Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  #Tájékoztatók

  9/3/2019


  4 perc olvasási idő


  Címkék

  verseny
  szakképzés

Világelső a magyar bútorasztalos szakképzés

Az indulók számát tekintve hazánk a régió második legerősebb országa Ausztria után. A 24 fős magyar csapat fele éremmel tért haza Oroszországból

A világversenyen 22 szakmában 24 versenyző képviselte Magyarországot. A szakképzés olimpiájaként számon tartott eseményen Simon Krisztián bútorasztalos aranyérmet szerzett, aki már állt a dobogó legfelső fokán a 2018 szeptemberében, Budapesten megrendezett EuroSkills döntőjén. A versenyzőt a világbajnokság felkészítésében a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum támogatta, ahol a korábbi évekhez hasonlóan Fekete Zoltán szaktanár segítségével készült fel a kazanyi döntőre.  

Az 56 szakmát felsorakoztató versenyen a magyar csapat további tagjai tizenegy Kiválósági Érmet kaptak a szakmájukban elért kimagasló teljesítményükért. Összesítésben Magyarország az éremtáblázat 20. helyén végzett, ami az eddigi legjobb eredményt jelenti. A legtöbb magyar versenyző az „Építészet és épülettechnológiák” szakmacsoportban indult 9 fővel, de jelentős számban szerepeltek a „Szociális és személyi szolgáltatások” és a „Kreatív művészetek és divat” kategóriában is.

Az idei évben először 24 feltörekvő szakterület is bemutatkozott, egy erre a célra létesített „Future” pavilonban:

- Gyors prototípus-gyártás

- Virtuális és kibővített valóság

- Kompozit technológiák

- Ipari formatervezés

- IoT, dolgok internete

- Mobilapplikáció-fejlesztés

- Mechanikus visszafejtés

- Épületinformációs modellezés (BIM)

- Digitális gyártás, Ipar 4.0

- Robotizált heggesztés

- Életciklus-menedzsment

- Mezőgazdasági biotechnológiák

- Blockchain-technológiák

- Nagyvállalati IT-hálózati biztonság

- Robotrendszerek integrációja

- „Big data” és gépi tanulás

- Kvantumtechnológia

- Drón-üzemeltetés, -irányítás

- Digitális mezőgazdaság

- Digitális divattervezés

- Neurális interfész-design

- Lézertechnológiák

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a helyszínen hangsúlyozta, hogy esemény legfőbb célja a különböző szakmák bemutatása, népszerűsítése és a szakmunka társadalmi megbecsültségének növelése. Emellett jó példával szolgálhat azoknak, akik pályaválasztás előtt állnak. A jól végzett szakmunka nem csak versenysikert hozhat, hanem biztos jövőt jelenthet a családnak és hozzájárul a magyar gazdaság sikeréhez. A versenyen kiváló eredménnyel zártak az osztrák és svájci fiatalok is, ami igazolja a nemzetközi tapasztalatok felhasználását a szakképzési rendszer megújításakor – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A záróceremónián Kiválósági Érmet vett át Orosz Nikolett az ápolás és gondozás szakmában, Fekete Martin épületasztalos, Simon Olivér festő, Nagy Nikolett fodrász, Mészáros Bálint informatikai rendszerüzemeltető, Homokay Ádám és Stummer Gergő, a kertépítő csapat tagja, Balogh Krisztián kőfaragó, Cságoly Laura szépségápoló, Krehely István villanyszerelő, Török Balázs Máté víz-, gáz- és fűtésszerelő, Balogh Ákos webtechnológiai szakember.

A Kazany Expón kialakított helyszínre 63 országból, régióból 1354 fiatal szakember érkezett. A következő WorldSkills 2012-ben, Sanghajban kerül megrendezésre.

Kép: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Technikai módosítások a képzési és kimeneti követelményekben borítókép
Technikai módosítások a képzési és kimeneti követelményekben

12 darab szakma módosított KKK-ja elérhető honlapunkon

# Tájékoztatók
Tanév rendje borítókép
Tanév rendje

A szakképzés sajátosságaihoz igazodnak a jövőben a tanévek.

# Tájékoztatók
Szakképzésből a felsőoktatásba borítókép
Szakképzésből a felsőoktatásba

Szakképzésből a felsőoktatásba

# Tájékoztatók