Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    # Tájékoztatók

    9/13/2022


    3 perc olvasási idő


    Címkék

Tanévkezdés

György László: Tudásalapú társadalommá kell válnia Magyarországnak

A következő évtizedben akkor lehet nyertes Magyarország, ha munkaalapú társadalomból tudásalapú társadalommá válik - jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal konferenciáján.

György László közölte: ennek érdekében a kormány megduplázta az egyetemek finanszírozását, megerősítették a szakképzési rendszert, 30 százalékkal növelték a szakképzésben dolgozó oktatók bérét, ösztönözték a felnőttképzést és a gyakorlati szakmai képzést, illetve a következő időszakban 2700 milliárd forint jut a felsőoktatás fejlesztésére.
 

A tanácskozást abból az alkalomból rendezték meg, hogy Magyarország részt vesz a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Nemzetközi Felnőtt Képesség- és Kompetenciamérési Programjában (PIAAC). Ebben a felnőttek mindennapi életben és a munkavégzés során használt alapkompetenciáit mérik fel, így a szövegértést, az olvasás- és számoláskészséget, valamint a problémamegoldó képességet információtechnológiai környezetben.
 

György László hangsúlyozta, hogy a program a tudásalapú társadalom megteremtésének céljához illeszkedik. A megvalósítása segít abban, hogy Magyarországot a közepes jövedelmű országok “csapdájából kimentsük” és a fejlett országok táborába vezessük – hangoztatta.
 

Hozzátette, a projekt segít abban, hogy a képzési rendszer kínálati oldalának reformja után megismerjék a keresleti oldalt, vagyis a munkavállalók ambícióit és felkészültségét. Ugyanis – folytatta – csak akkor lehet a munkavállalók számára megfelelő képzéseket, szakképzést és felsőoktatási képzést kínálni, ha felmérjük a képesség- és tudásszintjüket.
 

Különösen fontos ez a jelenlegi gazdasági válság idején, amikor a munkaerőpiac átalakulásával kell számolnunk – közölte az államtitkár.
 

Arról is szólt, hogy folyik a munkaerőpiaci szereplőknél képződő adatokat összegyűjtő és analizáló munkaerőpiaci előrejelző rendszer kialakítása, amely segít a piaci igényeknek megfelelő felnőttképzési programok tervezésében.
 

A nyáron megkezdte működését a szak- és felnőttképzési pályakövetési rendszer. Ennek segítségével a felnőttképzők visszajelzést kaphatnak az általuk végrehajtott képzési programok eredményességéről – mondta György László.

 

Forrás: MTI
Képillusztráció: György László Facebook 


Érdekes lehet számodra

Technikai módosítások a képzési és kimeneti követelményekben borítókép
Technikai módosítások a képzési és kimeneti követelményekben

A módosított KKK-k elérhetők honlapunkon

# Tájékoztatók
Milyen készségeket vár el a munkaerőpiac? Megtudhatod a Skills Ovate segítségével! borítókép
Milyen készségeket vár el a munkaerőpiac? Megtudhatod a Skills Ovate segítségével!

A Skills Ovate naprakész információkat nyújt a munkaerőpiac által elvárt készségekről. A Cedefop, az Európai Szakképzésfejlesztési Központ fejlesztette több ezer online álláshirdető portál és több millió álláshirdetés feldolgozása révén.

# Tájékoztatók
Középpontban a zöld átmenet az Európai Szakképzési Héten borítókép
Középpontban a zöld átmenet az Európai Szakképzési Héten

A COVID-19 világjárvány miatti egy év kihagyás után idén májusban ismét megrendezésre került a szakmai készségek európai ünnepe. A 27 ország által szervezett több mint 800 élő, virtuális, valamint hibrid rendezvényen több mint 300 000 fő vett részt.

# Tájékoztatók