Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    4/5/2020


    4 perc olvasási idő


    Címkék

    szakképzés
    járvány

Összefogás a szakképzésben

Már 34 szakképzési centrum segíti a védekezést: textil maszkok varrása mellett 3D nyomtatással arcvédő pajzsok is készülnek az egészségügyben dolgozóknak

A tömeges megbetegedések elkerülése és a járvány lassítása érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium maszkok előállításában kérte a Szakképzési Centrumok együttműködését. A szakképző intézmények a digitális munkarendre való rugalmas átállás mellett a társadalmi összefogásban is jó példával járnak elől. Kiskunhalasi kezdeményezés alapján a szakképzésben dolgozók a leginkább veszélyeztetett korban lévő, nyugdíjas kollégáikat segítik az otthonmaradásban.

A minisztérium textil szájmaszkok gyártására kérte a szükséges eszközökkel, szaktudással rendelkező szakképző intézményeit. A végzős vagy felnőttoktatásban részt vevő tanulók, ha a megfelelő gépek birtokában ezt otthoni körülmények között vállalni tudják, gyakorlatként maszkokat állíthatnak elő. A kezdeményezéshez gyakorlati oktatás keretén belül olyanok is csatlakozhatnak, akik a tömegközlekedés igénybevétele nélkül el tudnak jutni a tanműhelyekbe varrni.  

Jelenleg 34 centrumban készülnek védőmaszkok szakoktatók, diákok és önkéntesek bevonásával, elsősorban otthon vagy kiscsoportokban, az elővigyázatossági intézkedések fokozott betartásával. Több iskolában zajlik az előkészítés és az alapanyagok beszerzése, többek között a Karcagi, Pécsi, Székesfehérvári, Szerencsi és Váci Szakképzési Centrum is megnyitotta tanműhelyeit erre a célra. Az elsődleges cél a helyi, települési igények kiszolgálása, az adott város vagy térség kórházainak, szociális intézményeinek, idősotthonainak ellátása.  

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartásában lévő szakképzési intézmények sorra csatlakoznak a múlt héten elindult kezdeményezéshez, amelyben végzős vagy felnőttoktatásban részt vevő tanulók gyakorlatként maszkokat varrnak. Az ország 34 szakképzési centrumában eddig már közel 37 ezer textil szájmaszk készült el, amelyeket az önkormányzatok közreműködésével juttatnak el a helyi kórházakba, szociális intézményekbe, idősotthonokba. A centrumok és az iskolák megosztják egymással „jó gyakorlataikat”, a technológiai megoldások, szabásminták továbbadásával segítik a többiek munkáját.

Az összefogás jegyében a minisztérium felkarolta és a fenntartásában lévő szakképzési intézmények figyelmébe ajánlotta a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum kezdeményezését. A javaslat szerint az intézmények felkeresik azokat a nyugdíjas kollégákat, akiknek fokozott veszélyeztetettségük miatt nem tanácsos otthonról kimozdulniuk. Felmérik a segítségnyújtásra vonatkozó igényüket, és ha szükségesnek bizonyul, akár a rendelkezésükre álló szolgálati járművek használatával, elvégzik helyettük a bevásárlást vagy gyógyszerkiváltást.  

Elsőként Szolnokon, de hamarosan több más helyszínen is 3D nyomtatással állítanak elő arcvédő pajzsokat. A Szolnoki Szakképzési Centrumban a 21. századi szakképzés nyújtotta technikai lehetőségekkel élve gyártanak speciális arcvédő plexit az egészségügyi dolgozók részére. A centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyében készülő pajzsokat a tanulók kis csoportokban készítik. A kezdeményezéshez más centrumok is csatlakoztak, már folynak a miskolci és szerencsi  gyártás előkészületei. Az elkészült eszközöket a helyi önkormányzatok segítségével egészségügyi és szociális intézmények számára ajánlják fel.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium minden kezdeményezést bátorít a szakképzésben is, amely a járvány elleni védekezést erősíti, a kockázatoknak jobban kitett idősek segítését szolgálja.

Forrás: ITM/IKK

Kép: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Újabb kiemelt projekt indult a szakképzés versenyképességének növelése érdekében  borítókép
Újabb kiemelt projekt indult a szakképzés versenyképességének növelése érdekében

Projektnyitó sajtóközlemény

# Fejlesztések
Béremelés borítókép
Béremelés

Hamarosan érkeznek az emelt bérek a szakképzésben is

# Tájékoztatók
Tovább emelkedik a szakképzésben dolgozók bére borítókép
Tovább emelkedik a szakképzésben dolgozók bére

A 2023. évi kétlépcsős bérfejlesztést követően a 2024. évben is tovább emelkedik a szakképzésben dolgozók bére.

# Tájékoztatók