Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  # Tájékoztatók

  6/23/2022


  5 perc olvasási idő


  Címkék

Hogyan lehet előmozdítani a hosszú távú mobilitást a gyakorlati képzésben?

Az összes érintettet képviselő közvetítő és koordinációs szervezetek felállítása kell, hogy legyen a sarokköve a hosszú távú tanulószerződéses mobilitás előmozdítását és kiterjesztését célzó európai politikának – mondta Mara Brugia, a Cedefop igazgatóhelyettese az Európai Bizottság Szakképzési Tanácsadó Testületének (Advisory Committee for Vocational Training- ACVT) június 17-i ülésén Brüsszelben.

Az ACVT feladata, hogy segítse a Bizottságot a szakképzési politikák végrehajtásában. Legutóbbi ülésének egyik témája a szakképzési mobilitás volt, beleértve a gyakorlati képzést.

A Cedefop kutatásából levont következtetéseket ismertetve Ms. Brugia felvázolta azokat a kihívásokat, amelyekkel a hosszú távú tanulói mobilitás területe az évek során szembesült, és amelyeket le kell küzdeni. 

Ahogy Ms. Brugia rámutatott, ezek a kihívások a tanulószerződéses gyakorlati képzések természetéből fakadnak, és a munkáltatói elkötelezettségben nyilvánulnak meg intézményi és rendszerszinten egyaránt.

 

 

A Cedefop igazgatóhelyettese az alábbi, a hosszú távú tanulószerződéses mobilitás előtt álló akadályokat nevezte meg:

 

 • A küldő és fogadó országokban működő képzőhelyeknek meg kell állapodniuk abban, hogy tanulóik külföldre menjenek és fogadjanak másokat – ehhez pedig koordinációra van szükség.
 • Tisztázni kell és meg kell állapodni a tanulószerződéses gyakorlati képzésben résztvevő tanuló és a képző cég közötti kapcsolat természetéről és az ehhez kapcsolódó szabályokról, mint például a státusz, a javadalmazás, vagy a szociális védelem.
 • Számos országban és a munkáltatói szervezetek körében a hosszú távú tanulószerződéses mobilitás jellemzően nem szerepel elsődleges kérdésként a szakpolitikai napirenden.
 • Hiányoznak azok a szervezetek és hatékony nemzetközi hálózatok,  amelyek átvehetnék a hosszú távú mobilitás koordinálását.

 

A Cedefop igazgatóhelyettese bemutatta a Cedefop szakpolitikai ajánlásait a tanulószerződéses gyakorlati képzés hosszú távú mobilitására vonatkozóan:

 • Kezdő lépés a közvetítő szervezetek létrehozása ott, ahol ilyenek még nem léteznek, valamint ezen közvetítők és a szakképzési szolgáltatók részvételének és elköteleződésének biztosítása. Továbbá lehetővé kell tenni számukra, hogy bekapcsolódjanak a határokon átnyúló hálózatok munkájába is. 
 • A rövid távú mobilitásra a hosszú távú mobilitáshoz vezető lépcsőfokként érdemes tekinteni: a rövid távú mobilitásban megszerzett sikeres tapasztalatok alapján léphet a résztvevő a következő szintre.
 • A mobilitás előnyeinek kommunikálása a vállalatok és a tanulók körében, a szociális partnerek nemzeti és uniós szintű támogatásának segítségével.
 • Ágazati megközelítést kell alkalmazni a szociális partnerekkel; ez hatékony eszköz lehet egy olyan stratégiában, amely közép- és hosszú távon mobilabbá teszi a gyakorlati képzésben résztvevő tanulókat Európában.

 

Forrás megjelölése:

https://www.cedefop.europa.eu/en/news/how-advance-long-term-apprentice-mobility

 

Kép forrásának megjelölése:

https://www.cedefop.europa.eu/files/styles/large/public/acvt-mara_brugia-2-2022-06-17.jpg?itok=W1BEmjGE

 

 


Érdekes lehet számodra

Középpontban a zöld átmenet az Európai Szakképzési Héten borítókép
Középpontban a zöld átmenet az Európai Szakképzési Héten

A COVID-19 világjárvány miatti egy év kihagyás után idén májusban ismét megrendezésre került a szakmai készségek európai ünnepe. A 27 ország által szervezett több mint 800 élő, virtuális, valamint hibrid rendezvényen több mint 300 000 fő vett részt.

# Tájékoztatók
Reflektorfényben az előzetes tudás elismerése borítókép
Reflektorfényben az előzetes tudás elismerése

Az előzetes tudás elismerésének az egész életen át tartó tanulást támogató politikák és szolgáltatások szerves részévé kell válnia, és kapcsolódnia kell más készségfejlesztési politikákhoz. Ez volt a validációról szóló 4. Biennálé következtetése, amelyre május 19-én és 20-án Reykjavíkban került sor.

# Tájékoztatók
A technikumi képzés a felsőoktatás „előszobája” borítókép
A technikumi képzés a felsőoktatás „előszobája”

A technikusi oklevél előnyt jelent a felsőfokú felvételin is

# Felhívások