Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    2/9/2024


    5 perc olvasási idő


    Címkék

Iskolafejlesztések kezdődnek

Harmincegy szakképző intézmény újulhat meg, vagy bővülhet új eszközökkel

Hankó Balázs a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakképző intézményeket fejlesztő programját támogató projektjének szolnoki nyitórendezvényén elmondta, a szakképző iskoláknak nyújtott fejlesztések országszerte 18 szakképző centrum 31 intézményének 34 helyszínén valósulnak meg, csaknem 96 milliárd forint értékben, az 53 milliárd forintos építési beruházáson túl. Hozzátette, Európa-bajnok a magyar szakképzés, mert az európai szakmák versenyében - az informatikában, a rendszerüzemeltetésben - nagy sikereket értek el a magyarok. A megújított szakképzés sikere köszönhető annak, hogy középpontjában a gyakorlat, a duális képzés áll, "olyan tudásra, gyakorlatra van szükség, amely a magyar gazdaságot erősíti" hangoztatta. A siker másik kulcsának azt nevezte, hogy a megújított szakképzés egyszerre biztosít szakmát, érettségit és megélhetést. Szólt arról, hogy tavaly ősszel fogadta el az Országgyűlés azt a módosítást, amelynek értelmében, akik a szakképzésből tovább akarnak tanulni, már a szakképzés utolsó évében előzetes jogviszonyba kerülhetnek az egyetemmel. Erre jó példa Szolnok, ahol egymásba kapcsolódik majd a műszaki egyetemi és a technikumi képzés, de több más példát is lehet említeni az országból, mondta.  A magyar szakképzés fejlesztését folytatni kell, hogy "Európa-bajnokból világbajnok legyen" emelte ki Hankó Balázs, hozzáfűzve, hogy ennek egyik pillére a digitális fejlesztés. Közölte, hogy az elmúlt év végéig több mint hétszáz digitális tananyag készült el a szakképzésben. A másik pillérként a bérfejlesztést említette, amelynek során átlagosan több mint 32 százalékkal növelték a szakképzésben oktatók bérét. A harmadik pillér pedig a 21. századi szakképző intézményeket fejlesztő program. A programban Szolnokon 6 milliárd forintból újulhat meg két szakképző intézmény.

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára arról beszélt, hogy a kormánynak fontos az oktatás és a szakképzés fejlesztése. A szakképző intézmények a benyújtott pályázatok alapján várhatóan 55 százalék feletti energiamegtakarítást érnek el. Az infrastrukturális és építési beruházások célja, a megújuló energiaforrások használatát biztosító rendszerek kiépítése mellett a tanműhelyek fejlesztése, továbbá az oktatási terek átalakítása is, ismertette, megjegyezve, hogy a fejlesztések lehetőséget adnak a modern oktatási eszközök alkalmazására.

Nyul Zoltán, az ÉKM magasépítésért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a beruházásoknál fontos az alapos tervezés, az előkészítés, továbbá a műszaki ellenőrzés. Úgy fogalmazott, a jövőben csak olyan beruházásokat szeretnének Magyarországon, ahol a funkcionális, gazdaságossági, üzemeltethetőségi, fenntarthatósági és esztétikai szempontok minden eleme "a helyén van".

Csontos Dávid, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal általános és projektirányítási elnökhelyettese elmondta, a fejlesztéseknél 7 helyszínen új építés, 8 helyen bővítés és felújítás, 19 helyen pedig felújítás valósul meg. A 95,8 milliárd forintból a teljes projektben 110 ezer négyzetméter iskolai tér újul meg, ebből csak Szolnokon 7300 négyzetméter.

Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP), Szolnok polgármestere a munkaerőpiaci igényeket kiszolgáló szakképzés fontosságát emelte ki. Megemlítette, hogy szeptembertől indul Szolnokon a Debreceni Egyetem műszaki képzése, amely kiegészíti a városban meglévő "erős" középfokú szakképzést.

Az eseményen jelen volt Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Berkó Attila Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei kormánymegbízott, Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke és Borbás Zoltán, a vármegyei közgyűlés alelnöke is.

 

Forrás/fotó: MTI


Érdekes lehet számodra

Hankó Balázs váltja Csák Jánost borítókép
Hankó Balázs váltja Csák Jánost

Új miniszter vezeti a szakképzés területét is felügyelő tárcát

# Tájékoztatók
Új ágazatban indít szakmai napokat az IKK Zrt. borítókép
Új ágazatban indít szakmai napokat az IKK Zrt.

Sport ágazati szakmai nap a Győri SZC Sport és Kreatív Technikumban

# Tájékoztatók
Töretlen a szakképzés népszerűsége borítókép
Töretlen a szakképzés népszerűsége

A technikum a legnépszerűbb iskolatípus a nyolcadik osztály után

# Tájékoztatók