Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  #Tájékoztatók

  2/20/2020


  3 perc olvasási idő


  Címkék

  szakképzés
  oktatás
  technikum
  felvételi

Szakképzésből egyenesen a felsőoktatásba

A technikumban jó eredménnyel végzett tanulók könnyebben juthatnak be az egyetemre

A szakképzési törvény végrehajtási rendeletének megjelenésével egyidejűleg módosultak a felsőoktatási felvételi eljárás szabályai is – hívta fel a figyelmet Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár a szakképző intézmények igazgatóinak tájékoztatását szolgáló mai értekezleten. 

A technikusi oklevéllel rendelkezők a jövőben a szakképzettségük szakirányának megfelelő továbbtanulás esetén dönthetnek úgy, hogy a felvételi pontjuk számítása kizárólag a szakmai vizsgájuk eredménye alapján történjen, és a vizsga eredményétől függően akár 400 pontot is szerezhetnek a felsőoktatási felvételi eljárásban. Emellett természetesen jogosultak az általános szabályok szerint – például nyelvvizsga, sporteredmény, vagy szociális helyzet figyelembe vételével – szerezhető többletpontokra is. 

A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. A képzés során matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagtartalmat, ugyanolyan óraszámban kell elsajátítani, mint a gimnáziumban. Ezekből a közismereti tantárgyakból érettségi vizsgával zárul az oktatás. A technikumban érettségizőnek nem kell ötödik érettségi tantárgyat választaniuk, mivel a szakmai vizsga beszámít az érettségi tantárgyai közé. 

Az öt év elvégzése után a tanuló egyszerre kapja kézbe az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, és még nyelvvizsgát is tehet. Azok, akik a technikum és egy felsőoktatási intézmény által közösen kidolgozott szakmai program szerint végzik el a technikumot, a magasabb szintű szakmai ismeretekre utaló „okleveles technikus” megjelölést használhatják.

Kép: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Megújul a váci Király Endre Technikum borítókép
Megújul a váci Király Endre Technikum

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum (VSZC) területén, 5,9 milliárd forintból jön létre egy korszerű, 3500 négyzetméteres, több funkciós épület.

# Tájékoztatók
Élni a lehetőséggel borítókép
Élni a lehetőséggel

Oktatás ágazati szakmai napot tartott az IKK

# Tájékoztatók
Váci Szakképzési Centrum Országnapok eseménysorozat  borítókép
Váci Szakképzési Centrum Országnapok eseménysorozat

A Váci Szakképzési Centrum még 2021-ben indította útjának az Országnapok eseménysorozatát, amelynek több fontos célkitűzése is van.

# Tájékoztatók