Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    10/21/2022


    3 perc olvasási idő


    Címkék

A Készségek Európai Éve uniós előkészületei

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Csehország a Bizottsággal együttműködve szakképzési főigazgatói (Directors-General on vocational education and training - DGVT) találkozót szervezett október 10-11-én Prágában. Az Európai Szakképzésfejlesztési Ügynökség, a Cedefop a találkozón ismertette a 2023-as Készségek Európai Éve alkalmából tervezett tevékenységeit.

A találkozón 30 ország magas rangú képviselői és az uniós szintű szociális partnerek megvitatták a szakképzés-politikai prioritásokat, és megünnepelték a koppenhágai folyamat 20. évfordulóját. A Cedefop bemutatta a tagállamok által a 2020-as tanácsi ajánlással és az osnabrücki nyilatkozattal összhangban benyújtott nemzeti végrehajtási tervek állását, valamint a Cedefop legújabb felmérését a szakképzésben oktatókról, a 2. európai készség- és munkahelyfelmérés előzetes eredményeit a digitális átállással kapcsolatban, a városokban a zöld átmenetet elősegítő készségeket és munkahelyeket, valamint a Szakképzés Jövője kutatás eredményeit. Az ukrajnai háború következményeinek fényében külön figyelmet fordítottak a menekültek oktatási útvonalaira, bemutatva az Ügynökség e területen végzett munkáját.

A Bizottság a folyamatban lévő szakpolitikai prioritásokról számolt be, különös tekintettel a 2023-as Készségek Európai Évére. 

Három párhuzamos szekcióban tagországok gyakorlatait mutatták be a jelen kihívásaira adott válaszként a munkaerő-piaci relevancia, a kiválóság és a zöld átmenet, az átképzés és továbbképzés, a rugalmasság és befogadás, valamint a tanítás és tanulás terén.

A cseh elnökség bemutatta Csehország szakképzési rendszerét, valamint tanulmányi látogatás keretében a robotikára szakosodott CIIRC/National Centre of Industry 4.0 innovációs központot.

 

Forrás megjelölése: Cedefop

Kép forrásának megjelölése: Cedefop


Érdekes lehet számodra

Magyar siker a robotikai világversenyen borítókép
Magyar siker a robotikai világversenyen

Nyíregyházi diákok dobogós helyezést értek el egy tajvani robotika versenyen

# Tájékoztatók
Karitatív szakképzés borítókép
Karitatív szakképzés

Iskolát festenek szakképzésben tanulók gyakorlati oktatás keretében

# Tájékoztatók
Miniszteri elismerés borítókép
Miniszteri elismerés

A nemzeti ünnep alkalmával elismerésben részesültek a szakképzésben dolgozók

# Tájékoztatók