Kezünkben a digitális jövő

ProjektekOktatói Továbbképzési Rendszer
Kérdések és válaszok
Boritokep
  # Fejlesztések

  11/9/2021


  5 perc olvasási idő


  Címkék

  innováció
  oktatás
  alkótóműhely

Digitális Közösségi Alkotóműhelyek

Élményalapú pályaorientáció és közös alkotómunka a szakképzési centrumok közösségi tereiben

Az alkotóműhelyek innovatív környezetben megvalósuló foglalkozásokat, programokat kínálnak az általános és középiskolás korosztálynak.

 

A most záruló GINOP-6.2.3-17 A szakképzési rendszer átfogó fejlesztése c. projektek keretében megvalósult fejlesztések eredményeként minden szakképzési centrum kialakította saját alkotóműhelyeit, országszerte összesen hatvankét helyszínen. A korszerű műszerekkel és gépekkel felszerelt alkotóműhelyekben szervezett tanórai és tanórán kívüli foglalkozások, szakkörök, versenyek, táborok keretében – néhány példát kiemelve – olyan technológiákat próbálhatnak ki az érdeklődők, mint a 3D nyomtatás, a lézervágás, a CNC megmunkálás, a hegesztő szimulátor vagy akár a mobiltelefonról vezérelhető robot. Az alkotóműhelyekben központi szerepet kap a tanulók kreativitása, akik a programokon nem megfigyelőként vannak jelen, hanem aktívan részt vesznek az alkotói folyamatban. A résztvevők egymással együttműködve, csapatmunkában, játékos körülmények között ismerhetik meg a hagyományos és modern eszközöket, technológiákat, illetve fejleszthetik szakmai tudásukat, készségeiket. 

 

Az alkotóműhelyek az adott intézmény saját, illetve más iskolák diákjai számára is nyitva állnak, így mind a pályaválasztásban, mind a szakmát tanulók szakmai fejlődésében segítséget nyújtanak. A műhelyek szerepet kaphatnak a tehetséggondozásban és a felzárkóztatásban egyaránt.

 

Nyíregyházi Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelye új lehetőségként az általános iskolákhoz kihelyezett foglalkozásokkal is várja a tanulni, illetve a szakmákkal ismerkedni vágyókat. Így a megye legtávolabbi falvaiba is eljuthat az alkotóműhely eszköztára.

 

A Digitális Közösségi Alkotóműhelyek elérhetőségeiről, programjairól a szakképzési centrumok honlapján keresztül tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Az alábbi galériában található fotók ízelítőt nyújtanak az alkotóműhelyek életéből:

 

Fotó: Budapesti Komplex Szakképzési Centrum

 

Fotó: Debreceni Szakképzési Centrum

 

Fotó: Miskolci Szakképzési Centrum

 

Forrás: IKK

Fotó: Nyíregyházi Szakképzési Centrum


Érdekes lehet számodra

Szakképzés a világkiállításon borítókép
Szakképzés a világkiállításon

ITM: a jövőben feladat a fenntarthatóság, a zöldképzés, a digitalizáció beemelése a szakképzésbe

# Tájékoztatók
Tanévkezdés borítókép
Tanévkezdés

Palkovics: sikerrel vette az akadályt az új szakképzési rendszer

# Tájékoztatók
Rugalmas tanulási utak a szakképzésben borítókép
Rugalmas tanulási utak a szakképzésben

Sikeresek a felzárkózást segítő új programok

# Tájékoztatók