Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Fejlesztések

    1/29/2021


    4 perc olvasási idő


    Címkék

    oktatás
    átalakítás

Korszerű körülmények várják a diákokat a szakképzésben

Az ITM államtitkára és a kormányszóvivő közösségi oldalán népszerűsítette a megújult szakképzést

Korszerű körülmények között tanulhatnak a diákok a szakképzésben - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára szerdán a Facebook-oldalán megosztott videóban.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta, a korszerű körülmények mellett az adott terület kiemelkedő szakemberei adják át a tudásukat a diákoknak.
"Azért tettük átláthatóbbá és célszerűbbé az intézményrendszert, emeltük meg átlagosan mintegy 30 százalékkal az oktatók bérét, és biztosítunk ösztöndíjat a tanulóknak, mert azt szeretnénk, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, és ehhez elengedhetetlen, hogy piacképes szaktudásuk és jó munkájuk legyen" - fogalmazott Schanda Tamás.  
A videóban Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a szakképzés rendszere átfogó átalakításon ment keresztül az elmúlt majdnem két évben. Ennek legfontosabb szempontja az volt, hogy a szakképzésből kikerülő diákok kezébe a jövő kihívásait is kiálló tudást, ismereteket adjanak - fűzte hozzá.
"Ma már egy villanyszerelő okosházak hálózatát is ki tudja építeni, távolról irányítható rendszereket hoz létre" - mondta, hozzátéve, hogy egy asztalos formatervezett, egyedi bútorokat is gyárt a robot által vezérelt esztergagépen.
Hangsúlyozta, hogy a szakképzésben tanulók biztosítják a saját jövőjüket, hiszen piacképes tudásuk révén már az iskolából kikerülve számos munkalehetőség közül választhatnak.
Ehhez a kormány minden feltételt biztosít: modern tanulóhelyek kialakításával, digitális oktatási tartalmak kidolgozásával, a karrierlehetőségek bemutatásával teszi vonzóbbá a képzéseket - mondta Szentkirályi Alexandra.
A kormányszóvivő közlése szerint idén kiemelkedően népszerű a technikumi képzés, ami egyszerre ad érettségit és szakmát, valamint fix havi ösztöndíjat, sőt bizonyos esetekben még egyetemi kreditet is.

Mint ismert a szakképzés jelentős átalakítása indult meg 2020-ban. Az új szakképzési rendszer megkönnyíti és számos eszközzel támogatja a pályaválasztást. A legfontosabb változás, hogy az általános iskolai tanulmányokat befejező diáknak már nem szakmát kell választania, hanem egy érdeklődésének megfelelő irányt, azaz ágazatot. Az első időszakban (technikum esetében 2 évig, szakképző iskola esetében 1 évig) a területre széles rálátást biztosító ágazati alapismereteket tanulnak a diákok. A konkrét szakmát így később választhatják ki, megalapozott ismeretekkel sajátíthatják el, olyan élethivatást választva, amelyben örömüket lelik. A szakképzés mellett döntő fiatalnak nem kell elhelyezkedési nehézségektől tartania, hiszen a mesteremberek és a technikusok iránt mindig nagy a kereslet.

Hírforrás: MIT/ITM


Érdekes lehet számodra

TOP 10 budapesti technikum borítókép
TOP 10 budapesti technikum

Elkészült a Technikumi rangsor 2024 legjobb intézményeinek budapesti listája

# Tájékoztatók
Minden magyar érettségi azonos értékű borítókép
Minden magyar érettségi azonos értékű

A bizonyítványok az uniós elvárásoknak is megfelelnek

# Tájékoztatók
Óvodai nevelő szakma  borítókép
Óvodai nevelő szakma

Elérhetők az új szakma képzési és kimeneti követelményei

# Tájékoztatók