Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  # Tájékoztatók

  7/21/2020


  3 perc olvasási idő


  Címkék

  jogállás
  bér
  megújítás

Rendben zajlik az oktatók jogállásváltása és béremelése

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint rendben zajlik az oktatók jogállásváltása. A szaktárca a sajtóban megjelent, félrevezető hírekre reagált

A Népszava állításaival szemben rendben zajlik a szakképzésben dolgozók jogállásváltása és béremelése. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a cikkben megfogalmazott állításokat a szakszervezet politikai hangulatkeltésének tartja – reagált közleményében a minisztérium a Népszavában megjelent hírre.

A szakképzésben oktatók július elsejétől jelentős béremelés mellett gyakorolják hivatásukat, több olyan kedvezményt, lehetőséget is megtarthatnak, amely a korábbi foglalkoztatási-jogi helyzetük alapján illette meg őket. Az átállás mindenhol rendben zajlik, az elsöprő többség elégedettséggel nyugtázta a változtatást. A munkáltató által megajánlott új bért országos átlagban az érintettek közel 97 százaléka fogadta el. A szerződések tartalmával minden dolgozó tisztában van, arról a munkáltatók tájékoztatást adtak számukra – emelte ki a szaktárca.  

A minisztérium hangsúlyozta: A fenntartó minden segítséget megad az érintetteknek a járványhelyzet miatt csekély számban felmerülő egyedi problémás ügyek mielőbbi megoldásához. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy egy esetleges későbbi szerződéskötés semmilyen hátrányt nem jelenthet a dolgozók számára. A korábbi ajánlatban foglaltak mindkét felet kötik, a dolgozó nem kerülhet a megállapodáshoz képest kedvezőtlenebb helyzetbe. A szaktárca visszautasítja a Népszava munkavégzés helyét és végkielégítéseket érintő, valótlan híreszteléseit, az azokkal kapcsolatos eljárások is a hatályos jogszabályok szerint zajlanak.

A kormány az átlagosan 30 százalékos béremeléssel a tanárok és oktatók iránti megbecsülést fejezi ki, erősíti a szakképzés és a versenyszféra közötti kapcsolatot és átjárhatóságot. A megújuló szakképzésben az ősszel kezdődő tanévtől a diákok is többletjuttatást kapnak az újonnan bevezetett ösztöndíjak formájában – zárta közleményét az ITM.

 

Hír forrása: ITM Kommunikáció

Kép illusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Folytatódnak a béremelések a szakképzésben borítókép
Folytatódnak a béremelések a szakképzésben

Már bizonyított a 2020-ban megújított rendszer

# Tájékoztatók
Felnőttképzőket érintő fontos változások! borítókép
Felnőttképzőket érintő fontos változások!

2022.12.20-val változott a felnőttképzési törvény

# Tájékoztatók
ReferNet évzáró rendezvény borítókép
ReferNet évzáró rendezvény

A ReferNet Magyarország projekt december 9-én tartotta évzáró rendezvényét, amelynek célja egyrészt a projekt 2022. évi eredményeinek áttekintése és a 2023. évi feladatok előkészítése, másrészt a hálózatosodás erősítése és a ReferNet láthatóságának növelése volt.

# Tájékoztatók