Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  # Tájékoztatók

  2/10/2022


  2 perc olvasási idő


  Címkék

  szakképzés
  ösztöndíj

Helyettes államtitkár: a szakképzés jó szakmát ad

Még bő egy hétig lehet jelentkezni a szakképzésbe

A szakképzés jó szakmát ad, és korábbi negatív megítélése is megváltozott: mindegyik területen 10-15 százalékkal többen jelentkeznek szakképzőbe, technikumba, és jelentősen nőtt a bejutáshoz szükséges tanulmányi átlag is - közölte a szakképzésért felelős helyettes államtitkár szerdán az M1 aktuális csatornán.

Pölöskei Gáborné szerint ez annak köszönhető, hogy megújították a módszertant, a tananyagot, rugalmas rendszert alakítottak ki, amely jó, a környezet igényeire reagáló szakmákat ad. A szakképzők és technikumok további előnyei, hogy előbbi esetében egy évig havonta 16 ezer, utóbbi esetében két évig havi 8 ezer forint ösztöndíjat kap a tanuló, az alapképzés alatt megismerheti az ágazat szakmáit, majd ezek alapján választhat szakmát. A duális képzés alatt pedig munkaszerződésben állnak a vállalatokkal, amiért havonta körülbelül 100 ezer forintot kapnak - mondta.

Tudatta azt is: a okleveles technikus képzés tananyagait "összeegyeztették" a felsőoktatási tananyagokkal, így ha a diák felsőoktatásban szeretne tovább tanulni, 30 egyetemi kreditet kap, amivel akár fél évvel le lehet rövidíteni az egyetemi képzés idejét. Ez szeptembertől negyven iskolában érhető el - tette hozzá.

Beszámolt arról is, hogy a szakképzésben tanuló, hátrányos helyzetű, jó tanulmányi eredményű gyerekeknek elérhető az Apáczai-ösztöndíj is.

A szakképzésről bővebb információk az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján, az alábbi oldalon érhetők el, ahol egy teszt is segít a diákoknak eldönteni, hogy melyik iskolatípusban érdemes továbbtanulniuk - mondta a helyettes államtitkár.

 

Forrás: MTI

 

Képillusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Rugalmas tanulási utak módszertani támogatása borítókép
Rugalmas tanulási utak módszertani támogatása

Internetes tudásmegosztó felület

# Tájékoztatók
SzakMÁzz! Budapest kiállítás 2022 borítókép
SzakMÁzz! Budapest kiállítás 2022

Az esemény kiemelt célja a szakképzés népszerűsítése a választható ágazatok és szakmák bemutatásával.

# Tájékoztatók
A Cedefop 3. szakpolitikai tudásmegosztó fórumának eredményei borítókép
A Cedefop 3. szakpolitikai tudásmegosztó fórumának eredményei

A Cedefop 2022. november 22-23-án tartotta a szakképzésben oktatók – iskolai és vállalati képzőhelyek oktatói -, valamint az iskolaigazgatók és tanulók felmérését előkészítő pilot kutatás értékelését

# Tájékoztatók