Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    6/23/2020


    2 perc olvasási idő


    Címkék

    szakma
    szakképesítés
    követelmény

Programkövetelmények nyilvántartása

A szakmai képzéshez kapcsolódó programkövetelmények folyamatosan bővülnek

A programkövetelmények nyilvántartásba vételével indulhatnak az új rendszer szakmai képzései, amelyek az iskolai szakmai oktatás mellett a szakképzés másik ágát alkotják.

Ez egy dinamikusan változó terület, ahol a szakmai képzéseket és a megszerezhető szakképesítések listáját nem határozza meg jogszabály. Az ágazati készségtanácsok javaslatát figyelembe véve ebben a körben lesz elérhető a korábbi OKJ-ban szerepelt, a Szakmajegyzéken meg nem jelenő szakképesítések egy része, továbbá egyéb, rövidebb idejű, az adott célterületre irányuló, illetve valamelyik szakképesítésre specializációként ráépülő képzések.

A szakmai oktatás és a szakmai képzés rendszere tehát egymásra épül, egymást kiegészíti, biztosítva ezzel az egész életen át tartó tanulás lehetőségét. Míg a szakmai oktatás a stabil, széles alapokat nyújtja, addig a szakmai képzések a gyors, rugalmas válaszok lehetőségét teremtik meg a változó gazdasági igényekre.

A szakmai képzés eredményes elvégzéséről a képzésben résztvevő tanúsítványt szerez, amely előfeltétele a képzőtől független, akkreditált vizsgaközpontban teljesíthető képesítő vizsgának. A képesítő vizsga sikeres teljesítése esetén a vizsgázó államilag elismert, szakképesítést tanúsító képesítő bizonyítványt szerez.

A szakmai képzéshez kapcsolódóan megszerezhető szakképesítések kimeneti követelményeit tartalmazó, központilag kidolgozott programkövetelmények folyamatosan bővülő köre megtekinthető a link alatt elérhető szakképesítés oldalon.

Kép illusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Újabb kiemelt projekt indult a szakképzés versenyképességének növelése érdekében  borítókép
Újabb kiemelt projekt indult a szakképzés versenyképességének növelése érdekében

Projektnyitó sajtóközlemény

# Fejlesztések
Fenntarthatósági Témahét Önkéntes Program – Iskolák számára borítókép
Fenntarthatósági Témahét Önkéntes Program – Iskolák számára

A Fenntarthatósági Témahét ideje alatt (2024. április 22-26.) a fenntarthatóságért elkötelezett szakemberek és fogadószervezetek is támogatják a pedagógusok munkáját.

# Felhívások
Félévértékelő és orientációs szakmai nap borítókép
Félévértékelő és orientációs szakmai nap

Idén is folytatódnak a rugalmas tanulási utak szakemberei számára szervezett rendezvények

# Rendezvények