Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    4/6/2023


    3 perc olvasási idő


    Címkék

Duális képzőhelyek könyvelőinek figyelmébe

A duális képzésben érintett vállalkozásoknak, könyvelőiknek, számos adminisztrációs és elszámolási szabállyal kell tisztában lenniük.

Greskóné Koller Krisztina munkaügyi és társadalombiztosítási szakértő, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó néhány fontos tudnivalóra hívja fel a figyelmet. A tanulók, képzésben résztvevők gyakorlati képzése során, a szakképzésről szóló törvény és annak végrehajtási rendelete, valamint az MT határozza meg a fő jogszabályi keretrendszert. Az MT 2023-tól hatályos változásai szerint, a megkötött szakképzési munkaszerződés mellett, a képzőhelyeknek is írásbeli tájékoztatási kötelezettségük áll fenn. Fontos áttekinteni a határidőket, a kiadással kapcsolatos tudnivalókat, tartalmi elemeket. 

A rendkívüli munkavégzésről szóló tájékoztatási kötelezettség a duális képzőhelyeket nem érinti, mivel a szakképzésről szóló törvény szerint rendkívüli munkaidőt a tanulók, képzésben részt vevő személyek részére nem lehet elrendelni. 

A gazdálkodó szervezetek körében a saját munkavállaló képzésének elszámolása kapcsán egyértelművé vált: a saját dolgozók eredeti munkaszerződésének szakképzési munkaszerződéssé történő átalakítása során, annak hatálya alatt megállapított szakképzési munkabért nem terheli szociális hozzájárulási adó. Ha a saját munkavállaló elméleti és gyakorlati képzését is a munkáltató végzi, kedvező adóvisszatérítéssel is számolhat. A munkabér adókötelezettségének megállapítását befolyásolja az is, hogy a kifizető duális képzőhelynek minősül-e. 

A képzéshez kapcsolódó adókedvezmény a szakképzési hozzájárulás megszűnését követően a szociális hozzájárulási adóból realizálódik. Ehhez kapcsolódóan nincs már előleg-bevallás és megszűnt az éves elszámolás. A szociális hozzájárulási adóból idén a „2308” sz. havi bevallásban kerülhet elszámolásra a kedvezmény. Ha az elszámolás eredményeként negatív adó keletkezik, annak kiutalása, átvezetése nem automatikusan, hanem kérelemre történik. Új jogintézmény az elszámolásban a sikerdíj, melynek helyes érvényesítéséhez célszerű már a szakképzési munkaszerződés megkötésétől részletes analitikus nyilvántartást vezetni.

Forrás: Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Kép: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Magyar siker a robotikai világversenyen borítókép
Magyar siker a robotikai világversenyen

Nyíregyházi diákok dobogós helyezést értek el egy tajvani robotika versenyen

# Tájékoztatók
Iskolafelújítások Zuglóban borítókép
Iskolafelújítások Zuglóban

Pölöskei Gáborné: a 21. századi szakképzőintézmény-fejlesztési program a minőségi oktatást segíti

# Fejlesztések
Új ágazatban indít szakmai napokat az IKK Zrt. borítókép
Új ágazatban indít szakmai napokat az IKK Zrt.

Sport ágazati szakmai nap a Győri SZC Sport és Kreatív Technikumban

# Tájékoztatók