Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  # Fejlesztések

  3/9/2020


  2 perc olvasási idő


  Címkék

  jogállás
  átalakítás
  Szakképzési Centrum
  duális

Nő az igazgatók jogköre

Nagyobb szakmai önállóságot kapnak a szakképzési centrumok részeként működő intézmények

A szakképzési centrumok részeként működő intézmények jogállásának változásáról tájékoztatta Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár az intézményvezetőket a szakképzési rendszer változásait ismertető értekezletsorozat zalaegerszegi állomásán. Fontos, hogy az intézményvezetők első kézből ismerjék meg a szakképzési törvény február közepén hatályba lépett végrehajtási rendeletének részletszabályait, és az információkat tovább tudják adni intézményük oktatóinak – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Az igazgatóknak kulcsszerepe lesz az új rendszerben, mert az új szabályozás szerint az intézményvezető felel a szakképző intézmény szakmai munkájáért, az oktatói testület vezetéséért, és bizonyos kiadástípusok tekintetében gazdálkodik a szakképzési centrum által meghatározott pénzügyi keretekkel. Mindez az eddiginél nagyobb szakmai szabadságot jelent a jelenleg még tagintézményként működő szakképző intézmények számára. A szakképzési centrum szakmai irányítói feladatokat lát el, biztosítja az intézményi gazdálkodás szakmai hátterét, ellátja a beruházásokkal, létesítménygazdálkodással kapcsolatos feladatokat, és részt vesz a képzési szerkezet meghatározásában, a területi munkaerőpiaci igények figyelembevételével. A végrehajtási rendelet megszilárdítja a szakképzési centrumokban egy évvel ezelőtt bevezetett és a tapasztalatok szerint jól működő duális vezetési modellt, világosan elkülönítve az igazgatók, a főigazgató és a kancellár feladat- és hatásköreit.

A helyettes államtitkár az elmúlt egy hónapban tizenkét megyeszékhelyen és egy budapesti helyszínen tartott munkaértekezletet a szakképző intézmények igazgatói számára.

Kép: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

A Design Terminal és a Nemzeti Tehetség Központ szervezésében második alkalommal indul el a Start Program. borítókép
A Design Terminal és a Nemzeti Tehetség Központ szervezésében második alkalommal indul el a Start Program.

A Nemzeti Tehetség Központ és szakmai együttműködő partnere a Design Terminal újra megrendezi a Start Programot, amely 18-35 év közötti fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogatja.

# Tájékoztatók
Kerülj képbe! - Év felfedezettje pályázat borítókép
Kerülj képbe! - Év felfedezettje pályázat

2023. január 20-ig pályázhatnak a kreatívipar iránt érdeklődő diákok

# Tájékoztatók
Sir Christopher Pissarides Nobel-díjas közgazdász gondolatai a munka világáról a digitális korszakban borítókép
Sir Christopher Pissarides Nobel-díjas közgazdász gondolatai a munka világáról a digitális korszakban

A Nobel-díjas közgazdász a Cedefop Skillset and match podcastjében exkluzív, átfogó interjúban osztotta meg előremutató nézeteit a munka jövőjéről, az automatizálásnak a munkahelyekre gyakorolt hatásáról, Európa elkötelezettségéről az élethosszig tartó tanulás mellett, a 2. európai készség- és munkahelyfelmérés (2nd European skills and jobs survey, ESJS2) eredményeiről és más témákról.

# Tájékoztatók