Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  # Fejlesztések

  11/9/2021


  5 perc olvasási idő


  Címkék

  alkótóműhely
  oktatás
  innováció

Digitális Közösségi Alkotóműhelyek

Élményalapú pályaorientáció és közös alkotómunka a szakképzési centrumok közösségi tereiben

Az alkotóműhelyek innovatív környezetben megvalósuló foglalkozásokat, programokat kínálnak az általános és középiskolás korosztálynak.

 

A most záruló GINOP-6.2.3-17 A szakképzési rendszer átfogó fejlesztése c. projektek keretében megvalósult fejlesztések eredményeként minden szakképzési centrum kialakította saját alkotóműhelyeit, országszerte összesen hatvankét helyszínen. A korszerű műszerekkel és gépekkel felszerelt alkotóműhelyekben szervezett tanórai és tanórán kívüli foglalkozások, szakkörök, versenyek, táborok keretében – néhány példát kiemelve – olyan technológiákat próbálhatnak ki az érdeklődők, mint a 3D nyomtatás, a lézervágás, a CNC megmunkálás, a hegesztő szimulátor vagy akár a mobiltelefonról vezérelhető robot. Az alkotóműhelyekben központi szerepet kap a tanulók kreativitása, akik a programokon nem megfigyelőként vannak jelen, hanem aktívan részt vesznek az alkotói folyamatban. A résztvevők egymással együttműködve, csapatmunkában, játékos körülmények között ismerhetik meg a hagyományos és modern eszközöket, technológiákat, illetve fejleszthetik szakmai tudásukat, készségeiket. 

 

Az alkotóműhelyek az adott intézmény saját, illetve más iskolák diákjai számára is nyitva állnak, így mind a pályaválasztásban, mind a szakmát tanulók szakmai fejlődésében segítséget nyújtanak. A műhelyek szerepet kaphatnak a tehetséggondozásban és a felzárkóztatásban egyaránt.

 

Nyíregyházi Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelye új lehetőségként az általános iskolákhoz kihelyezett foglalkozásokkal is várja a tanulni, illetve a szakmákkal ismerkedni vágyókat. Így a megye legtávolabbi falvaiba is eljuthat az alkotóműhely eszköztára.

 

A Digitális Közösségi Alkotóműhelyek elérhetőségeiről, programjairól a szakképzési centrumok honlapján keresztül tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Az alábbi galériában található fotók ízelítőt nyújtanak az alkotóműhelyek életéből:

 

Fotó: Budapesti Komplex Szakképzési Centrum

 

Fotó: Debreceni Szakképzési Centrum

 

Fotó: Miskolci Szakképzési Centrum

 

Forrás: IKK

Fotó: Nyíregyházi Szakképzési Centrum


Érdekes lehet számodra

WorldSkills 2022 borítókép
WorldSkills 2022

Ezüstérmes lett egy magyar diák a szakmák világversenyén

# Tájékoztatók
Közeleg a határidő borítókép
Közeleg a határidő

Még egy hónapig lehet jelentkezni a szakképzésbe

# Tájékoztatók
November 9-11. között került sor a ReferNet éves plenáris ülésére Thesszalonikiben borítókép
November 9-11. között került sor a ReferNet éves plenáris ülésére Thesszalonikiben

A Cedefop (Európai Szakképzésfejlesztési Központ) által működtetett ReferNet azon intézmények hálózata, amelyek információt nyújtanak a nemzeti szakképzési rendszerekről és szakpolitikákról. A projekt november 9-én Thesszalonikiben ünnepelte 20 éves működését, amelyet az éves plenáris ülés követett november 10-11-én.

# Tájékoztatók