Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Fejlesztések

    12/12/2021


    3 perc olvasási idő


    Címkék

    digitális
    szakképzés
    megújítás

Mobileszközöket vehettek át az oktatók

A szakképzés digitalizációját elősegítő informatikai eszközöket adott át a szakképzésért felelős helyettes államtitkár

A digitális munkaerő-piaci kompetenciák fejlesztését célzó projekt képzési programját sikeresen elvégző oktatók a munkájukat segítő, speciális szoftverekkel ellátott tableteket kapnak, amit közülük az első 35 vett át a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalban megrendezett eseményen.

 

Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a közép-magyarországi régióban kiírt projekt célcsoportjai között vannak a szakképzési intézmények, szakképzési centrumok alkalmazásában álló oktatók és pedagógusok is. Számukra olyan, újonnan fejlesztett digitális képzések indultak, amelyeket be tudnak építeni a napi munkájukba, elősegítve ezzel a szakképzés módszertani megújulását.

 

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: tartalmában, módszertanában és infrastruktúrájában is megújul a hazai szakképzés, ami fontos feltétele annak, hogy egyre több fiatal válassza.

 

Az adatok azt mutatják, hogy nő a szakképzés népszerűsége, ebben a tanévben mintegy 12 százalékkal többen jelentkeztek, mint egy évvel korábban. Többen választották a technikumot, mint a gimnáziumot, és nőtt a szakképző iskolákba jelentkezők száma is – jelezte.

 

Kitért arra, hogy a koronavírus-járvány az iskolákban is elindította azt a folyamatot, hogy új digitális eszközöket, módszereket alkalmazzanak, és ezek egyre inkább beépülnek az oktatás mindennapjaiba.

 

Pölöskei Gáborné ismertette: a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (Vekop) keretében indult a digitális munkaerő-piaci kompetenciák fejlesztését célzó projekt, amelynek célja a munkavállalók digitális képzettségének, és ezzel a munkaerő-piaci kilátásainak növelése. Ennek keretében indították azokat a képzési programokat, amelyekbe kifejezetten a szakképzésben dolgozó oktatókat vonják be.

 

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal tájékoztatása szerint eddig 1072 oktató, illetve pedagógus vett részt ezekben a képzésekben. A projekt összesen 2000 résztvevő bevonását teszi lehetővé. A képzést sikeresen elvégző pedagógusok munkájukat és a digitális kompetencia-fejlesztést segítő tableteket vehetnek át.

 

Forrás: MTI

Képillusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Magyar siker a robotikai világversenyen borítókép
Magyar siker a robotikai világversenyen

Nyíregyházi diákok dobogós helyezést értek el egy tajvani robotika versenyen

# Tájékoztatók
Online is elérhetőek az IKK kiadványai borítókép
Online is elérhetőek az IKK kiadványai

Segítünk, hogy átlásd a szakképzés lehetőségeit

# Tájékoztatók
Erasmus+ webinárium 2023 borítókép
Erasmus+ webinárium 2023

2023 októberében került megrendezésre a csere- és együttműködési lehetőségekről szóló világszintű Erasmus+ webinárium.

# Tájékoztatók