Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    9/19/2021


    3 perc olvasási idő


    Címkék

    diák
    ágazat
    technikum

Elindult az okleveles technikusképzés

A képzés iránt nagy az érdeklődés, több mint kilencszáz beiratkozott tanulóval indult a 2021/2022-es tanév

A megújult szakképzési rendszer egyik újítása az okleveles technikusképzés, amelyet az idei tanévben tíz ágazatban választhattak az érdeklődők. A beiratkozott tanulók száma alapján a legnépszerűbbnek az Elektronika és elektrotechnika, a Gazdálkodás és menedzsment, valamint az Informatika és távközlés ágazatok bizonyultak.

 

A felsőoktatási intézménnyel közösen kidolgozott szakmai program alapján folytatott, emelt szintű szakmai tudást biztosító képzést tizenhat szakképzési centrum  indította el szeptember 1-jétől. A képzésben részt vevők ágazati alapoktatása a „hagyományos” technikumi képzésben részt vevőkével megegyezik, a felsőoktatással közösen meghatározott többlet tananyagtartalmak a szakirányú oktatás szakaszában épülnek be a képzésükbe. A tanulók a képzés megfelelő tanulmányi eredménnyel történt teljesítését követően egyenes úton, már megszerzett kreditekkel juthatnak be a szakirányú felsőoktatásba. A tavalyi évben indított pilot program tapasztalatai alapján a Gépészet ágazat esetében például akár harminc kreditet is elismerhet az egyetem, ami körülbelül egy fél év alatt összegyűjthető kreditnek felel meg. A képzést elvégzett tanulók technikusi oklevelében pedig már a magasabb szintű szakmai ismeretekre utaló „okleveles technikus” megjelölés jelenik meg.

 

A technikumi képzést mindemellett számos további előnye miatt is érdemes választani. Ilyenek többek között a tanulókat megillető, nyolc- és hatvanezer forint közötti összegű szakképzési ösztöndíj, a százharmincezertől háromszázezer forintig terjedő összegű egyszeri pályakezdési juttatás, továbbá a vállalatnál zajló duális szakmai oktatásban szakképzési munkaszerződéssel való részvétel lehetősége.

 

A következő tanévre októberben hirdetik meg képzéseiket az intézmények.

 

Forrás: ITM

Képillusztráció: ShutterStock


Érdekes lehet számodra

Béremelés borítókép
Béremelés

Hamarosan érkeznek az emelt bérek a szakképzésben is

# Tájékoztatók
Élni a lehetőséggel  borítókép
Élni a lehetőséggel

Oktatás ágazati szakmai napot tartott az IKK

# Tájékoztatók
Miniszteri elismerés borítókép
Miniszteri elismerés

A nemzeti ünnep alkalmával elismerésben részesültek a szakképzésben dolgozók

# Tájékoztatók