
  tanműhely

Munkabért is kaphatnak a tanulók

Vállalati környezetben valósul meg a jövő szakirányú oktatása

Az új szakképzési rendszerben nem válik külön az elméleti és a gyakorlati képzés, mert a tanuló szakmai vizsgára való felkészítéséért a duális képzőhely a szakképző intézménnyel közösen felel – ismertette az új szakképzési törvényben rögzített elvet Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár Székesfehérváron.  

A középiskolákból a munkaerőpiacra kikerült álláskeresők sokszor azzal a problémával szembesülnek, hogy a vállalatok fiatal, ugyanakkor szakmai tapasztalattal már rendelkező munkavállalókat keresnek. A duális képzésben a tanulók már tanulmányaik során 2-3 éves munkatapasztalatot szereznek, amellyel nőnek elhelyezkedési esélyeik is. Az igazán jól teljesítő diákok szinte biztos álláslehetőségre számíthatnak annál a cégnél, ahol szakirányú tanulmányaikat folytatták.

Az ágazati alapoktatást követően a vállalat a tanuló szakirányú oktatását részben vagy akár teljes mértékben vállalhatja duális képzés formájában. Utóbbi esetben a gyakorlati és az elméleti ismeretek elsajátítása is céges környezetben történik, és csak a közismereti oktatás zajlik a szakképző intézmény falai között. Ha a tanuló szakirányú oktatása vállalatnál történik, teljesítményét, előmenetelét a képzőhely az oktatóval közösen értékeli és minősíti. A duális képzésben részt vevő tanulók munkabérre lesznek jogosultak, amelynek összege a mindenkori minimálbér legalább hatvan százaléka, de a tanulmányok előrehaladtával elérheti annak száz százalékát is. Fontos újdonság, hogy a partnerek már a diákok kiválasztásában is közreműködhetnek. A vállalatok a tanulókkal munkaszerződést kötnek, amely meghatározza a munkabérük mértékét is. A megállapodás megkötésekor figyelembe kell venni a tanuló szakmai felkészültségét és tanulmányi eredményeit egyaránt.

A duális képzésben részt vevő diákok közreműködnek a vállalati projektekben, megismerik az alkalmazott technológiákat, és az így megszerzett gyakorlati ismereteket az elméleti tudás számonkérésében is kamatoztathatják. A duális képzés ugyanakkor kifizetődő a vállalatok számára is, hiszen így megfelelő szaktudással és tapasztalattal rendelkező munkaerőhöz juthatnak.

A szakirányú oktatás természetesen továbbra is teljesíthető lesz iskolai tanműhelyben is, ha a tanuló részére a duális képzésben való részvétel nem biztosítható.

A változások elsőként a tanulmányaikat 2020. szeptemberében megkezdőket érintik és felmenő rendszerben kerülnek bevezetésre.

Kép: Shutterstock

 


Érdekes lehet számodra

Műszaki ágazati szakmai nap Győrben borítókép
Műszaki ágazati szakmai nap Győrben

„A szakmai vizsga olyan legyen, hogy a felkészült tanulóknak sikerélményt jelentsen”

# Tájékoztatók
Új ágazattal egészült ki szakmai programsorozatunk borítókép
Új ágazattal egészült ki szakmai programsorozatunk

Élelmiszeripari ágazati szakmai napot tartott az IKK

# Tájékoztatók
Minőségirányítási tájékoztató 2023/2024 borítókép
Minőségirányítási tájékoztató 2023/2024

Segítség a szakképző intézmények részére

# Tájékoztatók