Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  # Fejlesztések

  11/11/2021


  4 perc olvasási idő


  Címkék

  fejlődés
  duális
  szakképzés

Felújított technikumot adtak át Bonyhádon

A Tolna Megyei SZC Perczel Mór Technikum és Kollégium mintegy 600 millió forintból újult meg

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára az eseményen kiemelte: a szakképzés változik, ennek hátterében az áll, hogy "Magyarország gazdasága jól megy", és ezt ki kell szolgálni minőségi, képzett munkaerővel.

 

Hozzátette, a szakképzés megújítását három éve kezdték el módszertanilag és tartalmilag. A tartalmi változások fontos eleme, hogy a cégek nagyobb szerepet kapnak az oktatásban.

 

A helyettes államtitkár azt mondta, vonzó lett a szakképzés, ösztöndíjrendszert alakítottak ki, a duális képzésben a tanulók munkaszerződést kapnak a gyakorlati oktatást végző cégektől. Közölte: 12 százalékkal nőtt a szakképzésbe jelentkezők aránya, és új képzéseket indítottak el. Utóbbiak között megemlítette az oklevelestechnikus-képzést, amelynek elvégzése után a diákoknak lehetőségük van arra, hogy egyetemen tanuljanak tovább.

 

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője a többi közt arról beszélt, hogy a szakképzés fejlesztése rendkívül fontos Magyarországnak. A közép-európai régió, benne Magyarország az Európai Unió gazdaságának motorja – jelentette ki, hozzátéve, 2020-ban és 2021-ben a koronavírus-járvány Európában óriási recessziót okozott, de ez a közép-európai térségben kevésbé volt érezhető.

 

Kitért arra is, hogy Bonyhád és környéke Tolna megye leggyorsabban fejlődő gazdasági térsége, a városban az elmúlt évben, a járvány okozta recesszió idején 4-5 ipari csarnokot adtak át.

 

A bonyhádi technikum megújult épületében ma már eredményesen tudnak szakképzéssel foglalkozni – mondta. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években az iskola kollégiumát is felújították.

 

Filóné Ferencz Ibolya (Fidesz-KDNP), Bonyhád polgármestere egyebek között arról beszélt, hogy az iskola felújításában sok bonyhádi vállalkozás is részt vehetett.

 

Dömötör Csaba, a Tolna Megyei Szakképzési Centrum kancellárja az MTI-nek elmondta: a 3000 négyzetméter alapterületű, háromszintes iskolaépületre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 300 millió forintos támogatását, és további 300 millió forintot fordítottak a Nemzeti Foglalkoztatási Alap, illetve a szakképzési centrum forrásából. A technikumban – amelynek egyik elődjét, a bonyhádi Evangélikus Kereskedelmi Középiskolát 1945-ben alapították, és 2015-től tagintézménye a Tolna megyei iskolákat összefogó intézménynek –, öt ágazatban, 19 osztályban 400 diák tanul. Az épületben energetikai korszerűsítést, belső festést végeztek, felújították a villamos rendszert és kicserélték a tantermek padozatát.

 

Fotó: Mártonfai Dénes/teol.hu

Forrás: MTI


Érdekes lehet számodra

Orbán: a munkának és a szakmunkának van jövője borítókép
Orbán: a munkának és a szakmunkának van jövője

Megnyílt a XV. Szakma Sztár Feszt

# Tájékoztatók
Az IKK is jelen volt a 2022-es Szakma Sztár Fesztiválon borítókép
Az IKK is jelen volt a 2022-es Szakma Sztár Fesztiválon

A 15. Szakma Sztár Fesztivál 2022. április 25-27. között, a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ három pavilonjában került megrendezésre, 500 szervezet és 840 közreműködő részvételével.

# Tájékoztatók
Megújult a kézikönyv a szakképzési jogszabályok alkalmazásához borítókép
Megújult a kézikönyv a szakképzési jogszabályok alkalmazásához

A kiadvány új, átdolgozott verziója elérhető

# Tájékoztatók