Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  #Tájékoztatók

  12/18/2023


  2 perc olvasási idő


  Címkék

Szakképzés és a zöld átállás – inspiráló gyakorlatok gyűjteménye

A környezeti szempontból fenntartható, körforgásos és klímasemleges gazdaságra való átállásnak jelentős társadalmi, gazdasági és foglalkoztatási hatásai vannak.

Az EU társadalmilag igazságos átalakulásához elengedhetetlen annak biztosítása, hogy minden polgár megszerezze az e változásokkal való megbirkózáshoz szükséges ismereteket, kompetenciákat, készségeket és attitűdöket. A szakképzés kulcsszerepet játszik abban, hogy segítséget nyújtson a fiataloknak és a felnőtteknek a készségeik fejlesztéséhez, hogy karrierjükben és életükben boldogulni tudjanak. Az Európai Oktatási Térség szakképzéssel és a zöld átmenettel foglalkozó munkacsoportja szakmai tapasztalatcserét és szakértői támogatást nyújt az országoknak a szakképzésről szóló tanácsi ajánlás és az Osnabrücki Nyilatkozat elveinek és célkitűzéseinek megvalósításához. Megbízatásának részeként a munkacsoport összegyűjtötte az Európa-szerte alkalmazott inspiráló gyakorlatokat, amelyeket egy kompendiumban mutat be. 

A fenntarthatóságra nevelés és zöld készségek a szakképzésben témában elkészült európai kompendium egy magyarországi jó gyakorlatot is tartalmaz. Ez a Zöld Föld komplex fenntarthatósági pedagógiai program, amely egy új alapozó tantárgyat vezet be a szakképzésbe a 9. és 10. osztályosok számára. A tantervhez tanárképző tanfolyam, tanulási segédanyagok és módszertani kézikönyv is kidolgozásra kerül a tanárok számára. A tervek szerint a módszertan olyan modellt nyújt, amelyet a tanulók és a tanárok fenntarthatósággal kapcsolatos attitűdjeire gyakorolt hatásokra vonatkozó kutatásokat követően más visegrádi országokban is adaptálni és alkalmazni lehet majd.

A kiadvány itt érhető el.

 

Forrás: Európai Bizottság, Foglalkoztatás, Szociális ügyek és Társadalmi befogadás

Képillusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Pölöskei Gáborné: a munkaerőpiaci elvárásokhoz kell igazítani az oktatást borítókép
Pölöskei Gáborné: a munkaerőpiaci elvárásokhoz kell igazítani az oktatást

A munkaerőpiaci elvárásokhoz kell igazítani az oktatást, a szakképzést, a diákokat olyan kompetenciákra és készségekre kell oktatni, amelyekkel a változó környezetben is meg tudják állni a helyüket - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten.

# Tájékoztatók
Váci Szakképzési Centrum Országnapok eseménysorozat  borítókép
Váci Szakképzési Centrum Országnapok eseménysorozat

A Váci Szakképzési Centrum még 2021-ben indította útjának az Országnapok eseménysorozatát, amelynek több fontos célkitűzése is van.

# Tájékoztatók
Megérkeztek a központi írásbeli eredményei borítókép
Megérkeztek a központi írásbeli eredményei

Az Oktatási Hivatal február 9-én hozta nyilvánosságra az idei központi írásbeli felvételi eredményeit.

# Tájékoztatók