Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Tájékoztatók

    11/9/2023


    5 perc olvasási idő


    Címkék

Ágazati képzőközpontot Miskolcon

Miskolci Gasztro Centrum néven ágazati képzőközpontot adtak át a turizmus-vendéglátás területén Miskolcon szerdán.

    Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára az átadóünnepségen azt mondta: a szakképzés - amellett, hogy minőségi munkaerőt ad a gazdaságnak - a tanulókat olyan munkához juttatja, amely felnőttkorban megélhetést ad, és lehetőséget biztosít arra, hogy helyben, a saját környezetükben tudjanak boldogulni, akár családot alapítani.
    Kiemelte, az ágazati képzőközpontokat azért találták ki, hogy a diákok szert tehessenek arra a tudásra, amelyet a vállalatok igényelnek, és akár olyan eszközökkel tanuljanak, amelyekkel a cégek is dolgoznak.
    Mindezt azért, hogy a valós, gyakorlati életben felkészülten vegyenek részt a vállalatok életében - tette hozzá.
    A helyettes államtitkár úgy fogalmazott, a magyar iskolák nyitottak a változásokra és látják a szakképzés átalakításában rejlő lehetőségeket.
    Az ágazati képzőközpontok megadják a lehetőséget annak bizonyítására, hogy a képzés, az iskolák és a vállalatok közös munkájával lehetséges, és együtt olyan hatékonysággal tudnak minőséget produkálni, ami külön-külön nem lehetséges - hangoztatta Pölöskei Gáborné.
    Kiss János fideszes országgyűlési képviselő köszöntőjében arról beszélt, a magyar szakképzés igazi útja az, hogy a kormánnyal megteremtsék a lehetőséget arra, hogy a magyar fiatalok ne csak tankönyvekből ismerjék meg a vendéglátás kultúráját, sokkal könnyebb a tapasztalatok mentén tanulni.
    Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta, a vármegye gazdasága sincs könnyű helyzetben, gazdasági visszaesés tapasztalható az ipar és a vendéglátás területén is. Ennek ellenére a méréseik és a vállalatok jelzése szerint folyamatos a kereslet a szakképzett munkaerő iránt - tette hozzá.
    Közölte, a kamara feladatrendszerében a szakképzés fejlesztése, támogatása és segítése kiemelt fontosságú. Mérföldkőnek nevezte a most átadott intézmény létrejöttét, és reményét fejezte ki, hogy az több ágazati képzőközpont számára is példaként szolgálhat.
    Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója rámutatott arra, hogy a városrészben kiemelkedő a Miskolci Gasztro Centrum jelentősége, a központ elsősorban a szakmai oktatást fogja szolgálni.
    Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, hogy a beruházás mintegy 310 millió forintból jött létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) részeként, az Európai Unió támogatásával. A fejlesztés során 870 négyzetméter újult meg, emellett korszerű konyhaberendezéseket és új bútorzatot szereztek be - ismertette.
    Hangsúlyozta, a turizmus-vendéglátás fontos stratégiai ágazata Miskolcnak és a vármegyének egyaránt, ezért egyre nagyobb "szeletet" jelent a gazdaság szempontjából is.
    Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a Miskolci Gasztro Centrum a Miskolci Szakképzési Centrum első ágazati képzőközpontja, feladata a szakirányú oktatás szervezése és megvalósítása, valamint a duális képzéssel kapcsolatos adminisztrációs feladatok ellátása.
    A szakképzési centrum mellett alapító tag az Avalon Park Kft., a Zip Brewhouse Kft., a Calimbra Hotel tulajdonosai és a Végállomás Éttermet működtető vállalkozás is  - írták.    

 

Forrás/kép: MTI

 


Érdekes lehet számodra

Kreatív ágazati szakmai nap borítókép
Kreatív ágazati szakmai nap

A szakképzés legfiatalabb ágazatában is elindultak a szakmai rendezvények

# Tájékoztatók
Vegyipar ágazati szakmai nap Szolnokon  borítókép
Vegyipar ágazati szakmai nap Szolnokon

Április 30-án a Szolnoki SZC Pálfy – Vízügyi Technikum adott otthont a harmadik vegyipar ágazati szakmai napnak, mely annak a programsorozatnak a része melyet a szakmai oktatás módszertani megújításának támogatása érdekében szervez az IKK Zrt.

# Tájékoztatók
Transzverzális készségek fejlesztése borítókép
Transzverzális készségek fejlesztése

A Modern Iskola oktatási szakportál legutóbbi vendége Marton József, a Gál Ferenc Egyetem Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium felnőttképzési vezetője, Tempus Közalapítvány NVET szakértője.

# Tájékoztatók