Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  # Koronavírus

  5/11/2020


  4 perc olvasási idő


  Címkék

  vizsga
  járvány

Határon túli diákok szakmai vizsgafeltételei

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatója a magyarországi szakképzésben tanuló határon túli diákok szakmai vizsgán való részvételének feltételeiről, módjáról

Az egyik kiemelt feladat a szakképzésben a hazánkban tanuló, de jelenleg nem Magyarország területén tartózkodó, határon túli diákok szakmai vizsgán történő részvételének lehetővé tétele. A komplex szakmai vizsgák megszervezésének és lebonyolításának szabályait az innovációs és technológiai miniszter 2020. április 24-én kiadott, JEF/36644/2020-ITM számú egyedi miniszteri határozata rögzítette. A határozatban foglaltakra hivatkozva a hazai szakképzésben résztvevő határon túli diákoknak –az érettségiző diákok beléptetésére vonatkozó gyakorlathoz hasonlóan – a szakmai vizsgájuk teljesítése érdekében az alábbi határátlépési szabályoknak szükséges megfelelniük:

Magyarország államhatárának átlépése során minden személynek át kell esnie helyszíni egészségügyi vizsgálaton. Ha felmerül a COVID-19 fertőzés gyanúja, akkor a magyar állampolgár vagy a vele azonos megítélés alá eső EGT állampolgár a kijelölt karanténba kerül, a nem magyar állampolgár belépését valamennyi vizsgáztatási célú belépés feltételeinek igazolása esetén is meg kell tagadni.

Amennyiben nem merül fel COVID-19 fertőzés gyanúja, akkor az alábbiakban felsorolt

feltételeknek megfelelve léptethetőek be Magyarország területére az érintett személyek:

1. A belépés a szakképzési vizsga napján és az azt megelőző két napban lehetséges.

2. A beléptetés során rendelkezniük kell érvényes úti okmánnyal, a szakképzési vizsga értesítővel vagy behívóval (mobiltelefonon is bemutatható), vagy diákigazolvánnyal.

3. A szárazföldi határátkelőhelyeken és a repülőtereken méltányossági kérelem nélkül is mentesülnek a karantén szabályai alól.

4. A szakképzési vizsgázók számára 1 fő kísérő együtt utazása engedélyezett.

A szakképzési vizsgáról visszatérő személyek esetében a szomszédos országok által alkalmazott intézkedések a mérvadók. Ezért javasoljuk, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a küldő ország hatályos határátlépési információit. Utazás előtt javasoljuk figyelembe venni a következőket: Előfordulhat, hogy a kétféle vizsga (írásbeli, gyakorlat) között több nap is eltelik. Ha a vizsgázó a két időpont között hazatér, abban az esetben az adott ország aktuális karantén szabálya vonatkozik rá, tehát nehézségek merülhetnek fel a Magyarországra történő visszajövetelben. Ennek elkerülése érdekében a tanulók felvehetik a kapcsolatot az adott Szakképzési Centrummal vagy annak iskolai tagintézményével a kollégiumi elhelyezések biztosítása érdekében. A szállás ingyenesen, térítésmentesen vehető igénybe, szobánként egy személy helyezhető el. Az étkezés önellátó formában működik.

Jelen tájékoztató mellékletét képezi az Oktatási Hivatal https://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/2020tavaszi_vizsgaidoszak/hataron_tul honlapján megtalálható információ, amelyben országspecifikus részletek is megtalálhatóak.

Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium

Kép illusztráció: Shutterstock

 


Érdekes lehet számodra

Kerékpárosbarát fejlesztésekért kaptak elismerést települések és munkahelyek borítókép
Kerékpárosbarát fejlesztésekért kaptak elismerést települések és munkahelyek

11 település és 10 vállalat kapta meg a „Kerékpárosbarát Település” és a „Kerékpárosbarát Munkahely” címet.

# Tájékoztatók
DUIHK Szakképzési Díj borítókép
DUIHK Szakképzési Díj

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elismerésében részesülhettek magyar szakképzési kezdeményezések.

# Tájékoztatók
A Cedefop kutatása a korai iskolaelhagyásról kulcsfontosságú az uniós fellépés szempontjából borítókép
A Cedefop kutatása a korai iskolaelhagyásról kulcsfontosságú az uniós fellépés szempontjából

A Cedefop korai iskolaelhagyás elleni tevékenysége az Európai Unió Európai Oktatási Térségre vonatkozó megújított stratégiájának középpontjában áll (2021-2030).

# Tájékoztatók