Kezünkben a digitális jövő

Boritokep
    #Koronavírus

    3/15/2020


    3 perc olvasási idő


    Címkék

    szakképzés
    online
    oktatás
    járvány

A szakképzés is felkészült a digitális munkarendre

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a tanulók és hozzátartozóik védelmének érdekében a veszélyhelyzetre vonatkozóan a szakképzésben is bevezette a digitális tanrendet

A minisztérium a fiatalok érdekeit szem előtt tartva a szakképzési centrumok vezetőivel együtt dolgozik a tantermen kívüli oktatás feltételeinek megteremtésén, ezáltal biztosítva, hogy minden tanuló sikeresen zárhassa a tanévet.

 

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben is tovább kell működtetni az oktatási rendszert, a tanulóknak biztosítani kell a tanulási lehetőséget. 2020. március 16-tól  a közismereti és szakmai elméleti tananyagot tantermen kívüli, digitális oktatás formájában sajátíthatják el a tanulók. A szaktárca a tudnivalókkal kapcsolatban felhívta az intézményvezetők, az igazgatók és a szülők figyelmét.

Amennyiben a tanulónak otthonában nem állnak rendelkezésére a szükséges eszközök vagy nincs internet-elérés, akkor az illetékes szakképzési centrum intézményen belül biztosítja a szükséges feltételeket, a járványügyi előírások szigorú betartása mellett, legfeljebb 5 fős csoportokban, felügyeleti rend keretén belül. A szakmai gyakorlati oktatást – a szakma jellegétől és a szükséges eszközöktől függően – lehetőség szerint szintén digitális munkarendben, vagy egyéni felkészüléssel, projektfeladat előírásával kell teljesíteni.

A határozat értelmében az esedékes szintvizsgákat is el kell halasztani, így a szakmai gyakorlat kezdetére a tanulók szintvizsga nélkül is tanulószerződést köthetnek. Duális képzések esetében, amennyiben bármelyik fél úgy ítéli meg, hogy a gyakorlati oktatás nem megoldható, a szakképző intézmény és a gyakorlati képzőhely közösen dönt a digitális munkarendben történő megszervezéséről vagy a gyakorlati oktatás halasztásáról.

A tantermen kívüli, digitális munkarendre a szakképzési centrum vezetőinek 2020. március 18-ig eljárásrendet kell kialakítaniuk, amely tartalmazza a megvalósítás részleteit. Az új munkarenddel minden tanuló számára biztosított tanulmányaik folytatása és tanév teljesítésének lehetőségét is. A tantermen kívüli oktatási rend 2020. március 16-tól visszavonásig érvényes.

A minisztérium az egyes intézkedésekről folyamatosan tájékoztatja az intézményvezetőket, és ismételten felhívja a figyelmüket arra, hogy mindig az Operatív Törzs iránymutatásai szerint járjanak el.  

 

Budapest, 2020. március 16.

Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium Kommunikációs Főosztály

Kép: Shutterstock


Érdekes lehet számodra

Pályaorientációs tábor a Váci Szakképzési Centrumban borítókép
Pályaorientációs tábor a Váci Szakképzési Centrumban

Idén, július első hetében rendeztük meg negyedik alkalommal a Váci Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyében a nyári napközis Pályaorientációs tábort.

# Rendezvények
Töretlen a szakképzés népszerűsége borítókép
Töretlen a szakképzés népszerűsége

A technikum a legnépszerűbb iskolatípus a nyolcadik osztály után

# Tájékoztatók
Egyéni Tanulási Számla és Készségek Európai Éve Záró konferencia borítókép
Egyéni Tanulási Számla és Készségek Európai Éve Záró konferencia

Egyéni Tanulási Számlák kialakítása és megvalósítása Magyarországon és Készségek Európai Éve közös Záró konferencia

# Rendezvények