Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    12/7/2023


    2 perc olvasási idő


    Címkék

Januártól oktatói béremelés

Pölöskei Gáborné a közmédia reggeli adásában a digitális tananyagok bevezetéséről beszélt, és megerősítette az oktatók januári további béremelését.

A képzési rendszernek is követnie kell a technológiai fejlődést, ezért folyamatos a szakképzés digitális fejlesztése - mondta Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornáján csütörtökön.

Közölte, minden szakképző intézményben és szakmában ingyenesen elérhetővé válnak a digitális tananyagok a KRÉTA rendszeren keresztül. Egy most lezárt kétéves fejlesztéssel már közel 700 digitális tananyag érhető el a KRÉTA-ban a szakképzésben tanulók számára, ezen belül 200 tananyag közismeretekhez, nagyjából 500 pedig szakmai ismeretekhez kapcsolódik.

A helyettes államtitkár jelezte azt is, hogy az informatikát, digitális alapkészségeket minden tantárgyba be kell építeni.

Pölöskei Gáborné szerint az egyik legfontosabb pont az oktatók továbbképzése, a továbbképzés megújítása és a digitális ismeretek, módszertanok terén a segítségnyújtás. Oktatói továbbképzési rendszert építettek ki, ahol útmutatást nyújtanak a pedagógusoknak - ismertette, és emlékeztetett, januártól a közneveléshez hasonlóan a szakképzésben is 10 százalékos bérfejlesztés valósul meg.

A helyettes államtitkár a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában is nyilatkozott, ahol kifejtette, a tartalomnak, és a módszertannak is folyamatosan fejlődnie kell a szakképzésben. A szakképzésben a vizsgák rendszerét átalakították, interaktív lett például az írásbeli vizsga. Emellett nincsenek tételek, hanem úgynevezett "projektvizsgáztatás" van, komplex feladatot kell végrehajtani.

 

A teljes beszélgetés itt érhető el.

 

Forrás: MTI

Fotó: KIM


Érdekes lehet számodra

Megkezdődtek a szakmai vizsgák a szakképzésben borítókép
Megkezdődtek a szakmai vizsgák a szakképzésben

Rendben zajlanak az érettségi vizsgák a technikumokban és elindultak a szakmai vizsgák is a szakképző intézményekben.

# Tájékoztatók
Beszámoló az Egyéni Tanulási Számla záró konferenciájáról borítókép
Beszámoló az Egyéni Tanulási Számla záró konferenciájáról

Közös konferenciával zárult a HUN-ILA projekt és a Készségek Európai Éve Magyarországon

# Tájékoztatók
Elismerések  borítókép
Elismerések

Hankó Balázs: ma a szakképzés a mérnök- és informatikai egyetemi képzés előszobája

# Tájékoztatók