Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    5/6/2021


    3 perc olvasási idő


    Címkék

    duális
    szakképzés
    oktatás

Fontos a vállalatok szakképzési szerepe

Egyre többen választják a szakképzést, amelynek egyik fő vonzerejét a duális szakmai oktatás jelentheti.

Az Oktatási Hivatal legfrissebb adatai szerint tíz százalékos a növekedés a szakképzést választók számában tavalyhoz képest, a nyolcadik évfolyam után legtöbben technikumokban tanulnak tovább. A megújult szakképzési rendszerben a technikumok és szakképző iskolák versenyképes tudást és valódi szakmai tapasztalatot kínálnak, ahol a gyakorlati ismeretek elsajátításán van a hangsúly, ezért is fontos, hogy minél több tanuló szakirányú oktatása vállalati környezetben valósulhasson meg. A szakképzés népszerűségének növekedése a gazdasági szereplők számára is lehetőséget jelent. A cégek az általuk alkalmazott technológiákat és a vállalati kultúrát ismerő, szakképzett, munkatapasztalattal rendelkező leendő munkavállalókat képezhetnek, a tanulókat pedig már a szakirányú oktatás ideje alatt bevonhatják a termelési tevékenységbe. A képzőhelyek emellett jelentős mértékű adókedvezményben részesülnek.

Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár az eseményt követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy egy-egy térség fejlődéséhez, a vállalkozások pályázatainak eredményes megvalósításához és továbblépéséhez jól képzett minőségi munkaerőre van szükség, ezt pedig a szakképzés és a felnőttképzés tudja biztosítani. Az új szakképzési rendszer már elindult, a jelentkezési arányok is jelentősen növekedtek, de a kamarák tudnak abban segíteni, hogy a duális képzés kiteljesedjen, egyre több vállalkozó kapcsolódjon be.

A megújult szakképzési rendszerben a tanulószerződést szakképzési munkaszerződés váltja fel, vagyis a tanuló a vállalat munkavállalója, akit az elvégzett munkája ellenértékeként a korábbi tanulói juttatásoknál lényegesen magasabb összegű – akár a mindenkori minimálbér összegét elérő, de legalább a minimálbér 60 százalékának megfelelő mértékű munkabér illet meg – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A duális szakmai oktatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, változásokat áttekintő összefoglalónkat itt olvashatják az érdeklődők.

 

Forrás: ITM/IKK

Képillusztráció: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Iskolafejlesztések kezdődnek borítókép
Iskolafejlesztések kezdődnek

Harmincegy szakképző intézmény újulhat meg, vagy bővülhet új eszközökkel

# Tájékoztatók
Erasmus+ webinárium 2023 borítókép
Erasmus+ webinárium 2023

2023 októberében került megrendezésre a csere- és együttműködési lehetőségekről szóló világszintű Erasmus+ webinárium.

# Tájékoztatók