Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  #Fejlesztések

  3/9/2020


  2 perc olvasási idő


  Címkék

  jogállás
  átalakítás
  Szakképzési Centrum
  duális

Nő az igazgatók jogköre

Nagyobb szakmai önállóságot kapnak a szakképzési centrumok részeként működő intézmények

A szakképzési centrumok részeként működő intézmények jogállásának változásáról tájékoztatta Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár az intézményvezetőket a szakképzési rendszer változásait ismertető értekezletsorozat zalaegerszegi állomásán. Fontos, hogy az intézményvezetők első kézből ismerjék meg a szakképzési törvény február közepén hatályba lépett végrehajtási rendeletének részletszabályait, és az információkat tovább tudják adni intézményük oktatóinak – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Az igazgatóknak kulcsszerepe lesz az új rendszerben, mert az új szabályozás szerint az intézményvezető felel a szakképző intézmény szakmai munkájáért, az oktatói testület vezetéséért, és bizonyos kiadástípusok tekintetében gazdálkodik a szakképzési centrum által meghatározott pénzügyi keretekkel. Mindez az eddiginél nagyobb szakmai szabadságot jelent a jelenleg még tagintézményként működő szakképző intézmények számára. A szakképzési centrum szakmai irányítói feladatokat lát el, biztosítja az intézményi gazdálkodás szakmai hátterét, ellátja a beruházásokkal, létesítménygazdálkodással kapcsolatos feladatokat, és részt vesz a képzési szerkezet meghatározásában, a területi munkaerőpiaci igények figyelembevételével. A végrehajtási rendelet megszilárdítja a szakképzési centrumokban egy évvel ezelőtt bevezetett és a tapasztalatok szerint jól működő duális vezetési modellt, világosan elkülönítve az igazgatók, a főigazgató és a kancellár feladat- és hatásköreit.

A helyettes államtitkár az elmúlt egy hónapban tizenkét megyeszékhelyen és egy budapesti helyszínen tartott munkaértekezletet a szakképző intézmények igazgatói számára.

Kép: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Tanévnyitó rendezvény nem állami intézményfenntartóknak borítókép
Tanévnyitó rendezvény nem állami intézményfenntartóknak

„Jó iskolát” csináljunk

# Tájékoztatók
Miniszteri Elismerő Oklevél borítókép
Miniszteri Elismerő Oklevél

Szakképzésben dolgozók részesültek rangos elismerésben

# Tájékoztatók
Hatalmas siker borítókép
Hatalmas siker

Második helyen végzett a magyar csapat a EuroSkills éremtábláján.

# Tájékoztatók