Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  # Tájékoztatók

  2/20/2020


  3 perc olvasási idő


  Címkék

  szakképzés
  oktatás
  technikum
  felvételi

Szakképzésből egyenesen a felsőoktatásba

A technikumban jó eredménnyel végzett tanulók könnyebben juthatnak be az egyetemre

A szakképzési törvény végrehajtási rendeletének megjelenésével egyidejűleg módosultak a felsőoktatási felvételi eljárás szabályai is – hívta fel a figyelmet Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár a szakképző intézmények igazgatóinak tájékoztatását szolgáló mai értekezleten. 

A technikusi oklevéllel rendelkezők a jövőben a szakképzettségük szakirányának megfelelő továbbtanulás esetén dönthetnek úgy, hogy a felvételi pontjuk számítása kizárólag a szakmai vizsgájuk eredménye alapján történjen, és a vizsga eredményétől függően akár 400 pontot is szerezhetnek a felsőoktatási felvételi eljárásban. Emellett természetesen jogosultak az általános szabályok szerint – például nyelvvizsga, sporteredmény, vagy szociális helyzet figyelembe vételével – szerezhető többletpontokra is. 

A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. A képzés során matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagtartalmat, ugyanolyan óraszámban kell elsajátítani, mint a gimnáziumban. Ezekből a közismereti tantárgyakból érettségi vizsgával zárul az oktatás. A technikumban érettségizőnek nem kell ötödik érettségi tantárgyat választaniuk, mivel a szakmai vizsga beszámít az érettségi tantárgyai közé. 

Az öt év elvégzése után a tanuló egyszerre kapja kézbe az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, és még nyelvvizsgát is tehet. Azok, akik a technikum és egy felsőoktatási intézmény által közösen kidolgozott szakmai program szerint végzik el a technikumot, a magasabb szintű szakmai ismeretekre utaló „okleveles technikus” megjelölést használhatják.

Kép: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

23. EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás borítókép
23. EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

A szakmatanulási lehetőségekről is tájékozódhatnak az érdeklődők január 12-14. között a 23. Educatio szakkiállításon.

# Tájékoztatók
Felnőttképzőket érintő fontos változások! borítókép
Felnőttképzőket érintő fontos változások!

2022.12.20-val változott a felnőttképzési törvény

# Tájékoztatók
POM - Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszköz borítókép
POM - Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszköz

Pályaorientációt támogató mérőeszköz tanulók részére

# Tájékoztatók