Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Koronavírus

    11/12/2020


    3 perc olvasási idő


    Címkék

    járvány
    szakképzés
    vizsga
    online
    KRÉTA

Minden vizsga meg lesz tartva a szakképzésben

Határozatot hozott a szakképzésért felelős miniszter a veszélyhelyzet során a szakképzésre vonatkozó szabályokról

A határozat értelmében a közismereti és szakmai elméleti tanórákat, valamint a jelenlétet nem igénylő szakmai gyakorlati oktatást online módon kell megszervezni. A jelenlétet igénylő szakmai gyakorlati oktatás tanműhelyben, illetve duális képzés keretében gazdasági környezetben is megtartható, lehetőség szerint heti tömbösítésben, kis létszámú csoportokban.  Ehhez kapcsolódóan a tanulóknak szükség szerint biztosítani kell a kollégiumi ellátást is, természetesen a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett.

A tanulók egészségének megőrzése érdekében a jelenlétet igénylő gyakorlati oktatásra szigorú szabályok vonatkoznak. A tanműhelyben maszk vagy más, azzal egyenértékű egyéni védőeszköz viselése kötelező, továbbá biztosítani kell a 1,5 méteres védőtávolságot, vagy a tanulók felépítménnyel való fizikai elválasztását. 

Az iskolai rendszerű szakmai oktatás 2020 őszi szakmai vizsgaidőszakának még folyamatban lévő komplex szakmai vizsgáit, valamint az ágazati alapvizsgákat a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett kell megszervezni.

Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár az intézményeknek címzett levelében arra kéri azok vezetőit, hogy informatikai eszközök kölcsönzésével is segítsék a tanulók online oktatását. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az iskola épülete nem zár be, az oktatók az iskola infrastruktúráját továbbra is használhatják az oktatás biztosításához.

A tavaszi tapasztalatok alapján az online oktatást újabb fejlesztések segítik. A foglalkozásokhoz kapcsolódó adminisztráció, órai feladatok kiadása, a tanulókkal való kapcsolattartás és annak dokumentálása, a házi feladatok elkészítésének nyomon követése hatékonyabb, eredményesebb megvalósításhoz egy új KRÉTA modul, a Digitális Kollaborációs Tér (DKT) nyújthat segítséget.

Képillusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Digitális Témahét 2024: Digitális írástudás fejlesztése borítókép
Digitális Témahét 2024: Digitális írástudás fejlesztése

A Belügyminisztérium kezdeményezésére és támogatásával, valamint az Ökumenikus Segélyszervezet az Oktatásért Alapítvány szakmai koordinációjával, 2024. április 8-12. között kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Digitális Témahét az oktatási intézményekben.

# Felhívások
Magyar siker a robotikai világversenyen borítókép
Magyar siker a robotikai világversenyen

Nyíregyházi diákok dobogós helyezést értek el egy tajvani robotika versenyen

# Tájékoztatók
Minden magyar érettségi azonos értékű borítókép
Minden magyar érettségi azonos értékű

A bizonyítványok az uniós elvárásoknak is megfelelnek

# Tájékoztatók