Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  # Tájékoztatók

  2/12/2020


  3 perc olvasási idő


  Címkék

  ágazat
  szakképzésitörvény
  szakma
  ingyen

Ágazatok segítik a szakmaválasztást

Ezekben az ágazatokban kezdhetik meg tanulmányaikat a szakképzésben tanulók a következő tanévben

2020. szeptember 1-jétől már az új szakképzési rendszer várja a tanulókat, amelyben az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyét a szakképzési törvény végrehajtási rendeletében megjelent Szakmajegyzék váltja fel. Pölöskei Gáborné, az ITM helyettes államtitkára a szakképző intézmények igazgatóinak Miskolcon tartott munkaértekezleten ismertette az új Szakmajegyzéket, amelyben 24 ágazathoz tartozó 174 szakma szerepel. A Szakmajegyzék tartalmazza a képzés idejét, az egyes szakmákhoz tartozó, a tanulók által választható szakmairányokat, valamint megmutatja az ágazaton belüli szakmák közötti átjárhatóságot. Újdonság, hogy a jegyzék meghatározza a szakmák digitális kompetencia szintjét is, amely megmutatja, hogy az iskola elvégzésével milyen szintű digitális tudáshoz jutnak a tanulók.

A felmenő rendszerben bevezetésre kerülő új szakképzés első időszakában ágazati alapismeretek elsajátítására lesz lehetőség. Ez technikum esetében két év, szakképző iskolák esetében pedig egy év lesz. A tanulóknak a választott ágazat megismerését követően kell csak eldönteniük, hogy melyik, az adott ágazathoz tartozó konkrét szakmát szeretnék tanulni a továbbiakban. Az új rendszer ezzel is támogatja a diákokat a számukra megfelelő pálya kiválasztásában. A Szakmajegyzékben szereplő ágazatok a következők: Bányászat és kohászat; Egészségügyi technika; Egészségügy; Elektronika és elektrotechnika; Élelmiszeripar; Építőipar; Épületgépészet; Fa- és bútoripar; Gazdálkodás és menedzsment; Gépészet; Honvédelem; Informatika és távközlés; Kereskedelem; Környezetvédelem és vízügy; Közlekedés és szállítmányozás; Kreatív; Mezőgazdaság és erdészet; Rendészet és közszolgálat; Specializált gép- és járműgyártás; Sport; Szépészet; Szociális; Turizmus-vendéglátás; Vegyipar.

A Szakmajegyzéken szereplő szakmák elsajátítására a minőségi oktatás biztosítása érdekében 2021-től kizárólag iskolai rendszerű oktatásban lesz lehetőség. Ebben a formában két szakma megszerzése ingyenes, és a felnőttoktatásban változatlanul megmarad a nappali rendszer mellett az esti, hétvégi vagy e-learning alapú képzés lehetősége is.

Kép: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Elnöki fogadás borítókép
Elnöki fogadás

Kárpátaljai tanulókat fogadott Novák Katalin a Sándor Palotában

# Tájékoztatók
DUIHK Szakképzési Díj borítókép
DUIHK Szakképzési Díj

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elismerésében részesülhettek magyar szakképzési kezdeményezések.

# Tájékoztatók
Friss jelentkezési adatok borítókép
Friss jelentkezési adatok

Továbbra is a technikumok a legnépszerűbbek

# Tájékoztatók