Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Felnőttképzés

    5/10/2020


    8 perc olvasási idő


    Címkék

    képzés
    online
    átképzés
    digitális

Átképzési lehetőség, indul az Újratervezés Program

Ingyenes, online elvégezhető átképzési program indul álláskeresők számára

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében, a vészhelyzet munkaerőpiacot érintő hátrányos következményeinek elhárítása céljából Magyarország Kormánya átképzési programot indít a munkavállalók és az álláskeresők számára. A struktúraváltó felnőttképzési programban az állásukat elvesztők lehetőséget kapnak a karrierváltásra új, digitális kompetenciák megszerzésével, amely segíti az elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon és a későbbiekben stabil karrierlehetőséget biztosíthat számukra.

Az Újratervezés Program

Az Újratervezés Program a digitális szaktudás elsajátítását ingyenesen teszi hozzáférhetővé a jelentkezők részére, ami új munkahelyek kialakítását segíti és ezzel hosszú távon hozzájárulhat Magyarország gazdasági növekedéséhez.

A program elindításával Magyarország Kormányának célja, hogy a szakmai oktatás és a szakmai képzés a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő képzési struktúrával rendelkezzen, valamint azok minősége és tartalma az igényeknek megfelelően támogassa a versenyképes és fenntartható gazdasági fejlődést, a sikeres szakemberek fejlődését és elhelyezkedését.

Miért érdemes jelentkezni az ingyenes képzésre?

A képzés során megszerzett tudásra alapozva számos olyan szakmai alapkészséget tanulnak meg a résztvevők, amely iránt a munkaadók részéről nagy kereslet mutatkozik.

A térítésmentesen igénybe vehető képzés lehetőséget nyújt arra, hogy a jelentkezők betekintést nyerjenek az IT világába és amennyiben közel áll hozzájuk ez a szakterület, később egy hosszabb képzésbe is becsatlakozzanak.  

A gyakorlatorientált oktatásnak köszönhetően olyan ismeretekkel, készségekkel lesznek gazdagabbak, amelyeknek a későbbiekben is hasznát vehetik és akár önálló projektekben is alkalmazhatják.

Milyen tudást szerezhetnek a jelentkezők?

A kurzus alatt digitális készségeket szerezhetnek a jelentkezők, emellett elsajátíthatják a programozás alapjait is, egy weboldal fejlesztésén keresztül.  

A képzés első napjaiban alapszintű informatikai tudást sajátítanak el a felhő alapú munkavégzéssel, a biztonságos internet hálózattal, a Windows operációs rendszer alkalmazásával és hálózati alapismeretekkel kapcsolatban.

A képzés végére a jelentkező

  • elméleti és gyakorlati tudást szerez a Windows operációs rendszer használatával kapcsolatban,
  • tisztában lesz a hálózati alapfogalmakkal, nem fog zavarba jönni, ha hálózati eszközökről, vagy protokollról van szó,
  • megismeri és alkalmazza a fejlesztési módszertani elemeket, mint a tervezés, az implementálás, tesztelés és élesbe állítás, emellett ismerni fogja a fejlesztésben résztvevő személyek feladatait, és felelősségi köreit,
  • ismerni fogja a GIT verziókövető rendszert, amivel többek között a csoportmunkára készülhet elő,
  • elsajátítja a HTML, CSS, Javascript alapjait, amelyekkel a későbbiekben könnyedén készíthet weboldalakat.

Hogyan épül fel az ingyenes képzés?

Munka mellett, vagy aktív munkakeresőként nem utolsó szempont, hogy mennyi időt vesz igénybe és milyen elfoglaltságot jelent a képzésben való részvétel a jelentkezők részéről.

Az online program 6-8 hét leforgása alatt elvégezhető, napi 2-6 óra elfoglaltságot jelent, attól függően, hogy a jelentkező mennyi időt tud rászánni és milyen alap informatikai ismeretekkel rendelkezik. A tananyag nagy része videós útmutatás alapján elvégzendő feladatokból áll, önállóan elsajátítható, ezért a jelentkező könnyen és szabadon beillesztheti a napirendjébe, nem kell csoporthoz, vagy közvetlenül az oktatóhoz alkalmazkodnia az időbeosztásban.

A maximum 8 hetes program lehetőséget ad arra, hogy a résztvevő akár munka mellett, akár csak hétvégén, 10-30 óra befektetett tanulási idővel elvégezhesse az alapképzést. Ha az illető rendelkezik már informatikai ismeretekkel, akkor bizonyos anyagrészeket átugorhat, vagy ismereteit kibővítheti az adott területen.

Az anyagok végén minden anyagrészhez egy tudásfemérő teszt kapcsolódik, ami az addig elsajátított szakismeretek felmérésére és gyakorlására szolgál.  

Az Újratervezés Program alapozó kurzusa záróvizsgával ér véget, az itt megszerzett tudásra építve pedig számos olyan szakmát megtanulhatnak a résztvevők, amelyekre kereslet mutatkozik a munkaerőpiacon.  

Hogyan tovább a képzés után?

Amikor IT szakmákról van szó, nem kell feltétlenül a kódolásra, programozásra, vagy szoftverfejlesztésre gondolni. A technológiai területen több munkakörben is szükség lehet az itt elsajátított alapkompetenciákra. A megszerzett tudás bővítésével és továbbfejlesztésével: frontend, backend fejlesztő ismeretekkel azonban egészen biztosan el tud majd helyezkedni a munkaerőpiacon, aki a kurzust elvégzi.

Hogyan jelentkezhetnek az Újratervezés Programba?

A jelentkezőnek nincs más dolga, mint az Újratervezés Program online jelentkezési felületén kitölteni az jelentkezési adatokat és beküldeni a regisztrációját.

Olyan érdeklődők jelentkezését várjuk, akik  

  • betöltötték 18. életévüket,
  • rendelkeznek számítógéppel és internet hozzáféréssel,
  • ajánlott, ám nem feltétele a jelentkezésnek az angol nyelvtudás.

Ha a jelentkezéshez szükséges feltételeket és az adatvédelmi irányelveket elfogadták, és a jelentkezési lapot beküldték, a rendszer automatikus választ küld a jelentkezés státuszáról.  

A programba 2020. május 11. 8:00 órától május 22. 12:00 óráig jelentkezhetnek az érdeklődők.  

Az Újratervezés Programot Magyarország Kormánya az Európai Unió támogatásával, a GINOP 6.2.8-20 Struktúraváltást támogató informatikai képzések kiemelt program keretében indítja el, az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ, valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal együttműködésében.

Kép illusztráció, Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Karitatív szakképzés borítókép
Karitatív szakképzés

Iskolát festenek szakképzésben tanulók gyakorlati oktatás keretében

# Tájékoztatók
Óvodai nevelő szakma  borítókép
Óvodai nevelő szakma

Elérhetők az új szakma képzési és kimeneti követelményei

# Tájékoztatók
Minden magyar érettségi azonos értékű borítókép
Minden magyar érettségi azonos értékű

A bizonyítványok az uniós elvárásoknak is megfelelnek

# Tájékoztatók