Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  # Tájékoztatók

  12/12/2019


  3 perc olvasási idő


  Címkék

  oktatás
  program
  tájékoztató
  mentor

ITM-államtitkár: a Tanítsunk Magyarországért program hatása már érzékelhető

Már érzékelhető szemléletformáló hatása van a kistelepülésen élő általános iskolásokat tanulmányaik folytatásában és a munkaerőpiacon való tájékozódásban támogató "Tanítsunk Magyarországért" programnak - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára pénteken a Baranya megyei Véménden.

György László azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy a programban részt vevő hetedik osztályos diákokkal és egyetemista mentoraikkal beszélgetett a helyi általános iskolában.
Kiemelte: a programot azért indították útjára, hogy a munka- és továbbtanulási lehetőségektől távoli településeken élő fiataloknak tizennégy éves korukban ne jelentsen nehézséget az iskolaváltás, az azzal járó rendszeres utazás és a beilleszkedés. Hozzátette: a tapasztalatok szerint leginkább ezek felelősek a középiskolai lemorzsolódásért. Közölte: a mostani tanévben Borsod, Szabolcs, Hajdú-Bihar és Baranya megyében harmincöt településen működik a program, amelynek keretében mintegy 200 egyetemista mentorál 800 általános iskolás diákot.
Ismertetése szerint a kezdeményezéssel a kistelepülésen élő fiatalokat támogatják tanulmányaik sikeres elvégzésében, látókörük szélesesítésében, a tudatos iskolaválasztásban. A diákok mellé szegődő egyetemista mentorok feladata, hogy megmutassák a diákoknak a településen túli világ lehetőségeit, például a szakképző intézményeket, a középiskolákat, a különféle munkahelyeket, hogy lássák, hányféle foglalkozásból és mennyi jövőből választhatnak.
Az államtitkár úgy vélekedett, már most is érzékelhető hatása van a programnak, hiszen a gyerekeknek mentoraik segítségével olyan élményekben van részük, amelyekben korábban nem volt, és az elmúlt hetekben olyan helyekre jutottak el, ahová kevesebb esélyük lenne. 

"Jó érzéssel hallgattam a mentorok beszámolóit és a diákok visszajelzéseit, akik az eddigi programokat kiválóra értékelték. Jártak egyetemi kollégiumban, konditeremben, középiskolában, high-tech gyárban, részt vettek vadászrepülő-pilóta szimuláción és még sorolhatnám" - fogalmazott az államtitkár.
A véméndi látogatás során a gyerekek karácsonyi ajándékul a Pál utcai fiúk egy-egy példányát kaptát, a kötetbe az ITM dolgozói írtak személyes üzeneteket az olvasás élményéről. Volt, aki megosztotta, hogy Budapestre költözésekor első dolga volt megnézni a grundot, más a barátság fontosságára hívta fel a figyelmet, illetve a gyermekkori álmok megvalósítására buzdította az olvasókat, de olyan is akadt, aki javasolta a diákoknak, hogy kérjék meg mentoraikat, látogassák meg együtt a könyv helyszíneit, például a Füvészkertet.

Forrás: MTI

Kép: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Elindultak az IKK közösségi oldalai borítókép
Elindultak az IKK közösségi oldalai

Segítünk a szakmaválasztásban!

# Tájékoztatók
Az „Ifjúság Európai Éve” fejleményei borítókép
Az „Ifjúság Európai Éve” fejleményei

Az Európai Unió 1983-tól kezdve minden évben kiválaszt egy tematikus területet, azzal a céllal, hogy az adott területre, kérdésre irányítsa a figyelmet és párbeszédet ösztönözzön a témával kapcsolatban egy teljes éven keresztül. 2022 az „Ifjúság Európai Éve”.

# Tájékoztatók
POM - Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszköz borítókép
POM - Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszköz

Pályaorientációt támogató mérőeszköz tanulók részére

# Tájékoztatók