Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    2/12/2020


    3 perc olvasási idő


    Címkék

    ágazat
    szakképzésitörvény
    szakma
    ingyen

Ágazatok segítik a szakmaválasztást

Ezekben az ágazatokban kezdhetik meg tanulmányaikat a szakképzésben tanulók a következő tanévben

2020. szeptember 1-jétől már az új szakképzési rendszer várja a tanulókat, amelyben az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyét a szakképzési törvény végrehajtási rendeletében megjelent Szakmajegyzék váltja fel. Pölöskei Gáborné, az ITM helyettes államtitkára a szakképző intézmények igazgatóinak Miskolcon tartott munkaértekezleten ismertette az új Szakmajegyzéket, amelyben 24 ágazathoz tartozó 174 szakma szerepel. A Szakmajegyzék tartalmazza a képzés idejét, az egyes szakmákhoz tartozó, a tanulók által választható szakmairányokat, valamint megmutatja az ágazaton belüli szakmák közötti átjárhatóságot. Újdonság, hogy a jegyzék meghatározza a szakmák digitális kompetencia szintjét is, amely megmutatja, hogy az iskola elvégzésével milyen szintű digitális tudáshoz jutnak a tanulók.

A felmenő rendszerben bevezetésre kerülő új szakképzés első időszakában ágazati alapismeretek elsajátítására lesz lehetőség. Ez technikum esetében két év, szakképző iskolák esetében pedig egy év lesz. A tanulóknak a választott ágazat megismerését követően kell csak eldönteniük, hogy melyik, az adott ágazathoz tartozó konkrét szakmát szeretnék tanulni a továbbiakban. Az új rendszer ezzel is támogatja a diákokat a számukra megfelelő pálya kiválasztásában. A Szakmajegyzékben szereplő ágazatok a következők: Bányászat és kohászat; Egészségügyi technika; Egészségügy; Elektronika és elektrotechnika; Élelmiszeripar; Építőipar; Épületgépészet; Fa- és bútoripar; Gazdálkodás és menedzsment; Gépészet; Honvédelem; Informatika és távközlés; Kereskedelem; Környezetvédelem és vízügy; Közlekedés és szállítmányozás; Kreatív; Mezőgazdaság és erdészet; Rendészet és közszolgálat; Specializált gép- és járműgyártás; Sport; Szépészet; Szociális; Turizmus-vendéglátás; Vegyipar.

A Szakmajegyzéken szereplő szakmák elsajátítására a minőségi oktatás biztosítása érdekében 2021-től kizárólag iskolai rendszerű oktatásban lesz lehetőség. Ebben a formában két szakma megszerzése ingyenes, és a felnőttoktatásban változatlanul megmarad a nappali rendszer mellett az esti, hétvégi vagy e-learning alapú képzés lehetősége is.

Kép: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Béremelés borítókép
Béremelés

Hamarosan érkeznek az emelt bérek a szakképzésben is

# Tájékoztatók
Digitális Témahét 2024: Digitális írástudás fejlesztése borítókép
Digitális Témahét 2024: Digitális írástudás fejlesztése

A Belügyminisztérium kezdeményezésére és támogatásával, valamint az Ökumenikus Segélyszervezet az Oktatásért Alapítvány szakmai koordinációjával, 2024. április 8-12. között kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Digitális Témahét az oktatási intézményekben.

# Felhívások
Hivatalos a béremelés borítókép
Hivatalos a béremelés

Megjelent a 32,2 százalékos béremelést rögzítő kormányhatározat

# Tájékoztatók