Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  # Tájékoztatók

  2/20/2020


  3 perc olvasási idő


  Címkék

  felvételi
  technikum
  oktatás
  szakképzés

Szakképzésből egyenesen a felsőoktatásba

A technikumban jó eredménnyel végzett tanulók könnyebben juthatnak be az egyetemre

A szakképzési törvény végrehajtási rendeletének megjelenésével egyidejűleg módosultak a felsőoktatási felvételi eljárás szabályai is – hívta fel a figyelmet Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár a szakképző intézmények igazgatóinak tájékoztatását szolgáló mai értekezleten. 

A technikusi oklevéllel rendelkezők a jövőben a szakképzettségük szakirányának megfelelő továbbtanulás esetén dönthetnek úgy, hogy a felvételi pontjuk számítása kizárólag a szakmai vizsgájuk eredménye alapján történjen, és a vizsga eredményétől függően akár 400 pontot is szerezhetnek a felsőoktatási felvételi eljárásban. Emellett természetesen jogosultak az általános szabályok szerint – például nyelvvizsga, sporteredmény, vagy szociális helyzet figyelembe vételével – szerezhető többletpontokra is. 

A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. A képzés során matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagtartalmat, ugyanolyan óraszámban kell elsajátítani, mint a gimnáziumban. Ezekből a közismereti tantárgyakból érettségi vizsgával zárul az oktatás. A technikumban érettségizőnek nem kell ötödik érettségi tantárgyat választaniuk, mivel a szakmai vizsga beszámít az érettségi tantárgyai közé. 

Az öt év elvégzése után a tanuló egyszerre kapja kézbe az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, és még nyelvvizsgát is tehet. Azok, akik a technikum és egy felsőoktatási intézmény által közösen kidolgozott szakmai program szerint végzik el a technikumot, a magasabb szintű szakmai ismeretekre utaló „okleveles technikus” megjelölést használhatják.

Kép: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Orbán: a munkának és a szakmunkának van jövője borítókép
Orbán: a munkának és a szakmunkának van jövője

Megnyílt a XV. Szakma Sztár Feszt

# Tájékoztatók
Tájékoztató rendezvényt tartott az IKK a GINOP-6.1.10 projekt eddig elért eredményeiről borítókép
Tájékoztató rendezvényt tartott az IKK a GINOP-6.1.10 projekt eddig elért eredményeiről

A GINOP-6.1.10-VEKOP-19-2020-00002 azonosító számú „A gazdaság fokozatváltását támogató innovatív képzések” című projekt tájékoztató rendezvénye 2022. április 28-án került megrendezésre a Park Inn By Raddison Hotelben.

# Tájékoztatók
Válaszd Te is a szakképzést! borítókép
Válaszd Te is a szakképzést!

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat:

# Felhívások