Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  # Tájékoztatók

  2/12/2020


  3 perc olvasási idő


  Címkék

  ágazat
  szakképzésitörvény
  szakma
  ingyen

Ágazatok segítik a szakmaválasztást

Ezekben az ágazatokban kezdhetik meg tanulmányaikat a szakképzésben tanulók a következő tanévben

2020. szeptember 1-jétől már az új szakképzési rendszer várja a tanulókat, amelyben az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyét a szakképzési törvény végrehajtási rendeletében megjelent Szakmajegyzék váltja fel. Pölöskei Gáborné, az ITM helyettes államtitkára a szakképző intézmények igazgatóinak Miskolcon tartott munkaértekezleten ismertette az új Szakmajegyzéket, amelyben 24 ágazathoz tartozó 174 szakma szerepel. A Szakmajegyzék tartalmazza a képzés idejét, az egyes szakmákhoz tartozó, a tanulók által választható szakmairányokat, valamint megmutatja az ágazaton belüli szakmák közötti átjárhatóságot. Újdonság, hogy a jegyzék meghatározza a szakmák digitális kompetencia szintjét is, amely megmutatja, hogy az iskola elvégzésével milyen szintű digitális tudáshoz jutnak a tanulók.

A felmenő rendszerben bevezetésre kerülő új szakképzés első időszakában ágazati alapismeretek elsajátítására lesz lehetőség. Ez technikum esetében két év, szakképző iskolák esetében pedig egy év lesz. A tanulóknak a választott ágazat megismerését követően kell csak eldönteniük, hogy melyik, az adott ágazathoz tartozó konkrét szakmát szeretnék tanulni a továbbiakban. Az új rendszer ezzel is támogatja a diákokat a számukra megfelelő pálya kiválasztásában. A Szakmajegyzékben szereplő ágazatok a következők: Bányászat és kohászat; Egészségügyi technika; Egészségügy; Elektronika és elektrotechnika; Élelmiszeripar; Építőipar; Épületgépészet; Fa- és bútoripar; Gazdálkodás és menedzsment; Gépészet; Honvédelem; Informatika és távközlés; Kereskedelem; Környezetvédelem és vízügy; Közlekedés és szállítmányozás; Kreatív; Mezőgazdaság és erdészet; Rendészet és közszolgálat; Specializált gép- és járműgyártás; Sport; Szépészet; Szociális; Turizmus-vendéglátás; Vegyipar.

A Szakmajegyzéken szereplő szakmák elsajátítására a minőségi oktatás biztosítása érdekében 2021-től kizárólag iskolai rendszerű oktatásban lesz lehetőség. Ebben a formában két szakma megszerzése ingyenes, és a felnőttoktatásban változatlanul megmarad a nappali rendszer mellett az esti, hétvégi vagy e-learning alapú képzés lehetősége is.

Kép: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Európai Hulladékcsökkentési Hét borítókép
Európai Hulladékcsökkentési Hét

Csatlakozz Te is és mutass példát egy tisztább és fenntarthatóbb jövőért, az élhetőbb környezetért!

# Tájékoztatók
Felnőttképzőket érintő fontos változások! borítókép
Felnőttképzőket érintő fontos változások!

2022.12.20-val változott a felnőttképzési törvény

# Tájékoztatók
Sir Christopher Pissarides Nobel-díjas közgazdász gondolatai a munka világáról a digitális korszakban borítókép
Sir Christopher Pissarides Nobel-díjas közgazdász gondolatai a munka világáról a digitális korszakban

A Nobel-díjas közgazdász a Cedefop Skillset and match podcastjében exkluzív, átfogó interjúban osztotta meg előremutató nézeteit a munka jövőjéről, az automatizálásnak a munkahelyekre gyakorolt hatásáról, Európa elkötelezettségéről az élethosszig tartó tanulás mellett, a 2. európai készség- és munkahelyfelmérés (2nd European skills and jobs survey, ESJS2) eredményeiről és más témákról.

# Tájékoztatók