Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
  # Tájékoztatók

  1/12/2023


  2 perc olvasási idő


  Címkék

  technikum
  szakma
  diák
  szakképzés

23. EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

A szakmatanulási lehetőségekről is tájékozódhatnak az érdeklődők január 12-14. között a 23. Educatio szakkiállításon.

2023. január 12-14.

 

A kiállításra látogatók felsőoktatási intézmények mellett a szakképző intézmények képzési kínálatát is megismerhetik a szakképzési centrumok és az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ standjain.

A diákok az érettségit követően nem csak a felsőoktatásban, hanem a szakképzésben is folytathatják tanulmányaikat. Az érettségire épülő képzésben a képzési idő főszabályként két év, és kizárólag a szakmai vizsgára való felkészítésből áll, hiszen a közismeretet a tanulók középiskolai tanulmányaik során már elsajátították.  

A technikumokban és szakképző iskolákban az első két szakma megszerzése ingyenes, ez idő alatt a szakképző intézmények tanulói életkortól függetlenül diákigazolványra jogosultak. 25 éves korukig a fiatalok akár nappali rendszerű képzésbe is beiratkozhatnak, ahol az első szakma megszerzéséhez kapcsolódóan ösztöndíjban is részesülnek. Azok, akik duális szakmai oktatásban sajátítják el a szakmát, vállalati környezetben tanulhatnak, és munkabért kapnak tanulmányaik során.

A szakképzésben megszerzett szakmai tudás azok számára is jelentős előnyt, könnyebbséget jelent, akik a későbbiekben felsőoktatásban tanulnának tovább.

 

Képforrás: Educatio Facebook 


Érdekes lehet számodra

Közeleg a határidő borítókép
Közeleg a határidő

Még egy hónapig lehet jelentkezni a szakképzésbe

# Tájékoztatók
Játszva tanulni borítókép
Játszva tanulni

Élménypedagógiával készítik fel a pályára az oktatási szakasszisztenseket

# Tájékoztatók
Sir Christopher Pissarides Nobel-díjas közgazdász gondolatai a munka világáról a digitális korszakban borítókép
Sir Christopher Pissarides Nobel-díjas közgazdász gondolatai a munka világáról a digitális korszakban

A Nobel-díjas közgazdász a Cedefop Skillset and match podcastjében exkluzív, átfogó interjúban osztotta meg előremutató nézeteit a munka jövőjéről, az automatizálásnak a munkahelyekre gyakorolt hatásáról, Európa elkötelezettségéről az élethosszig tartó tanulás mellett, a 2. európai készség- és munkahelyfelmérés (2nd European skills and jobs survey, ESJS2) eredményeiről és más témákról.

# Tájékoztatók