Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  #Tájékoztatók

  6/15/2022


  5 perc olvasási idő


  Címkék

  fejlődés
  együttműködés
  képzés

Reflektorfényben az előzetes tudás elismerése

Az előzetes tudás elismerésének az egész életen át tartó tanulást támogató politikák és szolgáltatások szerves részévé kell válnia, és kapcsolódnia kell más készségfejlesztési politikákhoz. Ez volt a validációról szóló 4. Biennálé következtetése, amelyre május 19-én és 20-án Reykjavíkban került sor.

 

A rendezvény társszervezője a Cedefop, házigazdája az izlandi Oktatási és Képzési Szolgáltató Központ (ETSC) volt. A Biennálé szakértőket hozott össze a világ minden tájáról, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, információikat, ismereteiket, ötleteiket és elképzeléseiket az előzetes tudás elismeréséről, mint az egész életen át tartó tanulás lényeges eleméről.

A 4. Biennálé előadásai és workshopjai öt fő téma köré épültek:

 • validáció és munkaviszony
 • validáció és oktatás/képzés
 • validáció és személyes fejlődés
 • előzetes tudás elismerése és társadalmi fenntarthatóság
 • kutatási terület – aktuális kutatások a témában

A résztvevőknek lehetőségük nyílt megismerni az előzetes tudás elismerését érintő fejleményeket Európa és a világ számos országában, köztük Brazíliában, Kanadában, Finnországban, Izlandon, Írországban, Latin-Amerikában, Norvégiában, Skóciában, Svédországban, Thaiföldön és Törökországban.

Köszöntő beszédében a Cedefop ügyvezető igazgatója, Jürgen Siebel kiemelte a validáció szerepét és fontosságát a tanulás és a munka világának néhány főbb trendje és jövője szempontjából:

 • egész életen át tartó tanulás
 • zöld és digitális átállás
 • a készségek közötti eltérések
 • munkavállalók továbbképzése és átképzése
 • az elmúlt évek migrációs és menekültválságai – nevezetesen az ukrajnai háború által kiváltott menekültválság

A Cedefop elköteleződése a validációval kapcsolatos kutatások iránt:

A validáció több mint két évtizede a Cedefop munkájának kulcsfontosságú részét képezi, az Alapító Okiratában is szerepel, idézve a „Tanulás láthatóvá tétele” c. validálásról szóló alapjelentést, amelyet a Cedefop munkatársa, Jens Bjørnåvold tett közzé 2000-ben.

„A Cedefop a kezdetektől felismerte annak fontosságát, hogy a validáció során az egyént kell középpontba helyezni” – mondta Jürgen Siebel, hozzátéve: „Ez még fontosabb a jelenlegi kontextusban, ahol a validációt az átmenet és készségfejlesztés mozgatórugójának kell tekinteni. A kutatás és az adatgyűjtés mellett nagyra értékeljük és ösztönözzük a vitát és a tapasztalatcserét.

Az esemény két napján bemutatott és megvitatott témák közül kiemelt aktualitással bírtak az iránymutatások a migránsok és menekültek előzetes tudásának elismeréséről, valamint a validációs politikák és gyakorlatok integrálása, annak érdekében, hogy a munkaerő-piaci érdekelt felek, a szociális partnerek és az oktatás világa közötti együttműködés jobban támogassa az előzetes tudás beszámítását a munkaerőpiacon való hatékony átmenet, valamint a munkavállalók átképzése és továbbképzése érdekében.

Jens Bjørnåvoldot nevezték ki a Biennálé 1. nagykövetének a validáció terén végzett nagy múltú és értékes hozzájárulása elismeréseként. Ernesto Villalba-Garcia, Cedefop szakértő, a Biennálé 2022 bizottságának tagja, a validáció területének fejlődését mutatta be az ügynökség több mint 20 éves munkája során.

Az esemény során négy díjat ítéltek oda az előzetes tudás elismerése témakörben:

 • Technológia által támogatott tanulás, értékelés, tudományos stratégiák kidolgozása az előzetes tudással rendelkező tanulók sikeressége érdekében – Dél-Afrikai Köztársaság programja, amely azon tanulók támogatására összpontosít, akik a továbbtanulási folyamat során előzetes tudást érvényesítenek.
 • Külföldi képesítések elismerése Ausztriában – tanácsadó/kapcsolattartó pontok külföldön szakmai képesítést szerzett személyek számára – Ausztria programja, amely a migránsok támogatására irányul a külföldről szerzett képesítésük elismerésének tárgyában.
 • Előzetes tudás elismerése a munkában – irodai tisztviselő a közszférában – Izland programja, amely az alkalmazottak kompetenciáinak feltárására és értékelésére összpontosít.
 • Skillmap – Hollandiai programja, amely az inkluzív és készségalapú pályaválasztási tanácsadást támogatja mesterségesintelligencia-alapú megoldáson keresztül.

 

Forrás: Cedefop

Képforrás: Cedefop

 

 

 


Érdekes lehet számodra

Béremelés borítókép
Béremelés

Hamarosan érkeznek az emelt bérek a szakképzésben is

# Tájékoztatók
Megérkeztek a központi írásbeli eredményei borítókép
Megérkeztek a központi írásbeli eredményei

Az Oktatási Hivatal február 9-én hozta nyilvánosságra az idei központi írásbeli felvételi eredményeit.

# Tájékoztatók
Pölöskei Gáborné: a munkaerőpiaci elvárásokhoz kell igazítani az oktatást borítókép
Pölöskei Gáborné: a munkaerőpiaci elvárásokhoz kell igazítani az oktatást

A munkaerőpiaci elvárásokhoz kell igazítani az oktatást, a szakképzést, a diákokat olyan kompetenciákra és készségekre kell oktatni, amelyekkel a változó környezetben is meg tudják állni a helyüket - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten.

# Tájékoztatók