Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Koronavírus

    4/7/2021


    3 perc olvasási idő


    Címkék

    járvány
    együttműködés
    szakképzés

Megkezdődik a szakképzésben dolgozók oltása is

Még a héten megkaphatják az oltást, akik a határidőig regisztráltak

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese bejelentette, hogy héten a szakképzésben dolgozók, köztük a nem oktatói munkakörben foglalkoztatottak is soron kívül megkaphatják a koronavírus elleni védőoltás első adagját, ha március 29-ig regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu oldalon. A köznevelésben, a bölcsődékben foglalkoztatottak mellett 29 ezer szakképzésben dolgozó jelentkezett az oltásra, őket kedden SMS-ben hívták be a kórházi oltópontokra. Elismerés illeti a szakképzésben tanítókat és tanulókat, hiszen számukra a digitális oktatás még nagyobb kihívást jelent a speciális, gyakorlati képzések miatt. Kellő odafigyeléssel, elhivatottsággal és kreativitással mégis megoldották ezt a helyzetet is – hangsúlyozta a miniszterhelyettes. 

„A megújult szakképzésben korszerű elméleti és gyakorlati tudást kapnak a fiatalok, a naprakész ismereteket az adott szakma legjobbjai segítenek nekik elsajátítani. Ezen az oktatási területen tehát rendkívüli jelentősége van az órákon, gyakorlatokon való személyes részvételnek. Ezért kiemelten fontos, hogy a szakképző iskolákba és a technikumokba is minél hamarabb biztonságosan visszatérhessenek a diákok” – jelentette ki Schanda Tamás.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese arról is beszélt, hogy bár a gyakorlati oktatás és a szakmánként eltérő tananyag miatt a szakképzésben oktatók helyzete nehezebb, amikor javarészben digitális órákat kell tartani, a szakképző iskolák és a technikumok munkatársai sikerrel vették az akadályokat. „A kitartásuk, elhivatottságuk és türelmük mellé rengeteg kreativitás társult, így a rendkívüli helyzetben is példásan helyt álltak. Köszönet illeti őket ezért!” – mondta a miniszterhelyettes, hozzátéve, hogy a dicséret és elismerés természetesen a szakképzésben tanuló fiataloknak, az őket támogató családjaiknak is jár a teljesítményükért.

Schanda Tamás elmondta: a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakemberei a regisztrációs határidőt megelőző hétvégén is azon dolgoztak, hogy a szakképzésben is mindenki megkaphassa az oltást, aki szeretné. Az állami, egyházi vagy alapítványi fenntartású intézményekben foglalkoztatott összesen mintegy 38 ezer munkatárs több mint háromnegyede jelentkezett vakcináért. A technikumok és szakképző iskolák közreműködésével az óraadó tanárok is regisztrálhattak.

 

Forrás: ITM/IKK

Képillusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Egy élhető, szebb jövőért dolgozni borítókép
Egy élhető, szebb jövőért dolgozni

Környezetvédelem és vízügy ágazati szakmai nap Szolnokon

# Tájékoztatók
Szakmai fórum a mentorálásról az inklúzió jegyében borítókép
Szakmai fórum a mentorálásról az inklúzió jegyében

A Váci Szakképzési Centrum (VSZC) és a Piarista Kilátó Központ közös szervezésében, hagyományteremtő céllal megrendezett programon több, mint 50 intézményvezető és mentortanár vett részt.

# Tájékoztatók
Iskolafelújítások Zuglóban borítókép
Iskolafelújítások Zuglóban

Pölöskei Gáborné: a 21. századi szakképzőintézmény-fejlesztési program a minőségi oktatást segíti

# Fejlesztések