Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    4/25/2023


    3 perc olvasási idő


    Címkék

Innovatívan képezni a jövő műszaki szakembereit

Műszaki ágazatokban oktatók szakmai találkozója

2023. április 18-19-20-án három műszaki ágazatban oktató szakemberek találkoztak három különböző helyszínen, Debrecenben, Győrben és Budapesten, hogy az ágazatukat érintő legaktuálisabb témákban szerezzenek információkat, és megosszák egymással tapasztalataikat, jó gyakorlataikat. 

A szakmai fórum annak a programsorozatnak a része, melyet az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. szervez a szakmai oktatás módszertani megújításának támogatása érdekében. A programok iránt nagy volt az érdeklődés, 116 intézmény 232 szakembere vett részt az eseményeken. 

A technikai és technológiai fejlődés következtében egyre nagyobb számban van szükség jól képzett műszaki szakemberekre, így kiemelten fontos, hogy a jövő szakembereit oktató kollégák elkötelezett munkájukhoz folyamatos szakmai, módszertani támogatást is kapjanak. A képzés azt a szemléletet kell kialakítsa és erősítse a tanulóban, hogy a tudáson alapuló kreativitásra, fejlődésre, a praktikus ismeretek dinamikus alkalmazására lesz szüksége a műszaki pályán.

A műszaki pályák fő vonzerejét a sokszínűség, a tevékenység eredményeinek a gazdasági értéke és a folyamatos, gyors fejlődés lehetősége adja. Ugyanakkor a szakemberek szerint ez utóbbi jelenti a képzés talán legnagyobb kihívását, dilemmáját is, hiszen egy képzési ciklus alatt az ismeretek egy része, illetve egy technológia teljes mértékben elavulttá válhat. A Gépészet, a Specializált gép- és járműgyártás, illetve az Elektronika és elektrotechnika ágazatban tanulók a közös műszaki alapozás során azokat az ismereteket sajátítják el, amelyek valamennyi műszaki szakmában azonosak és szükségesek. 

A programsorozat azokkal a témákkal folytatódik, amelyeket az előzetes igényfelmérés alapján az oktató kollégák leginkább szükségesnek tartanak oktatói munkájukhoz.
 

Forrás: IKK
Fotó: IKK


Érdekes lehet számodra

TOP 10 budapesti technikum borítókép
TOP 10 budapesti technikum

Elkészült a Technikumi rangsor 2024 legjobb intézményeinek budapesti listája

# Tájékoztatók
OECD jelentés  borítókép
OECD jelentés

Gyakorlatorientáltabb a magyar szakképzés az OECD átlaghoz képest.

# Tájékoztatók
Fenntarthatósági Témahét Önkéntes Program – Iskolák számára borítókép
Fenntarthatósági Témahét Önkéntes Program – Iskolák számára

A Fenntarthatósági Témahét ideje alatt (2024. április 22-26.) a fenntarthatóságért elkötelezett szakemberek és fogadószervezetek is támogatják a pedagógusok munkáját.

# Felhívások