Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  #Koronavírus

  6/1/2020


  3 perc olvasási idő


  Címkék

  járvány
  gyakorlat
  szakma

Tudnivalók a szakmai gyakorlatok megszervezéséhez

Könnyítéseket is tartalmaz a nyári szakmai gyakorlatokat szabályzó törvénytervezet

A kialakult veszélyhelyzet a szakképzés egyik lényegi részét képező összefüggő nyári szakmai gyakorlatok megszervezését is megnehezíti, azonban azok megszervezése és lefolytatása a javuló tendenciát mutató járványhelyzet mellett bizonyos engedményekkel kivitelezhető.

Ennek egyik lényeges eleme, hogy a Magyar Közlöny 118. számában megjelent, 2020. június 2-án hatályba lépő, az iskolák 2020. júniusi működéséről szóló 220/2020. (V. 22.) Korm. rendelet 1. § (4) bekezdése szerint a szakképző iskolák vezetői saját hatáskörben dönthetnek a nappali és esti munkarend visszavezetéséről vagy a tantermen kívüli, digitális munkarend szerinti oktatás folytatásáról. A saját hatáskörben meghozott döntésnek köszönhetően az iskolaigazgatók az ágazat sajátosságaihoz, igényeihez igazodóan, a járványügyi előírások figyelembe vételével biztosítani tudják a gyakorlati képzés folytatását, az elmaradt gyakorlati képzések szükség és lehetőség szerinti pótlását, továbbá a nyári összefüggő gyakorlat előkészítését és megvalósítását.

Duális partnernél a gyakorlati képzés megtartására eddig is lehetőség volt, a szükséges biztonsági intézkedések mellett, így nincs akadálya, hogy a tanulók a nyári szakmai gyakorlatot is teljesíthessék. Ugyanakkor a kialakult veszélyhelyzet miatt a szakképzés szereplői számára a nyári szakmai gyakorlatok megszervezésére és lefolytatására rövidebb idő állhat rendelkezésre. A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról szóló törvényjavaslat elfogadása esetén a nyári gyakorlati idő legalább hatvan százalékának teljesítése elegendő lesz ahhoz, hogy a 2019/2020. tanévre vonatkozó tanulmányi követelmények teljesítettnek minősüljenek, és a tanulók tanulmányaikat a következő évfolyamon folytathassák.

A szakmai gyakorlat a tanév során elsajátított szakmai kompetenciák és tudás elmélyítését és a szakmához szükséges gyakorlati rutin megszerzését hivatott szolgálni.  Ezért fontos, hogy a megfelelő szakmai gyakorlat megszerzésének lehetősége a jelenlegi rendhagyó helyzetben is biztosított legyen, támogatva a tanulókat szakmatanulásukban és a későbbi munkaerőpiaci lehetőségeik hatékony kihasználásában.

Kép illusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Gazdaság-munka borítókép
Gazdaság-munka

Pölöskei Gáborné: 30 százalékkal nőtt a szakképzésbe jelentkezők száma az elmúlt években

# Tájékoztatók
Ágazati képzőközpontot Miskolcon borítókép
Ágazati képzőközpontot Miskolcon

Miskolci Gasztro Centrum néven ágazati képzőközpontot adtak át a turizmus-vendéglátás területén Miskolcon szerdán.

# Tájékoztatók