- #Tájékoztatók
11/13/2024
6 perc olvasási idő
Címkék
Ágazatválasztó – 6. rész: Vegyipar ágazat
Bátki Ottiliával, a BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum műszaki igazgató-helyettesével készített interjúnkból a Vegyipar ágazatról, azon belül is a vegyész technikus szakmáról tudhatnak meg többet ágazatválasztó interjúsorozatunk olvasói.
1. Milyen szakmákat lehet választani a Vegyipar ágazatán belül? Mely területek a legdinamikusabban fejlődők?
A Vegyipar ágazaton belül a mi intézményünk vegyész technikusokat képez. Ezen belül két szakmairány közül lehet választani: általános laboráns és termelési folyamatirányító. Az általános laboráns önállóan végzi munkáját, leggyakrabban laboratóriumokban, előírások és szabványok szerint, magasabb képzettségű munkatárs szakmai irányítása mellett dolgozik. A termelési folyamatirányító nagyüzemi vegyi, technológiai folyamatok végrehajtásában, ellenőrzésében, részleges vagy teljes irányításában, készülékek, berendezések üzemeltetésében, működtetésében vesz részt.
2. Milyen készségeket és tudást tartasz elengedhetetlennek a vegyiparban való sikeres munkához?
Elengedhetetlen kompetenciák a vegyipari területen: az analitikus gondolkodás és a csapatmunka. Soft skillek közül fontosnak tartom: a precizitást, pontosságot, lelkiismeretességet, megbízhatóságot, rendszeretetet. Ezen kívül fontos az alapos anyagismeret, biztos alapos gyakorlati munka, műszer és technológia ismeret, folyamatszemlélet.
3. Miért választottad a vegyipar oktatását, és mi az, amit leginkább szeretsz benne?
A szakmai oktatás alappillére a gyakorlatorientáltság. A gyakorlatok egészítik ki és mélyítik el az elméleti oktatást. Egy kedves kolléganőm hívott a "Petrikbe" tanítani, hogy ez itt jó és más! Ahol a kémia a "főtantárgy". Változásra vágytam, és jöttem. Itt megtapasztalhattam, milyen az elméletet és gyakorlatot nagy óraszámban tanítani az érdeklődő diákoknak. Jó érzés a végzős osztályokban projektfeladatokban együtt gondolkodni, újabb megoldásokat találni. Okleveles kémia tanárként és okleveles élelmiszermérnökként végeztem, így a legközelebb áll hozzám a klasszikus és műszeres analitika.
4. Kinek ajánlanád a vegyiparban való elhelyezkedést, és milyen fiatalok számára lehet ez a megfelelő hivatás?
A vegyész technikus szakmát ajánlom azoknak a fiataloknak, akiket érdekel a kémia és a biológia. Fontos, hogy szeressék a matematikát és a fizikát is. Érdekli őket a környezet, például a tojásfehérje hab kialakulása, a kocsonyás állag létrejötte, vagy hogy miért kell a tésztafőző lébe zsiradékot tenni, hogy hogyan készül a C-vitamin tabletta vagy a gumivitamin, amit minden reggel bevesznek, és azok milyen hatással vannak, hogyan szívódnak fel a szervezetükben.
5. Milyen elhelyezkedési lehetőségekkel számolhatnak azok, akik a Vegyipar ágazatot választják? Mennyire keresettek ezek a szakemberek?
A Vegyipar ágazatában keresettek a szakemberek, technikus és mérnök szinten is. A hazai vegyipar szerkezete gyógyszeriparra, kőolajfeldolgozásra, műanyagfeldolgozásra, gumigyártásra, papírgyártásra és vegyiparra (vegyi anyagok) tagolódik. Az elhelyezkedés sokrétű és változatos feladatokat kínál a munkavállalóknak.
6. Hogyan látod a vegyipar jövőjét, különösen a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjából?
A vegyipar nem tudja kikerülni a változásokat. Lépést kell tartania, sőt élen kell járnia a fenntarthatóság és a környezetvédelem terén. Régóta megfogalmazódott az ipar szereplői között az ún. zöld átállás. Kihívás elé állít bennünket a népességnövekedés, amivel több élelmiszert kell előállítani, ami több energiát és vízfelhasználást is igényel. Környezetvédelmi és fenntarthatósági fejlesztésekre van szükség, előremutató újrahasznosításra és szemléletformálásra.
A vegyész technikus szakma, valamint a Vegyipar ágazat további szakmáinak (gyógyszerkészítmény-gyártó; abroncsgyártó; gumiipari technikus; műanyag-feldolgozó; műanyag-feldolgozó technikus; papírgyártó- és feldolgozó, csomagolószer-gyártó; papírgyártó- és feldolgozó, csomagolószer-gyártó technikus; vegyipari rendszerkezelő) részletesebb leírása itt olvasható.
Az ágazatban jelenleg szakmai oktatást folytató szakképző intézményekről térképes keresőnkben tájékozódhatnak az érdeklődők. (A 2025/2026-os tanévre 2024. október végén hirdetik meg képzéseiket az intézmények a középfokú felvételi eljárás keretében.)
A Vegyipar ágazatban úgynevezett „okleveles technikusképzést” hirdető technikumok listája és az „okleveles technikusképzésről” részletes információ itt található.
A szakképzés nyújtotta lehetőségekről bővebb információ elérhető itt.
Forrás: IKK Nonprofit Zrt.
Képillusztráció: Shutterstock
Érdekes lehet számodra
A Gépészet ágazatra vonatkozó legfontosabb tudnivalókat Horváth Péter, a Győri SzC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium műszaki igazgatóhelyettese mutatja be a műszaki területek iránt érdeklődőknek.
A szakképzésben választható ágazatokat bemutató interjúsorozatunk következő részében a Sport ágazattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Csengeri Mária, a Győri SzC Sport és Kreatív Technikum igazgatója ismerteti a vele készített interjúban.