Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Fejlesztések

    7/8/2021


    3 perc olvasási idő


    Címkék

    oktatás
    diák
    fejlődés
    képzés

Műhelyiskolai csarnok épül Kazincbarcikán

A fejlesztés a lemorzsolódás csökkentését célzó pilot program részeként valósul meg

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Szalézi Intézmény Fenntartó stratégiai megállapodása alapján indult „Tedd képessé – Don Bosco Szakképzés-fejlesztési Mintaprogram” célja a lemorzsolódással veszélyeztetett, tizenhat éven felüli fiatalok képzésben tartása, illetve a szakképzésbe való visszavezetése. A kazincbarcikai Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Technikum, Gimnázium és Kollégium eddig öt részszakmára (Lakástextil-készítő, Csőhálózat-szerelő, Fémipari gyártás előkészítő, Falazó kőműves, Szobafestő) indított műhelyiskolai képzést. A képzésbe jelentkezőket orientációs foglalkozások ismertetik meg a műhelyiskolában választható képzésekkel.

 

A program megvalósítására az Innovációs és Technológiai Minisztérium több mint egymilliárd forint összegű támogatást biztosított.

 

A műhelyiskolai csarnok bokrétaünnepére július 8-án került sor Andrásfalvy János szalézi tartományfőnök, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára és Demeter Zoltán, Kazincbarcika és térsége országgyűlési képviselője részvételével.

 

A műhelyiskolai képzés a fiatalok életkezdését, a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésüket, a munka világába történő beilleszkedésüket segíti azáltal, hogy rugalmas keretek között teszi lehetővé számukra versenyképes képzettség megszerzését. A műhelyiskolában a képzésben részt vevők oktatása nem iskolai, tantermi keretek között, hanem gyakorlati helyszínen zajlik, egy mester és egy pedagógiai mentor által támogatva. A képzést elvégzők az egyéni haladás ütemétől függően hat-huszonnégy hónap alatt részszakmát szerezhetnek. 

 

A műhelyiskolai képzést folytató szakképzési centrumok folyamatosan bővülő listájáról az IKK honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Forrás: ITM

Képillusztráció: ShutterStock


Érdekes lehet számodra

Megérkeztek a központi írásbeli eredményei borítókép
Megérkeztek a központi írásbeli eredményei

Az Oktatási Hivatal február 9-én hozta nyilvánosságra az idei központi írásbeli felvételi eredményeit.

# Tájékoztatók
OECD jelentés  borítókép
OECD jelentés

Gyakorlatorientáltabb a magyar szakképzés az OECD átlaghoz képest.

# Tájékoztatók
Elkészült a vármegyék legjobb technikumainak listája (TOP3) borítókép
Elkészült a vármegyék legjobb technikumainak listája (TOP3)

Elkészült a Technikumi rangsor 2024 vármegyékre bontott listája

# Tájékoztatók