Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  # Felhívások

  12/2/2021


  4 perc olvasási idő


  Címkék

  szakképzés
  technikum

Pályaválasztás – új lehetőségek a szakképzésben

Okleveles technikusképzés, kreatív és pedagógiai technikumok

Péntekig, azaz 2021. december 3-ig lehet jelentkezni a központi írásbeli felvételi vizsgára. A pályaválasztás előtt álló nyolcadikosok az Oktatási Hivatal honlapján tájékozódhatnak a szakképző intézmények következő tanévre meghirdetett képzési kínálatáról, ahol olyan újdonságokkal találkozhatnak, mint az okleveles technikusképzés vagy az Oktatás ágazat megjelenése a technikumban oktatható ágazatok között.

Az idei tanévtől a szakképző intézmények a megújult technikumi és szakképző iskolai képzés mellett egy teljesen új képzési formát is kínálnak a szakképzést választóknak. Az okleveles technikusképzésben részt vevők középiskolai tanulmányaik során olyan többlet tudást szerezhetnek, amelyet az őket képző technikummal együttműködő egyetemen való szakirányú továbbtanulásuk esetén nem csak a tananyag könnyebb elsajátításában, hanem beszámítható kreditek formájában is tudnak kamatoztatni. Az okleveles technikusképzésről korábbi cikkünkből, valamint a honlapunkon található tájékoztatóból tájékozódhatnak részletesebben az érdeklődők.

A következő tanévre okleveles technikusképzést hirdető 45 szakképző intézmény listája itt olvasható.

Szintén újszerűek a kreatív ágazati képzések, amelyekben három alágazat – Kreatív ipar, Vizuális alágazat, Színház- és hangtechnika – technikumi és szakképző iskolai képzései közül választhatnak azok a fiatalok, akik alkotókészségüket az egyre erősödő kreatív iparban kívánják hasznosítani. A Kreatív ágazatban tanulók a divathoz és designhoz kötődő könnyűipari szakmákat, a nyomdaiparhoz, fotográfiához kapcsolódó, valamint színház- és hangtechnikusi szakmákat sajátíthatnak el az alkotómunkát támogató, inspiráló oktatási környezetben, eszközök és módszerek használatával, projektfeladatok megvalósításán keresztül.

A képzés 11 „zászlóshajó” intézménye által alkalmazott innovatív képzési módszertant a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közösen, szakértők közreműködésével dolgozta ki a szaktárca, és az Egyetem az oktatók továbbképzésében is szerepet vállalt.

Az oktatás ágazat és az ennek keretében szerezhető Oktatási szakasszisztens szakma jövő év szeptemberétől lesz elérhető a szakképző intézményekben. A képzés egyrészt a pedagógusképzés „előszobájának” tekinthető, ahol a tanulóknak a magas gyakorlati óraszámnak köszönhetően lehetőségük van több korcsoporttal, intézménytípussal is megismerkedni, mielőtt eldöntenék, hogy melyik korosztállyal szeretnének foglalkozni a későbbiekben. Másrészt felkészít egy olyan újszerű, a gyermekek felügyeletét, foglalkoztatását magában foglaló munkakör betöltésére, amelyre a munkaerőpiacon egyre nagyobb szüksége van a dolgozó szülőknek. 

Oktatási ágazatra az idei középfokú felvételi eljárásban a szakképzési centrumok 32 intézménye, valamint 4 egyházi intézmény hirdet felvételt.

 

Forrás: ITM

Illusztráció: ShutterStock


Érdekes lehet számodra

Kinevezték az ÁKT elnököket borítókép
Kinevezték az ÁKT elnököket

A megbízóleveleket Palkovics Lászlótól vehették át az ITM-ben

# Tájékoztatók
MoneySim borítókép
MoneySim

Pénzügyi szimulációs játék a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztésére

# Felhívások
Hogyan lehet előmozdítani a hosszú távú mobilitást a gyakorlati képzésben? borítókép
Hogyan lehet előmozdítani a hosszú távú mobilitást a gyakorlati képzésben?

Az összes érintettet képviselő közvetítő és koordinációs szervezetek felállítása kell, hogy legyen a sarokköve a hosszú távú tanulószerződéses mobilitás előmozdítását és kiterjesztését célzó európai politikának – mondta Mara Brugia, a Cedefop igazgatóhelyettese az Európai Bizottság Szakképzési Tanácsadó Testületének (Advisory Committee for Vocational Training- ACVT) június 17-i ülésén Brüsszelben.

# Tájékoztatók