Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  # Felnőttképzés

  2/18/2020


  2 perc olvasási idő


  Címkék

  felnőttképzés
  szakképesítés
  ingyen
  képzés
  online

Bővülnek a felnőttek lehetőségei az új szakképzési rendszerben

Két szakma és egy szakképesítés iskolai rendszerben való megszerzésének ingyenességét biztosítja az állam 2020-tól

A szakképzési centrumok felnőttoktatásban betöltött kiemelt szerepére hívja fel a figyelmet Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár a szakképzési törvény végrehajtásáról szóló szakmai értekezleteken,  amelyek keretében ezúttal a Csongrád megyei igazgatók kaphattak választ kérdéseikre.

Kiemelte, hogy az új rendszerben ingyenesen megszerezhető szakmák lehetnek egymással összefüggő, egymást kiegészítő, de akár különböző területekhez tartozó képzések is. A kellő rugalmasság biztosítása érdekében az oktatás a felnőttek esetében általában esti képzés formájában, rövidített időtartamban történik. A képzési idő akár negyedére is csökkenhet a hasonló munkakörben megszerzett szakmai tudás figyelembevételével.

Lehetőség lesz az elmélet elsajátítására e-learning formájában is, és akár a  képzésben részt vevőt foglalkoztató vállalat is biztosíthatja duális partnerként a gyakorlati oktatást. Ezzel az eddiginél sokkal rugalmasabban szervezhető képzés valósulhat meg. A szakképesítés megszerzésére úgynevezett szakmai képzés keretében lesz lehetőség, amely rövidebb ciklusú, speciális, vagy adott munkakörhöz kötött képzéseket jelöl.

Az ingyenesség, a rugalmasság, a rövidebb képzési idő, és a már megszerzett szakmai tapasztalat beszámíthatósága, mind hozzájárulnak egy vonzóbb, iskolai rendszerben történő felnőttoktatáshoz.

Ezekkel az intézkedésekkel is támogatja az új szakképzési rendszer a felnőtt lakosság átképzését, továbbképzését, az egész életen át tartó tanulását.

Kép: Shutterstock

 


Érdekes lehet számodra

Felnőttképzők tájékoztatási kötelezettsége borítókép
Felnőttképzők tájékoztatási kötelezettsége

Tájékoztató a képzésben részt vevők érdekeinek védelmét szolgáló jogszabályi előírásokról

# Tájékoztatók
Schrack technik a fiatalokért borítókép
Schrack technik a fiatalokért

Ingyenes szakmai programok az Elektronika és elektrotechnika ágazatban tanulóknak, oktatóiknak.

# Tájékoztatók
DUIHK Szakképzési Díj borítókép
DUIHK Szakképzési Díj

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elismerésében részesülhettek magyar szakképzési kezdeményezések.

# Tájékoztatók