Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    10/18/2021


    3 perc olvasási idő


    Címkék

    szakképzés
    Dobbantóprogram
    Műhelyiskola
    oktatás

Rugalmas tanulási utak a szakképzésben

Sikeresek a felzárkózást segítő új programok

2021. szeptemberétől már 63 intézményben érhető el a Dobbantó program. Az alapfokú végzettséggel nem rendelkező, tizenhatodik életévüket betöltött fiatalokat célzó program egyénre szabott alapkompetencia-fejlesztéssel segíti a tanulók felzárkózását, lehetőséget teremtve ezzel műhelyiskolai továbblépésre, vagy részszakma elsajátítására. A program népszerűségét mutatja, hogy az előző tanév során több mint ötszázan éltek a lehetőséggel. A tanulók harmada már ugyanabban a tanévben továbblépett műhelyiskolába, ami a képzési idő rugalmasságát támasztja alá.

 

A műhelyiskola nem csak a Dobbantó programból érkezőket várja, hanem mindazokat, akik csak alapfokú végzettséggel rendelkeznek és tizenhatodik életévüket már betöltötték. A kifejezetten gyakorlatorientált képzés sajátossága, hogy nem az iskolában, hanem tanműhelyben vagy munkahelyi körülmények között, mester-inas kapcsolatban, egy mentortanár támogatása mellett zajlik. A képzés időtartama az egyéni haladás ütemétől függ. A műhelyiskolában a tanulók 6-24 hónap alatt részszakmát szerezhetnek, és – néhány példát említve – szakács- vagy pincérsegédként, szobafestőként, pénztárosként vagy asztalosipari szerelőként helyezkedhetnek el a munkaerőpiacon, vagy tanulmányaikat folytatva, a műhelyiskolában tanultak beszámításával akár szakmát is tanulhatnak. A programban jelenleg is több mint ötszáz fő vesz részt, és a hatékonyságát mutatja, hogy az előző tanév során beiratkozottak majdnem fele – átlag tíz hónap alatt – már részszakmát is szerzett.

 

Mind a Dobbantó programba, mind a műhelyiskolai képzésbe folyamatos a bekapcsolódás lehetősége, a jelentkezés nem tanévhez kötött. A képzést indító intézmények köre – a képzési forma rugalmasságából adódóan – folyamatosan változik.

 

A Dobbantó program jelenleg 61 állami és két egyházi fenntartású szakképző intézményben, a műhelyiskolai képzés 73 szakképző intézményben érhető el országszerte.

 

Forrás: ITM

Képillusztráció: ShutterStock


Érdekes lehet számodra

Béremelés borítókép
Béremelés

Hamarosan érkeznek az emelt bérek a szakképzésben is

# Tájékoztatók
Megérkeztek a központi írásbeli eredményei borítókép
Megérkeztek a központi írásbeli eredményei

Az Oktatási Hivatal február 9-én hozta nyilvánosságra az idei központi írásbeli felvételi eredményeit.

# Tájékoztatók
Útmutató a témahetekhez borítókép
Útmutató a témahetekhez

Webináriumsorozatunk következő része

# Tájékoztatók