Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    5/17/2024


    3 perc olvasási idő


    Címkék

Megkezdődtek a szakmai vizsgák a szakképzésben

Rendben zajlanak az érettségi vizsgák a technikumokban és elindultak a szakmai vizsgák is a szakképző intézményekben.

Idén várhatóan több mint 40 ezer diák vizsgázik szakmai ismeretekből, a legnépszerűbb szakma a vizsgázók körében idén is a villanyszerelés.

A technikumokban ugyanazokból a közismereti tantárgyakból (matematika, magyar, történelem), ugyanazon a szinten adnak számot a diákok a középfokon megszerzett ismereteikről, mint a gimnáziumokban. A szakképzésben az érettségivel párhuzamosan elkezdődtek a szakmai vizsgák is. A szakképző intézményekben idén mintegy 40 ezer diák vizsgázik szakmai ismeretekből 2024. május 14. és 31. között. A legnépszerűbb szakma az idei vizsgán a villanyszerelés, amelyből 2964-en tesznek vizsgát, míg a kereskedelmi értékesítő szakmából 2367-en adnak számot tudásukról. A harmadik helyen a szakács szakma áll a vizsgázók körében 2125 vizsgázóval. Emellett változatlanul magas a cukrász, a hegesztő vagy a pénzügyi-számviteli ügyintézői szakmából vizsgázók száma. A tavalyi tanévtől már elektronikusan, interaktív formában zajlanak a szakmai elméleti vizsgák minden tantárgy esetében. Az interaktív vizsga számítógépen végezhető teszt jellegű feladatsorokat jelent, így a vizsgák papírmentessé, a kiértékelések gyorsabbá váltak.

„Az új szakképzési rendszerben folyamatosan nő a szakképzésbe jelentkezők száma, és emelkednek az oktatói bérek. 2024-ben is a legtöbben a technikumokat választották az általános iskola nyolcadik osztályának elvégzését követően. Az a tény, hogy manapság tízből hat fiatal választja a szakképzést, annak is köszönhető, hogy a 2020-ban megújult szakképzési rendszer jobban felkészít a munkaerőpiaci igényekre, ösztöndíjakkal támogatja a fiatalokat. A szakképzés mára a felsőoktatás előszobája lett. Míg két éve 13 ezer tanuló jelentkezett a szakképzésből felsőoktatásba, tavaly ez a szám 74 százalékkal növekedett, azaz mintegy 23 ezer tanuló szeretne továbbtanulni felsőoktatási intézményben.” – emlékeztetett Pölöskei Gáborné, szakképzésért felelős helyettes államtitkár.

 

Forrás: KIM

Képillusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

 Jó gyakorlatok a szakképzésben  borítókép
Jó gyakorlatok a szakképzésben

Webináriumsorozatunk következő része

# Tájékoztatók
Segítség álláskeresőknek borítókép
Segítség álláskeresőknek

Hátrányos helyzetűek szakmatanulására nyílik 23 milliárd forintos pályázat

# Tájékoztatók
Kiemelt projektek indultak borítókép
Kiemelt projektek indultak

Kiemelt projektek indultak a digitális kompetenciák, az oktatási, képzési rendszerek színvonalának fejlesztése, valamint a szakképzés versenyképességének növelése érdekében

# Projektek